Skip to content

Pisno priznanje za občine Apače, Gornja Radgona in Sveti Jurij ter Kultprotur

Policijski veterani so kolesarili, sprehajali, proslavljali in se družili; Zlati znak Sever za Antona Kosija in Franca Slokana

Ob izteku letošnjega maja je Policijsko veteransko društvo (PVD) Sever za Pomurje izkoristilo sprostitev pandemijskih ukrepov ter pripravilo tradicionalni Pohod in kolesarjenje po poteh bojev pomurske policije. S tem so že začeli s praznovanji 30-letnice osamosvojitve Slovenije, kar so po „rekreaciji“ zaznamovali s krajšo slovesnostjo in podelitvijo priznanj zaslužnim organizacijam in posameznikom. Na slovesnosti pred objektom Enote vodnikov službenih psov (EVSP) Policijske uprave Murska Sobota, v Murskih Petrovcih, kjer so za glasbene vložke poskrbeli člani Policijskega orkestra, je kakšno stotnijo prisotnih nagovoril predsednik PVD Sever za Pomurje Drago Ribaš. Že pred tem so se članice in člani ter simpatizerji Severja z istega mesta podali na pohod oz. kolesarjenje. Slednji so nastopili na relaciji: Murski Petrovci-Gederovci-Krajna-Rankovci-Tišina-Petanjci-Radenci-Petanjci-Murski Petrovci, pohodniki pa so imeli nekoliko krajšo razdaljo, in sicer iz Murski Petrovcev, ob potoku Kučnica do mostu na reki Muri v Petanjcih in nazaj, do objekta EVSP, kjer je z upoštevanjem navodil in ukrepov NIJZ, potekala slovesnost, s podelitvijo priznanj društva, nato pa še prijetno druženje, ob dobrotah, za katere so, poleg lokalnega gostinca, v večini poskrbele članice društva.

Na slovesnosti, katere se je udeležilo kar nekaj gostov iz lokalnih skupnosti ter predstavnikov drugih veteranskih organizacij, in katero je povezovala Suzana Rauš, je pristne pozdravil tudi župan domače občine Tišina Franc Horvat, ki je veteranom iz vojne za Slovenijo iz vrst milice zahvalil za vse kar so v tistem času storili. Predsednik PVD Sever za Pomurje Drago Ribaš pa je, kot aktivni udeleženec dogajanja na tem območju, spregovoril o tem, kako so miličniki in teritorialci zasedli takratno karavlo JLA, kjer je danes sedež EVSP PU Murska Sobota in kako so enotam armade preprečili prihod do mejnega prehoda Gederovci. Priznal je, da so takrat največ streljali v zrak, ker so se tako dogovarjali s častniki JLA, da ne bi bilo videti, kako so se vdali brez boja in bi končali na vojaškem sodišču. Ribaš je prepričan, da se je v Pomurju v „desetdnevni vojni“ dogajalo veliko, skoraj največ, a Slovenija tega še vedno ne zna. Zato je po njegovem potrebno resnico razlagati in povedati, da so za uspehe zaslužni vsi, od miličnikov in teritorialcev, do civilne zaščite, prostovoljcev in preprostih ljudi, ki tod živijo.

„Bili smo enotni in velika škoda je, da v Sloveniji nismo več takšni“, je poudaril Ribaš in nadaljeval: „Prav je, da veterani vedno jasno in glasno povemo, ko je kaj narobe v tej državi, katero smo ustvarjali. Zgodovino ne sme nihče spreminjati in še posebej prilagajati dnevni politiki ne.“ V nadaljevanju je Drago Ribaš podelil priznanja posameznikom in organizacija. Pisne zahvalnice so prejeli: Bioterme Mala Nedelja, Društvo upokojencev Ljutomer, Lovska družina Mala Nedelja, Občina Apače, Občina Gornja Radgona, Občina Sveti Jurij ob Ščavnici, Občina Veržej, Zavod za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur Gornja Radgona in Zavod Marianum Veržej. Bronasti znak Sever sta prejela: Občina Šalovci in Ivan Smodiš, srebrni znak Sever: Janez Kološa in Marko Filipič, zlati znak Sever pa: Anton Kosi in Franc Slokan.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: