Skip to content

Bakos.si

Križaničeva trgatev je bila veselo druženje sorodnikov in prijateljev

Tudi v „deželi janževca“ je modra frankinja lepo obrodila

V teh dneh, ko se tudi v Radgonsko-Kapelskih goricah, počasi končuje letošnja trgatev, so svojo družinsko trgatev, ki je predvsem namen jena veselemu druženju sorodnikov in prijateljev, opravili tudi pri družini Vide in Borisa Križaniča ter njunega sina Marka, ki imajo domačijo in vinograd v Rozmanovi ulici v Gornji Radgoni. Križaničevi so do lani imeli večji vinograd, a so ga večji del izkrčili, saj gospodar Boris pravi, da od vinograda ni »haska«, oziroma koristi. „Delo, ki ga vložiš v obdelavo vinograda, nato pa še stroški škropiv, gotovo niso poplačani. Prav zato smo se odločili, da večji del posajene trte izsekamo. Prostor, kjer je rasla trta smo namenili za travnik, kjer se sedaj pasejo damjaki. Ker sem član zelene bratovščine imam rad živali. Prav zato sem jim namenil parcelo kjer smo izkrčili vinsko trto. Ob tem imajo živali velik prostor v ograjenem delu gozda, ki se nahaja tik ob hiši,“ pravi gospodar Boris, ki je dodal, da so del vinograda ohranili zato, da lahko vsako leto pripravijo druženje sorodnikov, sosedov in prijateljev ob trgatvi. Ker je sedaj trt malo, hitro potrgajo grozde, zato ostane več časa za druženje, ki se odvija ob dobrotah, ki jih pripravi gospodinja Vida. Ob bogati pojedini pa pa je gospodar Boris beračem ponudil vinsko kapljico lanskega letnika, ki jo je izšolal iz istega vinograda. Kot sta še povedala Vida in Boris, jima to srečanje veliko pomeni, posebno zato, ker se ljudje premalo srečujemo in pogovarjamo.

Tudi sicer, na slovenskem podeželju, poleg kolin, žetve in še nekaterih tradicionalnih opravil, tudi trgatev sodi med prave kmečke praznike. Pri vinogradnikih, ki dajo kaj nase, se zberejo svojci, sorodniki, prijatelji in sosedje, ki malo delajo, večinoma pa trgatev izkoristijo priložnost za druženje. Tako je, v teh dneh, ko se že počasi končuje uradna trgatev in se vinogradniki pripravljajo na „predikatne berbe“, vedno več takšnih in drugačnih priložnostih trgatev, kjer se srečajo prijatelji, sosedje in znanci. Pri Križaničevih, na hribčku nad središčem Gornje Radgone, ki je dejansko bila eno samo prijetno in veselo druženje domačih in prijateljev, so se spomnili tudi, kako so tovrstne trgatve potekale v preteklosti. Takrat je predvsem šlo za trgate, ko so trgali letino šmarnice in še kakšne samorodnice, ki so jo v preteklosti gojili zato, ker so bile odporna proti boleznim in škodljivcem, zato je ni bilo treba škropiti. Še najbolj je nekaterim v spominu ostalo pobiranje jagod, ki so zrele odpadale ne tla. Že pred trgatvijo, zlasti, če bilo vetrovno, so jagode odpadale, seveda tudi ob trgatvi. „Še najbolj so odpadale, če je trto zajela močna slana. Ko si se dotaknil groza, so jagode kar deževale na tla. Ker se je reklo: »Iz jagod teče«, so morali berači pobrati sleherno jagodo. To je bilo zamudno opravilo, obenem pa tudi boleče za križ“, se spominja 85-letni sosed Ludvik.

Ob tokratni trgatvi pa so v vinogradu Križaničevih, prav v „deželi janževca in radgonske ranine“ pobrali pridelek modre frankinje, in ni bilo treba pobirati jagod, ki bi padale na zemljo ob trsu. Lepo in zdravo grozdje, ki raste tik ob njihovi hiši je bilo pravo zadovoljstvo in veselje trgati. Prav zato je bila trgatev kaj hitro končana. Kot je dejal Boris, je njemu in njegovi družini to pravi praznik trgatve. „To je pravzaprav edini dan, ko se lahko skupaj poveselimo,“ je dejal razpoloženi gospodar Boris, ki je odličen »pintar«, sodar, in je razumljivo, da vino v njegovi kleti zori v hrastovih sodih…

Križaničeva trgatev v domačem krogu je bila le veselo druženje (Foto: Ludvik Kramberger)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: