Skip to content

Bakos.si

Vinski vitezi pri Boraku in pri Čolnikovi rojstni hiši

Pozdravila sta jih tudi benediški župan Milan Repič in predsednik TVD Marjan Farasin

Epidemija Covid-19 je gotovo veliko preglavic povzročila tudi vinskim vitezom s severovzhoda Slovenije, ti pa so kljub temu še enkrat potrdili, da res niso od muh, oziroma ne opravljajo samo poslanstva promocije vin, kulture pitja, izbire pravega vina k posameznim jedem ter rezi vinske trte in trgatve, temveč imajo tudi druge koristne aktivnosti. In tudi v času, ko epidemiološke razmere in ukrepi NIJZ, dalj časa niso dovoljevali takšnih in drugačnih vinogradniško-vinskih prireditev, kjer vitezi pomagajo pri promociji vin in izobraževanju vinogradnikov in vinarjev, pripadniki Pomurskega omizja Slovenskega reda vitezov vina, niso počivali. Še zlasti so aktivni postali sedaj, ko so se ukrepi bistveno omili, kar pomeni, da bo poslej lažje delovati. Seveda so tudi vitezi zaskrbljeni, da mnogi vinogradniki imajo polne kleti neprodanega vina, težave pa se obetajo tudi letos, čeprav je država ponudila nekatere ukrepe, tudi zeleno trgatev.

O tem in še čem so člani pomurskega omizja, pod vodstvom konzula in tajnika, Štefana Pavlinjeka in Zlatka Boraka, spregovorili tudi na tradicionalnem pomladnem srečanju, ki je potekalo na območju občine Benedikt. Pavlinjek in Borak sta najprej kratko spregovorila o narejenem v minulem obdobju ter o načrtih za nadaljevanje letošnjega leta, tako na območju omizja, kot celega reda. Ugotovili so, da je pač koronavirus opravil svoje in je tako tudi njihovo delo bilo okrnjeno, a v nadaljevanju bo drugače in načrtov jim ne manjka. V omizju je sicer trenutno maksimalnih 20 članic in članov, kmalu pa bodo dobili še enega, ki je trenutno še pripravnik – Marko Breznik. Kot nam je povedal konzul Pavlinjek; „V Slovenskem redu vitezov ne more biti vsakdo. Vitez namreč postaneš, če imaš določene kvalitete ter le na povabilo članov tega reda. Moraš biti vinogradnik ali vinar, častilec vin, spoštovati moraš vinsko kapljico, jo promovirati in sploh imeti samo pozitivne vrline.”

Tokratni gostitelj viteških kolegov, najprej doma, potem pa v kleti ob Čolnikovi domačiji in cerkvi Svetih treh kraljev nad Benediktom, je bil tajnik pomurskega omizja Slovenskega viteškega reda Zlatko Borak. Z dobrotami pa se je izkazala tudi njegova soproga Slavica, ki je skupaj z nekaj člani in članicami Turistično-vinogradniškega društva (TVD) Benedikt, skrbela, da gostje po uradnem delu srečanja, niso bili žejni ali lačni. Poleg konzula pomurskega viteškega omizja Štefana Pavlinjeka, ki je spregovoril o delovanju Reda in omizja, sta prisotne pozdravila tudi domači župan, mag. Milan Repič, ki je predstavil delovanje benediške občine, ki se že vrsto let uspešno razvija, in predsednik TVD Benedikt Marjan Farasin. Slednji je še posebej predstavil delovanje društva, ter domoljuba Dominika Čolnika, ki je davnega leta 1830, bil rojen prav v hiši, kjer so se tokrat družili vitezi in vinogradniki.

Dominik Čolnik 1830-1893

Domoljub, narodnjak, živinozdravnik, sadjar in vinogradnik, ki je zbral okrog 400 sadnih in trtnih sort in jim uvajal slovenska imena, je veliko znanega. Med drugim je svoje pridelke že nekoč razstavljal na mednarodnih razstavah v Parizu, Petrogradu, Dunaju, Gradcu in drugje. Pridelal je prvo ledeno vino in prvo vermut vino na svetu. Objavljal je v časopisih, bil je soustanovitelj Slovenskega gospodarja in Slovenske matice. Na fasadi je njegove rojstne hiše je spominska plošča. Hiša v sedanji velikosti je iz 19. stoletja, klet pa iz konca 18. stoletja.

Kot rečno, nikakor ne gre prezreti, da je prvo ledeno vino na svetu sploh bilo pridelalo ravno pri Čolniku v Benediktu, natančneje prav tam kjer sedaj potekajo številne prireditev in dogodki občine Benedikt, pri cerkvi sv. Treh kraljev, in sicer davnega leta 1859. Istega leta se je to zgodilo tudi nekje v Nemčiji o čem so takrat mediji veliko poročali o Benediktu pa ni bilo govora…, mnogi pa tega, žal niti danes ne vedo!

O Združenju slovenskega reda vitezov vina

ZSRVV je samostojno, prostovoljno, nepridobitno, versko in politično neopredeljeno združenje državljanov Slovenije, ki uresničujejo svoje interese na področju čaščenja vinske trte in vina, negovanja, spodbujanja in širjenja kulture uživanja vina in s tem povezanih dejavnosti. Red uveljavlja svojo vlogo kot aktivni predstavnik civilne družbe s prireditvami Reda in Viteških omizij in s sodelovanjem pri aktivnostih pomembnih za slovensko vinogradništvo in vinarstvo. Red šteje 130 članov in uresničuje svoje naloge in programe v sodelovanju z viteškimi omizji, ki so organizirana po teritorialnem načelu.

Z ustanovitvijo 9. januarja 2004, na Ptuju je Red stopil zelo dejavno in široko organizirano področje. Red si tako prizadeva to področje nadgraditi s svojo zgodbo. Znotraj reda gojijo pravo prijateljevanje ob vinu na demokratičnih temeljih z enakopravnim položajem vseh članov. Ne delajo razlik med moškimi in ženskimi člani. Vsi volijo in so lahko izvoljeni v organe reda, enakopravno vstopajo in napredujejo v skladu z dogovorjenimi kriteriji in svojim prispevkom v Redu. Vse akte in pomembnejše odločitve sprejemajo v najvišjih organih, pregledno, z možnostjo vpliva vseh članov. V delovanju Reda posebno pozornost namenjajo slovenski tradiciji, kulturi čaščenja trte in vina, izhajajoč iz nacionalnih in krščanskih vrednot, neobremenjeni in brez udinjanja političnim ali verskim interesom.

Zunanja podoba in vsa znamenja reda (listine, insignije, oblačila, znak reda…) ter njihova druženja so v duhu tradicije in simbolike slovenskega vinogradništva in vinarstva. Vsi člani v Redu imajo v temelju enaka znamenja in stopnje. Red deluje z zavestjo, da imajo po vstopu Slovenije v veliko družino evropskih narodov tudi na tem področju lastno organizacijo, da so tako enakopravni sorodnim organizacijam v drugih državah in pripravljeni sodelovati z vsakim, ki bo upošteval in spoštoval te vrednote.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: