Skip to content

Bakos.si

Slovenski vinski vitezi v Slovenskih goricah o sprejemu novih vitezov

Vodstvo ZSRVV spregovorili o aktualnih temah povezanih z vinogradništvo

V prostorih vinogradniško-vinarsko-viteško-kraljevske družine Breznik-gostinstvo in turizem, v Komarnici pri Cerkvenjaku, je potekala 69. seja sveta reda Združenja slovenskega reda vitezov vina (ZSRVV), kjer so največ govorili trenutnem o stanju v vinogradništvu in vinarstvu v Sloveniji. Gostitelj srečanja, pomursko omizje, s konzulom Štefanom Pavlinjekom in tajnikom Zlatkom Borakom, na čelu, ter družina Breznik (tam med drugim živijo aktualni in bodoči vitez: Damijan in Marko ter nekdanja vinska kraljica Martina), čigava vrhunska vina in penine izvrstno dopolnjujejo kulinarične posebnosti Slovenskih goric za še tako zahtevne sladokusce. Na svojem delovnem sestanku so člani sveta reda potrdili sprejem novih pripravnikov (Marko Breznik, VO Pomurje, Miran Gracer in Jure Grubar, oba VO Dolenjska, Posavje in Bela krajina, Maksimiljan Kadivec, VO Ptuj, Ormož, Anton Vinko, VO Celje, in viteških napredovanj. Na seji, na kateri so poleg članov Sveta Reda, vabili tudi častnega ambasadorja Milana Kneževiča, predsednika nadzornega odbora Petra Boršič, in predsednika komisije za priznanja prof .dr. Livia Jakomina, ki je podal predloge za viteška priznanja za leto 2020, in sicer za dva visoka predstavnika sorodnega društva iz Madžarske.

Ob pogovoru o izvedbi Viteškega turnirja vin, ki bo v organizaciji VO Dolenjska, Posavje in Bela krajina 16. oktobra 2020 v Gostišču Tri lučke v Sremiču pri Krškem, so posebno pozornost namenili zaskrbljujočim razmeram v slovenskem vinogradništvu in vinarstvu. Ambasador ZSRVV, prof. dr. Milan Pogačnik, je prisotne seznanil z zahvalo dr. Aleksandre Pivec, ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, za njihovo pobudo z mnenji in predlogi, s katerimi želijo prispevati k razreševanju krize v slovenskem vinogradništvu in vinarstvu. Po prepričanju vitezov je Slovenija vinorodna država z dolgoletno vinsko tradicijo, vinogradništvo pa je pomembna gospodarska panoga. Vsako leto pridelamo med 80 in 90 milijonov litrov vina, letošnje stanje, predvsem zaradi koronavirusa in s tem povezane krize prodaje, pa je med najslabšimi po osamosvojitvi.

Kljub vsemu, s pozdravom Vitezov Slovenskega reda: V čast vinu in domovini!, pa so prisotni na seji sveta izrazili prepričanje, da bo vrhunsko slovensko vino spet premagalo vse težave. Še zlasti če se bo obdržala kvaliteta, kar bodo v organizaciji Sveta Reda in Viteškega omizja Dolenjska, Bela krajina, Posavje, preverili na 16. viteškem turnirju slovenskih vin, ki bo v petek, 16. oktobra 2020 v restavraciji Tri lučke, v Sremič pri Krškem. Žal bo prireditev potekala v okrnjeni sestavi, v najožjem krogu gostov, predvsem članov komisije in še koga. Na turnirju bo vina ocenjevala komisija (po en predstavnik vsakega omizja) imenovana na 69. seji sveta Reda v sestavi: Majda Brdnik, VO Slovenska Istra in Kras; Mojmir Wondra VO Ljubljana; Zlatko Borak, VO Pomurje; Zdravko Mastnak, VO Dolenjska, Bela krajina, Posavje; Ivan Mijošek, VO Celje; Sebastijan Rojs, VO Maribor; Marjan Smrtnik VO Vipavska dolina in Brda; ter Andrej Rebernišek VO Ptuj Ormož; Vodja turnirja je redovni enolog Alojz Filipič, vitez vina, VO Pomurje. Po ocenjevanju in pred viteškim obedom, v restavraciji Tri lučke, bodo razglasili tudi zmagovalce. Ko gre za tradicionalne Viteške slovesnosti, ki bi letos morale, v organizaciji VO Ptuj-Ormož biti 28. novembra 2020 v Hotelu Primus na Ptuju, pa ni nič dorečenega, saj ne vedo kakšna bo takrat splošna situacija povezana s korona virusom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: