Skip to content

Bugatti dobrotnika Ivana Krambergerja še »živi«

Tudi dobrih 30 let po umor dobrega človeka iz Negove, njegov znameniti avto vozi

Vsi, ki so poznali pokojnega Ivana – Iveka Krambergerja iz Negove, zlasti Slovenke in Slovenci nekoliko starejše generacije, vedo tudi za njegovo opico, gostišče ob Negovskem jezeru, sinka v pletenem vozičku, njegovo trezno in realistično nagovarjanje državljanov Slovenije ter tudi njegovo posebno vozilo – rdeči „Bugatti“. In dokler so nekatere reči, ki so nas spominjali na Iveka, že zdavnaj izginile, nanj pa nas spominjajo predvsem grob na negovskem pokopališču, spominska soba v negovskem gradu in lani ob 30-letnici njegovega umora, odkriti doprsni kip v Aleji velikih, v parki Nikoli več v Gornji Radgoni, smo v teh pomladnih dneh ugotovili, da še vedno „živi“ tudi njegov znameniti „rdeč ferrari“, kot poje slovenska pevka Natalija Verboten. Pravzaprav gre za rdeč „Butatti“, ki se je nenadoma pojavil na Šlebingerjevem bregu v Gornji Radgoni, kjer domuje Ivanov brat Ludvik Kramberger. Tako so vsi, ki so srečali ali opazili rdeč »Bugatti« hitro spoznali, da je to avtomobil, ki ga je izdelal in vozil znameniti Slovenec Ivan Kramberger imenovani Dobri človek iz Negove. Z njim sta se na krajši obisk k stricu Ludviku pripeljala Ivanov sin Ivek in njegov bratranec Boštjan Kramberger, ki je tudi Ivekov »mehanik«. Sicer je zaposlen v podjetju Marpron, kjer kot vodja voznega parka skrbi razpored voženj mestnih avtobusov na območju Maribora.

Kot nam je povedal Ivek Kramberger, ki je zaposlen kot vodja varnostne službe v Magmi v Hočah, sta skupaj z »mehanikom« Boštjanom opravila „revizijo oz. testiranje“ Bugattija, ki ga je pred 31-timi leti vozil njegov oče Ivan Kramberger. Sedaj je avtomobil v lasti sina Iveka, ki je mimogrede tudi zaljubljen v avtotehniko, saj je med drugim pred dnevi postal tudi predsednik 100-članskega Združenja šoferjev in avtomehanikov Gornja Radgona. Kot nam je Ivek zaupal, Bugattija ne bi prodal za noben denar, kajti avtomobil je delo njegovega očeta, obenem pa je bil njegova »maskota«. Zunanjost avtomobila je zelo podobna Bugattiju, dočim avto poganja motor od volksvagnovega hrošča. Po več kot 30 letih je vozilo prvič redno registrirano, na njem pa so pritrjene tri tablice z oznako MS Ivek.

Omeniti sicer kaže, da je rdeči Bugatti nastopal v dveh dokumentarnih filmi o Ivanu Krambergerju. V prvem Trnova pot Ivana Krambergerja, je avtomobil vozil sam Ivan, v drugem, to je lani predvajani film Beli bojevnik v Črni obleki, pa ga je vozil njegov sin Ivek Kramberger. Ob tem je bil ta znameniti avto posnet tudi v mnogih drugih priložnostih, tudi v Ivanovi predvolilni kompanji kot kandidata za predsednik države Republike Slovenije. (L.K.)

Fotografije: Ludvik Kramberger

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: