Skip to content

Svetovne balonarje bo spremljal tudi „Godbafest 2022“

Ob Soboškem jezeru (Expano) bodo zazveneli zvoki godbenikov, zraven bodo tudi mažoretke in D.J. Berti

V okviru Svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni, ki bo nad pomursko ravnico med 16. in 23. septembrom, ko se bo odvijalo tudi veliko spremljevalnih prireditev in dogodkov, bo tudi veliko takšne in drugačne glasbe. Tako, med drugim, Prekmurska godba Bakovci pripravlja srečanje godb na pihala „Godbafest 2022“. Prireditev bo potekala v petek, 16. september, s pričetkom ob 18. uri, pri paviljonu Expano ob Soboškem jezeru, v primeru slabega vremena pa se celotna prireditev prestavi na nedeljo, 18. september 2022. Bodisi v petek, ali nedeljo, bodo obiskovalci lahko, poleg gostiteljev Prekmurske godbe Bakovci, prisluhnili Pihalnemu orkestru Apače, Godbi Domžale, Pihalnemu orkestru Ljutomer in Godbi na pihala Središče ob Dravi. Nastopile bodo tudi članice Društva prekmurskih mažoretk Bakovci, v večernih urah bo za zabavo poskrbel DJ Berti. Da pa ne bo vse le glasbeno obarvano, so organizatorji svetovnega prvenstva v letenju s toplozračnimi baloni poskrbeli, da bodo obiskovalci lahko ponovno uživali tudi v pogledih na osvetljene plinske balone in opazovali njihov vzlet, ki je predviden ob 22. uri.

Že pred tem pa se bodo s pestrim programom zvrstili nastopi petih slovenskih godb.

Prekmurska godba Bakovci združuje glasbenike iz Pomurja in neprekinjeno deluje že več kot 90 let. Orkester šteje čez 50 članov, dirigentsko palico vihti prof. Željko Ritlop. Z ustvarjalnostjo in težnjo po kakovostnejšem repertoarju je Prekmurska godba Bakovci postala prepoznavna v domači okolici in širše. Pot jo je popeljala tudi v tujino, kjer so predstavljali domači kraj in kulturno dediščino. Pri Expanu bodo zazvenele priredbe svetovnih uspešnic, slovenskih popevk in ne nazadnje tudi kakšna koračnica.

Pihalni orkester Apače ima že zelo dolgo tradicijo. Najstarejši ohranjen notni zapis sega kar v leto 1885. Orkester je bil dolga leta poznan po koračnicah, »marših«. Kasneje je orkester pričel z izvajanjem znanih in manj znanih narodnih, klasičnih in drugih skladb. Danes šteje orkester 36 glasbe željnih članov vseh starosti, od najmlajših pa vse do staroste. Njihov dirigent je prof. Simon Štelcer.

Začetki Godbe Domžale segajo v leto 1884, ko jo je ustanovil takratni domžalski učitelj Franc Pfeifer. Danes sodi domžalska godba v najvišjo umetniško skupino slovenskih godb, kar dokazuje z rednim udeleževanjem na tekmovanjih. Godbo sestavlja 70 aktivnih članov različnih generacij (od 14 do 80 let), dirigent pa je prof. Gregor Vidmar.

Pihalni orkester Ljutomer je orkester z več kot 100-letno tradicijo. V svoji dolgoletni zgodovini je gostoval na raznih revijah in tekmovanjih doma in v tujini ter se velikokrat vrnil z najvišjimi priznanji in nagradami. Orkester se skozi leto aktivno udeležuje številnih dogodkov v okolici Ljutomera in drugod po svetu. Nastopajo pod vodstvom prof. Boštjana Lašiča.

Godba na pihala Središče ob Dravi je godba z več kot 130-letno tradicijo. Šteje približno 35 članov vseh generacij, ki jim tovrstna zvrst glasbe pomeni sprostitev ob neštetih vsakdanjih obveznostih. Godba se udeležuje tekmovanj in revij, na katerih je vedno uspešna. Orkester vodi dirigent Branko Panič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: