Skip to content

Damjanova salama tudi letos najboljša, slavil je pred Ernestom in Zlatkom

Vinski vitezi sedmič ocenjevali salame in ugotovili, da k dobremu vinu sodijo dobre salame

Čeprav tudi v času epidemija Covid-19 niso preveč počivali, so se vinski vitezi s severovzhoda Slovenije, po njeni ukinitvi še dodatno aktivirali in znova dokazujejo, da res niso od muh. In potem, ko so skupaj s kolegi iz Evropskega viteškega reda, opravili tradicionalno viteško rez v Pečarovcih, ter s posebnim srečanjem počastili življenjski jubilej prijatelja viteza in župana Dobrovnika, Marjana Kardinarja, so člani pomurskega omizja Slovenskega vinskega reda, izvedli še 7. Jožefovo viteško salamiado. S tem so potrdili, da ne opravljajo samo poslanstva promocije vin, kulture pitja, izbire pravega vina k posameznim jedem ter rezi vinske trte in trgatve, temveč imajo tudi druge koristne aktivnosti. Med sabo so znova tekmovali in ugotavljali, kdo ima najboljšo domačo salamo, na srečanju pri domačem konzulu viteškega omizja Štefanu Pavlinjeku, v „Anini kleti“, na Aženskem Vrhu.

Najprej so opravili krajšo uradno sejo, kjer sta konzul in tajnik, Štefan Pavlinjek in Zlatko Borak, spregovorila o narejenem v letu 2021 ter o načrtih za letošnje leto, tako na območju omizja, kot celega reda. Ugotovili so, da je pač koronavirus opravila svoje in je tako tudi njihovo delo bilo okrnjeno. V nadaljevanju pa so poleg degustacije Pavlinjekovih vrhunskih vin ter penin Radgonskih goric, je hkrati potekal nadvse zanimiv dogodek, kjer se je znova potrdilo, da vinski vitezi ne skrbijo zgolj za promocijo dobrih vin, kulturo pitja vina in usposabljanje na področju vinarstva, ter jim je blizu tudi kulinarika. Na 7. „Jožefovi viteški salamiadi“, so prisotni člani reda ocenjevali 12 domačih salam, ki so jih izdelali sami vitezi. Kot nam je povedal Pavlinjek je dolžnost vitezov tudi svetovanje o tem katero vino gre h kateri hrani, že pred sedmimi leti pa so se odločili še oceniti domače salame, saj v zimskem času na območju kjer delujejo je veliko ljubiteljskih mesarjev izdeluje te dobrote, in med slednjimi so skoraj vsi člani in članice viteškega reda. Letos je na ocenjevanju bilo nekoliko manj domačih salam, saj so jih najverjetneje v „karanteni že pojedli“, kot je dejal eden izmed prisotnih vitezov.

Dvanajst (od 19) članic in članov Pomurskega omizja Slovenskega viteškega reda, je med degustacijo vin, ob domačem kruhu, tokrat poskusilo in ocenilo 12 domačih salam, ki so bile kar kakovostne, so izbrali tri najboljše. Ocenjevali so: okus, prerez – izgled, barvo in teksturo, vonj in zunanji izgled, na koncu pa je v ostri konkurenci največ točk zbrala salama enega mlajših vitezov, znanega gostilničarja in vinarja Damijana Breznika (Izletniška kmetija Breznik, Komarnica, Cerkvenjak), s čem je ponovil lanski uspeh. In medtem, ko je v letu 2021 slavil pred Francem Zupanom (Kapelski Vrh) in predlanskim zmagovalcem Marjanom Krambergerjem (Gostilna Eder – Kramberger, Sveta Ana v Slovenskih goricah), je tokrat osvojil naslov pred Ernestom Ebenšpangerjem (Murska Sobota) in Zlatkom Borakom (Benedikt) itd. Vsi udeleženci so prejeli lepe praktične nagrade, za katere so tudi sami poskrbeli.

Dosedanji zmagovalci Jožefove viteške salamiade, leta 2016: Irena in Štefan Pavlinjek (Aženski Vrh, Polana); leta 2017: Jože Puhan (Bogojina); leta 2018: Mateja Štabuc Šumak (Ljutomer); leta 2019: Katja Klobasa (Okoslavci); leta 2020: Marjan Kramberger (Sveta Ana); leta 2021: Damijan Breznik (Komarnica, Cerkvenjak); leta 2022: Damijan Breznik (Komarnica, Cerkvenjak).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: