Skip to content

Zasedba Ethnotrip z novim albumom navdušila publiko

V Gledališču Park v Murski Soboti so predstavili novo avtorsko zgoščenko Bluz panonski

Petčlanska prekmurska zasedba Ethnotrip pred kratkim izdala novo skladbo z naslovom Bluz panonski, s katero so napovedali prihod novega istoimenskega albuma, kar se je sedaj tudi uresničilo. Ethnotrip je zasedba, ki jo sestavljajo nadarjeni pomurski glasbeniki, in sicer: Miha Kavaš (violina), Tjaša Šimonka Kavaš (vokal), Rene Zorman (klavir), Tomi Došen (tolkala) in Marko Horvat (bas kitara). Na glasbeni sceni je skupina že 13 let, vsem dobro znana pa je predvsem po svojem mojstrskem preigravanju ljudskih pesmi ter izdajanju zanimivih avtorskih komadov. V preteklih letih so izdali tri zgoščenke. Na prvih dveh – Ethnotrip (2013) in Kdo bo pil iz bistrega studenca (2016) – so priredbe ljudskih in ponarodelih pesmi. Leta 2018 pa so se odločili stopiti še korak naprej in so predstavili svoj prvi avtorski izdelek, album Preden se zdani. Za tem so se lotili novih avtorskih skladb, a jim je epidemija in menjava članov benda v preteklih letih nekoliko prekrižala načrte. V lanskem letu pa so nato vendarle uspeli premagati te ovire in so izdali videospot za skladbo Srce, s katero so napovedali prihod novega albuma, maja letos je nato izšel še videospot za skladbo Mlin na Muri, s katero so želeli obuditi tradicijo mlinarstva in mlinov na Muri, ki so šli v Prekmurju že skoraj popolnoma v pozabo.

Sedaj pa je zasedba Ethnotrip v Gledališču Park v Murski Soboti s ponosom predstavila tudi novi, četrti album z naslovom Bluz panonski. Gre za album, s katerim skupina predstavlja svoje doživljanje panonskega sveta, melanholijo, ljubezen, tradicijo, minljivost ter hrepenenje: »Na kratko, to je košček panonskega bluza,« kot poudarjajo glasbeniki, ki so veseli, da so besedila za pesmi na novi zgoščenki prispevali predvsem domači avtorji, in sicer uveljavljeni pisatelji in pesniki: Feri Lainšček, Dušan Šarotar, Sara Kager in sedaj že pokojni Marko Kočar, pod glasbo pa so se podpisali člani skupine. Kot že pri prejšnjih dveh zgoščenkah je tudi pri tej producent Dejan Berden. Za ohranjanje pravega panonskega vzdušja nekatere skladbe tudi v prekmurščini

Na albumu je šest raznolikih skladb, ker daje Ethnotrip posebno pozornost tudi domačemu narečju, so nekatere skladbe v prekmurščini.

Svoj posebni prispevek k zgoščenki pa dajejo tudi sodelujoči glasbeniki. Pri nekaterih skladbah je tako klavir igral nekdanji član zasedbe Primož Kramberger, Kristian Majcen pa s svojim kitarskim vložkom skladbo Srce zapelje v nekoliko bolj ‘rockerske vode’. Brez kitare Saše Zvera panonski bluz ne bi zvenel zadosti ‘bluzovsko’. Pravega panonskega vzdušja na albumu pa ne bi bilo brez cimbal Danija Kolariča v pesmi Mlin na Muri. Glasbeniki skupine Ethnotrip so začeli delovati tekom študija, pri čemer sprva niso imeli v mislih nekega določenega žanra, nato pa so se začeli ukvarjati s spreminjanjem ljudskih pesmi. Njihov cilj je bil ohraniti bistvo ljudskih pesmi, a v vsakem komadu ustvariti tisto ‘ta pravo vzdušje’. V avtorskih komadih obujajo tradicijo in ljudske pesmi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: