Skip to content

Zvonko je ujel še enega soma velikana – tokrat dolgega 210 cm

Čeprav je ribič skoraj pol stoletja in je ujel na desetine, če ne stotine trofejnih velikanov, sploh ne uživa ribjega mesa

Čeprav se bliža zima in se temperatura, tako ozračja kot vode, nenehno znižuje, ponekod na ribnikih še vedno lahko opazujemo najbolj strastne ribiče, ki še vedno namakajo trnke. In med tistimi, ki si brez ribolova ne predstavljajo življenja je tudi 66-letni Zvonko Osvald iz naselja Hrastje Mota, nedaleč od Radencev, v smeri Ljutomera. Čeprav je ribič že skoraj pol stoletja, mimogrede je član Ribiške družine Radgona, in je v tem času uplenijo na desetine, če ne stotine velikih trofejnih rib, Zvonko sploh nima rad rib in sploh ne uživa ribje meso. Najraje ribi po sistemu ujemi – spusti, če pa je potrebno kakšno roparico ulovi za koga drugega, sorodnike ali prijatelje. In tako je bilo tudi pred nedavnim, ko je na zaprosilo prijateljev z druge strani reke Mure, iz sosednjega hrvaškega Murskega Središča. Tam so se namreč želeli rešiti odvečnih somov, ki so se naselili v ribnik in so jim močno rdečili ostali ribji stalež. Zato so povabili prijatelje s slovenske strani reke Mure, da bi se jim pomagali znebiti odvečnih somov.

Enega izmed zadnjih „odlovov“ trofejnih somov se je udeležil tudi Zvonko Osvald, in sicer skupaj z ribiškima prijateljema z radgonskega območja Francem Fekonjo in Željkom Pernjakom, ki prav tako lovita predvsem roparice, kamor sodijo tudi somi. „Ribiški tovariši iz ŠRD Mura iz Murskega Središča so nas obvestili, da bi se iz ribnika radi rešili odvečnih somov, in so nas povabili, da jih skušamo pomagati pri tem. To je zame pravi užitek, saj v zadnjih letih lovim samo some. In tudi ob tej priložnosti sem v njihovem ribniku najprej ujel samo dolgega okoli 170 cm in težkega okoli 32 kg. Malo zatem pa je prejel velikan, ki je bil dolg 2,10 cm in težek 48 kg. Seveda sem soma pustil hrvaškim kolegom, katerim bo glava krasila njihov ribiški dom, meso pa bodo (ali so že) pojedli. Sicer pa, tokrat sta mi v boju proti somu velikanu pomagala tudi Željko in Franc, tako da je velikan že po približno pol ure bil na suhem,“ nam je razlagal Zvonko, ki je dodal, da je v svojem življenju ujel že veliko rib, tudi velikanom, vsako leto 12 do 15 somov, saj trenutno lovi samo omenjene roparice, ki se hranijo z manjšimi in tudi večjimi ribami. Prav zaradi tega se jih mnogi lastniki ribnikov želijo znebiti. Ob tam nam je Osvald povedal, da je ribič tudi njegov sin, ki je policaj PPP Murska Sobota. Ni pa tako strasten ribolovec kot oče, kajti udeležuje se le redkih tekmovanj.

Predsednik Športno ribolovnega društva Mura Mursko Središč, Boris Goričanec je ob tem povedal, da so že pred časom dojeli, da imajo težave v svojem priljubljenem zbirališču – ribniku Zalešče. Čeprav so vlagali veliko rib, predvsem krapov, je stalež rib bil močno pod povprečjem. Ugotovili so, da je v ribniku velikosti približno poldrugi hektar veliko somov, čeprav jih tam nikoli niso vlagali. „Ne vemo, na kakšen način so pristali v našem ribniku, v vsakem primeru pa so nam delali veliko škodo. Zato smo povabili prijatelje iz Slovenije, ki se izključno ukvarjajo z ribolovom soma. In imeli smo prav, kajti rezultat je bil več kot presenetljiv. Zato hvala dragi prijatelji z druge strani reke Mure, Zvonko Osvald, Franc Fekonja in Željko Pernjak, na pomoči pri stabilizacije ihtiomase v naših ribolovnih vodah. Ulovljena sta namreč bila dva soma, manji 170 cm in 32 kg ter večji 210 c, in 48 kg.“ je dejal Boris Goričanec.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: