Skip to content

Družina, ki jo tvorijo kraljica, vitez, sommelier…, z ledenim vinom!

Pri Breznikovih v Komarnici pri Cerkvenjaku pripravili prvo Antonovo (ledena) trgatev

Pandemija korona virusa, ki je v lanskem in začetku letošnjega leta, ponagajala mnogim organizatorjem različnih dogodkov in prireditev, med njimi tudi številnim vinogradnikom iz vinorodnih okolišev Radgonsko-Kapelskih goric, Slovenskih goric, Haloz, Ljutomersko – Ormoških goric in Prekmurja, ki jim je „odpihnila“ različne predikatne, pozne, ledene in podobne trgatve (Miklavževa, Lucijina, Božična, Silvestrska, Novoletna, trgatev Treh kraljev, Antonova, Prešernova, Svečnična, Štefanova…), ki so se odvijale v minulih zimah. Toda, da v zimi 2020/21 ne bi čisto ostali brez posebnih trgatev, je poskrbela družina Breznikovih iz Komarnice, tik ob pomurski avtocesti, v občini Cerkvenjak. Družina, kjer se ukvarjajo z vinogradništvom, vinarstvom, gostinstvom in turizmom, ter kjer poleg mame Zinke, ki je glavna v kuhinji, domujejo njena mož in sin, vinski vitez Damijan in bodoči vinski vitez Marko, njena hčerka, bivša vinska kraljica Martina, ter njen partner Žan, gastronom, sommelier 1.stopnje, in en izmed organizatorjev Vinskih brboncic in Festivala vin Osrednjih slovenskih goric, je namreč, v nedeljo, 17. januarja, prav na dan ko goduje domači farni zavetnik, sv. Anton Puščavnik, prvo Antonovo trgatev.

Kot nam je razložila mlada gospodarica Martina, se je trgatev odvijala pri v njihovem vinogradu v Komarnici. Družina Breznik se sicer s turizmom in vinogradništvom ukvarja že vse od leta 1995. Od leta 2006 pa uspešno vodi turistično kmetijo oziroma v današnjem času domače gostišče. Znani so predvsem po gostoljubju, domači in sveži kulinariki ter odličnih vinih. Vsi tisti, ki pa pri njih še niste bili – pa ne morete in ne smete mimo njihove unikatne vinske kleti, kjer v sredi kraljuje majolika. Da jim je bilo vinogradništvo in vinarstvo položeno v zibko, Breznikova zagotovo ne moreta reči. Gospodar Damijan in gospodarica Zinka, sta se stroke o vinogradništvu in vinu priučila predvsem po želji in njunem interesu ustvariti nekaj več. Danes jima pomagajo njuni mladi: Marko, Martina in Žan.

Družina Breznik svoje vinograde obdeluje na treh hektarjih. Pridelujejo vina iz sort Chardonnay, Traminec, Rumeni muškat in Laški rizling. Vse do letošnjega leta, ko je jeseni za njih potekala že 22 trgatev zapovrstjo, pa se jim je uresničila velika želja, ki je bila prisotna že nekaj časa. Narava jim je dala upanje ter zagon, da so v oktobru pustili nekaj grozdja na trtah. Skupaj na kar 700 trt so pustili grozdje sorte Chardonnay, ki so ga z mrežami zaščitili pred ptiči in divjadi, ki se rada sladka s sladkimi grozdnimi jagodami. In čakali so vse do goda Sv. Antona, ko so bili pogoji idealni. „In to jim je prineslo novo Antonovo vino, hkrati pa so se v Cerkvenjaku zapisali kot vinogradniška družina, ki je imela prvo trgatev v letu 2021.

„Dan 17. januar je res nekaj posebnega za vsakega Cerkvenjačana. To je dan, ko goduje naš farni zavetnik Sveti Anton Puščavnik. Kljub vsemu, da je bila želja naše družine, da na trgatev, povabimo svojo širšo družino, prijatelje, vse tiste ki nam vsako leto pomagajo ob trgatvah in ostalih priložnostih, svoje goste in ostale ljudi, se nam ta želja ni uresničila. V skladu z ukrepi NIJZ povezanimi s COVID-19, smo trgatev izpeljali v ožjem delu družine.

Trgatev se je pričela v zgodnjih jutranjih urah, ko so bile temperature dovolj nizke, da zagotovimo vse pogoje za ledeno trgatev. In kakšno je bilo prvo dejanje? Da smo prve korake po vinogradu naredili z baklami in s tem pričeli našo trgatev“, razlaga bivša kraljica Martina.

Ob skrbnem odvijanju mrež, z ki so varovale grozde so občutili hladno-zamrznjene grozdne jagode, na katerih je bila vidna žlahtno gnilobo, ki je pri vinih posebnih kakovosti potrebna oziroma nujna. Izjemno pomembno je tudi to, da je pot in čas od vinograda pa vse do preše čim krajša. „Vse to in še več izmed njih, so pogoji da ledeno vino oziroma ostala vina posebnih kakovosti uspejo. Prav zaradi teh zahtevnih pogojev so unikatna, posebna in izjemno redka, predvsem na našem delu Štajerske. Kakšna pa bo končna definicija posebne kakovosti, pa bomo uvideli po vseh potrebnih analizah“, pravi Martina, njen oče, gospodar Damijan pa dodaja: „To je za nas izjemno uspešen dan z naklonjenim vremenom, kljub vsemu pa z grenkim občutkom, ker takšnega dneva, ki je za nas res poseben, nismo morali deliti z vsemi tistimi, ki bi si želeli. Poleg nas domačih sta bila le še dva vinska viteza, Zlatko Borak in Janez Johan Pučko”

Breznikovo „Antonovo vino“ bo sicer mogoče poskusite najhitreje naslednje leto, mogoče še kakšno leto kasneje, ampak zagotovo je, da se bo imenovalo Antonovo vino, v upanju, da ga bodo lahko predstavili ob Antonovi nedelji 2022, brez kakšnih potrebnih omejitev in ukrepov.

Fotografije: Gal Vivat in Tjaša Oman

One thought on “Družina, ki jo tvorijo kraljica, vitez, sommelier…, z ledenim vinom!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: