Skip to content

Iz reke Mure so potegnili 110 penine, ki so tam zorele tri leta

Družba Radgonske gorice, ob 170. letnici penine, pripravilo dan odprtih kleti

Sončna in vroča poletna nedelja, s temperaturo krepko čez 30 stopinj, je bila kot namenjena za degustacijo radgonskih penin in tihih vin, ter za vse drugo kar je družba Radgonske gorice pripravila ob dnevu odprtih vrat kleti. Na stotine ljubiteljev dobre kapljice in drugih obiskovalcev je namreč, po dveh letih pavze, oblegalo prireditveni prostor okrog kleti omenjenega radgonskega podjetja. Gostitelji so z zadovoljstvom ponovno na široko odprli vrata v najstarejšo peničarsko klet v Sloveniji, ter z največjim navdušenjem množice povabili na edinstveno, sedaj že tradicionalno doživetje v Gornji Radgoni – Dan odprtih kleti! Pripravili so bogat, vinsko obarvan program z obilico glasbenih užitkov.

Vse skupaj se je sicer začelo z rekreacijo, saj je skoraj 40 ekstremnih športnic in športnikov sodelovalo v teku „Norcev po štengah“, na radgonski grad. Vsi so premagali 287 stopnic in 43 metrov višinske razlike, dosežen je bil tudi rekord, tako v ženski kot moški kategoriji. In čeprav sta se zmage veselila Andreas Hermann iz Avstrije in Lina Pauši Rotar iz Ljubljane, je nedvomno, da so tokrat zmagali vsi, ki so prispeli do cilja. Do cilja je, tokrat izjemoma po treh letih zorenja na dnu reke Mure, ki je včasih bila deroča in motna, včasih plitva in čista kot solza, prispela tudi „pošiljka“ zlate radgonske penine. Radgonski gasilci in potapljači so iz Mure dvignili zaboj s 110 steklenicami penine, katero so mnogi obiskovalci, takoj ob mostu čez reko Muro, tudi poskusili. Šlo je za penino pridelano iz osnovnega vina sorte chardonnay, letnik 2016, v Muro pa so gasilci spustili nove steklenice penine, ki jih bodo iz reke, ob upanju da nikoli več ne bomo imeli pandemije in podobnih ovir, dvignili spet prihodnje leto.

Ob tej priliki so na Mostu prijateljstva o tradiciji in prijateljstvu spregovorili direktor občinske uprave občine Gornje Radgone, Vladimir Mauko, župan Bad Radkersburga, mag. Karl Lautner, direktor Radgonskih goric, Borut Cvetkovič, in enologinja Radgonskih goric, Klavdija Topolovec Špur, ki so si razdelili prvo steklenico penine, katero so tokrat potegnili na suho. Kot simbolno gesto povezljivosti so se v Radgonskih goricah zavezali, da bodo obema občinama, ki ju Most prijateljstva povezuje, podarili po 24 steklenic penine, ki so opoldne “izplavale” na površje. „Posebej veseli smo, da smo lahko ponovno nazdravili z mnogimi obiskovalci, kjer smo še enkrat pokazali, zakaj smo »Nepogrešljivi, že 170 let!«, kot je dejala Andreja Novak iz marketinga Radgonskih goric.

Sicer pa, po dvigu penin so si obiskovalci, ki so mimogrede lahko sprehodili ali se popeljali z mini busom, po vinogradih, lahko ogledali kleti Radgonskih goric, se udeležili degustacij, katere je, ob 170. letnici penine, vodila glavna enologinja Klavdija Topolovec Špur. Obiskovalci so se lahko preizkusili lahko tudi v treh nagradnih igrah – “ritlanju”, ugibali so težo velike steklenice penine in poskušali čim več časa držati dve steklenici penine. Na stojnicah so se predstavljali domači in drugi ponudniki pridelkov in izdelkov. Ob obilno obloženih mizah, kjer poleg vrhunskih vin in penin, katera so mimogrede obiskovalci lahko kupili po ugodnejših cenah, ni manjkalo niti kulinaričnih dobrot, so v kulturnem in glasbenem programu nastopili pevci skupine Prekmurci s Tišine, mnoge je navdušil domači raper Leopold I., ki je za 170 let Radgonske penine, kar letos praznujejo, napisal tudi pesem – himno Nepogrešljivi. Seveda ni manjkalo niti plesne glasbe, za kar so poskrbeli skupina King Foo ter Nina Pušlar… In še enkrat se je potrdilo, da si ljudje želijo tovrstnih prireditev in dogodkov, še zlasti če so zraven vina in penine, kot jih pridelujejo v družbi Radgonske gorice.

Fotografije: Ludvik Kramberger in Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: