Skip to content

Bakos.si

Lendavčani so ponosni na svojega rojaka Antona Žerdina Bukovca

Škof iz Amazonskih gozdov v Južni Ameriki, rojen v Čentibi, novi častni občan občine Lendave

Lendavski občinski svet je na svoji 19. redni seji sprejel sklep o podelitvi naziva častnega občana občine Lendava škofu msgr. Antonu Žerdinu Bukovcu za njegovo plemenito in humano delo, ki ga opravlja; kar so prepoznale tudi najvišje avtoritete Vatikana ter mu podelile naziv škofa. Življenje in delo Antona Žerdina Bukovca, rojenega v okolici Lendave, je posvečeno najšibkejšim in najranljivejšim članom skupnosti v kateri živi, s čimer nam je vsem zgled humanega človeškega delovanja. Anton Žerdin Bukovec se je rodil 11. junija 1950 v Čentibi pri Lendavi, kjer je bil tudi krščen. Ko je bil star štiri leta, so se z družino preselili v Subotico v srbski Vojvodini, vendar je leto za letom obiskoval sorodnike v Lendavi.

Anton je stopil v frančiškanski red 13. avgusta 1976 v Zagrebu, kjer je na teološki fakulteti tudi končal študij bogoslovja. V petem letniku je prišel na obisk v Zagreb škof iz San Ramona v Peruju in ga pregovoril, da je šel v misijone. Odpotoval je v Limo, kjer se je naučil španščine ter bil leta 1975 v San Ramonu posvečen za duhovnika. Kot župnik je v župniji Atalaya, ki meri kot štiri Slovenije, s svojimi verniki živel 27 let, in je kljub hudim preganjanjem in grožnjam s smrtjo ter odrezan od sveta z njimi vztrajal v amazonskem gozdu več kot leto dni. Veliko pozornosti je posvečal in še vedno posveča malim amazonskim indijanskim narodom, ki živijo v pragozdu in so praktično pozabljeni od vseh državnih in cerkvenih struktur. Naučil se je njihovega jezika, prevedel jim je liturgične knjige, napisal jim je knjigo s slovnico, skrbi za njih v vseh pogledih.

V letu 1994 je na njegovo pobudo začel oddajati svoj program radio, ki ga je sam osnoval. Najprej je bil slišen le pet kilometrov naokoli, v svetem letu 2000 pa so dosegli, da je bil slišen že skoraj po celi njegovi župniji. Radijski program je predvsem izobraževalnega in informativnega značaja, ima pa tudi verske vsebine. Program pripravljajo v treh indijanskih jezikih. Delo z otroki in skrb za njihovo Izobraževanje sta zanj med najpomembnejšimi nalogami, zato je osnoval tudi več šol, dijaških in študentskih domov, med drugimi tudi univerzo za Indijance v Napokiju, kjer je poudarek na izobraževanju učiteljev, ki gredo nazaj med Indijance in izobražujejo svoje sorojake. 19. januarja 2002 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za škofa v škofiji San Remón v južnoameriški državi Peru. Za škofovsko geslo si je izbral misel svetega Frančiška: »Orodje Tvojega miru«.

Odkar ga je papež imenoval za pomožnega škofa in leto pozneje za krajevnega škofa v perujskem San Ramonu, kjer deluje še danes, je večkrat obiskal domačo Lendavo in v cerkvi sv. Katarine Aleksandrijske, kjer je bil krščen, večkrat daroval mašo, pri kateri so ga številni domačini navdušeno poslušali. Lendavo je obiskal tudi letos in daroval mašo ob 20. avgustu. „Lendavčani smo ponosni na svojega rojaka, predvsem na njegovo plemenito in humano delo, ki ga opravlja, kar so prepoznale tudi najvišje avtoritete Vatikana ter mu podelile naziv škofa. Življenje in delo Antona Bukovec Žerdina je posvečeno najšibkejšim in najranljivejšim članom skupnosti v kateri živi, s čimer nam je vsem zgled humanega človeškega delovanja. Občanom Lendave je v čast in ponos, da je človek takšnega kova naš rojak, zato je pomembno, da ga izpostavimo kot dober zgled tudi z nazivom častnega občana Lendave,“ so poudarili na seji lendavskega občinskega sveta.

?
Fotografije: Škofina MS in Vatican News

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: