Skip to content

Bakos.si

Premična kulturna dediščina Prlekije in zadružništvo na Slovenskem

Prleki pripravljajo zbirko zanimivih predmetov in razstavo o zadružništvu

Splošna Kmetijska zadruga (SKZ) Ljutomer Križevci in Lokalna akcijska skupina (LAS) Prlekija iz Ljutomera sta se odločila za zanimiv in nadvse koristen projekt, popis premične kulturne dediščine. K sodelovanju pri pripravi zbirke premične kulturne dediščine Prlekije in razstave o zadružništvu na Slovenskem, so povabili organizacije in prebivalstvo z območja LAS Prlekija (območje občin: Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej). Vabilo seveda velja predvsem za ustanove (knjižnice, muzeje) kot tudi za društva in strokovnjake s področja etnologije, sociologije, zgodovine, agronomije ipd., kot tudi za ljubiteljske zbiratelje oziroma za vse tiste, ki bi želeli, da se njihov zanimiv predmet ali skupina predmetov umesti v register (premične) kulturne dediščine Prlekije oziroma postane del stalne razstave o zadružništvu na Slovenskem.

Kot poudarjajo na LAS Prlekija, popisati želijo predvsem predmete iz naslednjih glavnih kategorij premične kulturne dediščine: orodje (za delo z lesom, kovino, za obdelavo zemlje, za spravilo pridelkov, …); stavbna oprema (freske, portali, leseni stropi ipd.); bivalna oprema (staro pohištvo, posoda ipd.); oblačila in osebni predmeti (noše, stari predmeti za osebno rabo ipd.); prometna in transportna sredstva (vozovi, kočije ipd.); predmeti uporabne umetnosti (umetne obrti ipd.); grbi, zastave, nagrade in priznanja; sredstva za trgovino in bančništvo (star denar, blagajne, oprema trgovin ipd.); stroji in naprave(stari traktorji, pogonski motorji in naprave za predelavo pridelkov ipd.) drugi predmeti zgodovinskega pomena…

Aktivnost sicer poteka v okviru projekta »Živa dediščina«, ki je bil odobren na 5. javnem pozivu Ministrstva za kmetijsko gozdarstvo in prehrano – Sodelovanje LAS. Partnerske organizacije v projektu Živa dediščina so LAS Prlekija, LAS Goričko, LAS Pri dobrih ljudeh in LAG Schilcherlandiz Avstrije. Namen projekta je ohranjanje in aktualizacija kulturne dediščine. Splošna kmetijska zadruga Ljutomer-Križevci bo kot partner LAS Prlekija izvedla vrsto aktivnosti, ki jih želijo med seboj povezati v širšo celoto. Eden izmed ciljev projekta je vzpostaviti mobilno razstavo o zadružništvu na Slovenskem, ki bo sprva potovala po območju LAS Prlekija, nato pa tudi po ostalih partnerskih LAS v projektu. Podlaga za razstavo bo gradivo, zbrano in izpostavljeno v monografiji o zadružništvu na Slovenskem, ki bo predstavljena na znanstvenem simpoziju ob 150-obletnici zadružništva prihodnje leto. Razstavo pa nameravajo obogatiti tudi z gradivom, zbranim preko tega poziva in animacije splošne javnosti. V razstavi bodo izpostavili štiri zgodovinska obdobja, v katerih se je zadružništvo ohranjalo in razvijalo ali prilagajalo: obdobje države Avstro-ogrske (v katerem je bila v Ljutomeru ustanovljena sploh prva zadruga v Sloveniji), obdobje države-kraljevine Srbov Hrvatov in Slovencev, obdobje zadružništva v SFR Jugoslaviji in aktualno obdobje samostojne države Slovenije. „Poleg zgodovinskih uvidov bomo poglobili tudi sektorski pogled na zadružništvo in posebej obravnavali zadružne hranilnice, vinarske zadruge, kmetijske, celo konjeniške in stanovanjske. Živo dediščino in etnološke zbirke bomo popisali in predstavili interaktivno s pomočjo novodobnih tehnologij (IKT opreme). S pomočjo digitalnega shranjevanja podatkov in digitalnih komunikacijskih orodij bomo predstavitev zbirk naredili privlačno in zanimivo za obiskovalce,“ pravi Goran Šoster iz LAS Prlekija, sicer direktor Prleške razvojne agencije.

Mimogrede, LAS Prlekija je lokalna akcijska skupina, ki je ustanovljena na pobudo osmih občin (Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej), ki se umeščajo v dve Upravni enoti (Gornja Radgona in Ljutomer). Celotno območje LAS Prlekija leži v razvojni regiji Pomurje (desni breg reke Mure), ki je sicer po večini kazalnikov najmanj razvita regija v državi. Območje LAS Prlekija šteje 38.113 prebivalcev in se razprostira na 388,7 km² površine.

V Prlekiji je veliko zanimivih predmetov in sploh premične kulturne dediščine (Fotografije: LAS Prlekija, Prleški dnevnik in O.B.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: