Skip to content

Bakos.si

Partizanske pesmi v Blaguškem gozdu

Ob obletnici napada na Jugoslavijo in Dnevu upora rože na grob dvanajstih talcev in ostalih

Če trenutno ne bi bilo izrednih razmer povzročenih s pandemijo koronavirusa, bi Območno združenje za vrednote NOB Gornja Radgona, v okviru občinskega praznika občine Sveti Jurij ob Ščavnici, ter ob Dnevu upora proti okupatorju, v Blaguškem gozdu dostojanstveno obeležilo državni praznik 27. april, ko je bila v Ljubljani leta 1941 ustanovljena OF. Za državljane, ki spoštujejo zgodovino NOB in njene spomine, je 27. april dan upora proti okupatorju eden najpomembnejših in največjih slovenskih praznikov. Žal tokrat na mestu, kjer je bilo 3. aprila 1945 bilo ustreljenih 12 talcev tokrat ne bo osrednje proslave praznika upora za občine Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici. Kljub temu pa je delegacija Krajevnega odbora za vrednote NOB Videm, na čelu s predsednikom KO Štefanom Trstenjakom, skupaj z županom občine Sveti Jurij ob Ščavnici Antonom Slana, že nekoliko pred praznikom, na spominsko obeležje 12. talcev v Blaguškem gozdu, v imenu omenjene občine, položila cvetje. Tako so simbolno počastili spomin 12. talcev ki so bili ustreljeni na pragu svobode, le nekaj dni pred dokončno osvoboditvijo pred nacizmom. Tokrat v Blaguškem gozdu ni bilo kakšnih posebnih nagovorov, kljub temu pa je bilo slišati nekaj spominov na, s strani okupatorske vojske ter njenih hlapcev, ubite domoljube.

Kot je ob tej priložnosti dejal župan Slana, v občini Sveti Jurij ob Ščavnici spoštujejo zgodovino, in se zato v Blaguškem gozdu vsako leto spomnijo na usmrtitev 12. talcev, zajetih v bližnji in daljni okolice ter domačina iz Selišč. Tokrat je pietetni dogodek potekal ob upoštevanju priporočil NIJZ. Ob plapolanju vseh treh zastav, poslušanju najljubše pesmi pokojnega častnega občana dr. Vekoslava Grmiča, »Počiva jezero v tihoti« prižganih svečah in položitvi cvetja s slovensko trobojnico sta prisotne kratko nagovorila predsednik Trstenjak in župan Slana, ki je posebej omenil, kako je tudi pokojni škof, dr. Grmič vseskozi imel posebej spoštljiv odnos do teh nedolžnih žrtev. Ob tej priliki so se sicer zahvalili pred kratkim umrli Katici Leskovar, ki je vrsto let bila pobudnica in govornica ob tem obeležju.

Poleg v Blaguškem gozdu so se v občini Sveti Jurij ob Ščavnici, spomnili tudi 80 – letnice od napada cnemških okupacijskih sil na Kraljevino Jugoslavijo. „Na pobudo našega, žal preminulega rojaka gospoda Feliksa Kocuvana iz Biserjan je bilo pred leti postavljeno občinsko spominsko obeležje pred Mercatorjevo trgovino v Svetem Juriju ob Ščavnici. Na njem so imena in priimki skoraj vseh naših rojakov in rojakinj, ki so bili žrtve vojnih morij. Tako prve in druge svetovne vojne kot različnih predvojnih in povojnih nasilnih dejanj takratnih oblastnikov. Zato smo priložnostno slovesnost s prisotnostjo počastili: predsednik KO za vrednote NOB Videm ob Ščavnici, Štefan Trstenjak s še nekaj člani, z vsemi tremi zastavami, društvenim praporjem in župan občine. Prižgali smo sveče spomina in spoštovanja. Položili cvetje s slovensko trobojnico. Ob upoštevanju priporočil NIJZ sva na tem pietetne dogodku spregovorila: Štefan Trstenjak in župan. Prisluhnili smo tudi pesmi Slovenec sem in Počiva jezero v tihoti“, nam je povedal župan Anton Slana.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: