Skip to content

Poslovil se je še en nekdanji trener NK Mura

Po težki bolezni je umrl „splitski Pele“, Pero Nadoveza, nekdanji trener Mure, Beltincev in Olimpije

Po tem, ko so se pred nedavnim na Hrvaškem poslovili od Miroslava »Ćira« Blaževića, ki je pustil pečat tudi v slovenskem, zlasti pomurskem nogometu, je danes iz sosednje države prišla še ena žalostna vest, da je za vedno odšla še ena nogometna legenda, Petar Nadoveza (9.4.1942 – 19.3.2023). Legenda splitskega Hajduka, ki ga poznajo zlasti nekoliko starejši ljubitelji okroglega usnja, ki je v trenerski karieri delovala tudi na klopi treh slovenskih prvoligašev Beltincev, Olimpije in Mure, se je po hudi bolezni poslovila v 81. letu starosti.

Petar Nadoveza je veljal za pravo ikono splitskega Hajduka, saj je v desetih sezonah odigral kar 460 tekem, dosegel pa kar 296 zadetkov. Kasneje je na Poljudu deloval kot trener, športni direktor in vodja nogometne šole. »Pere, splitski Pele«, kot je pogosto odmevalo s tribun splitskega stadiona Stari plac, se je poslovil po težki bolezni, v 81. letu starosti. Rodil se je 9. april 1942 v Šibeniku. Po koncu igralske kariere, ki jo je sklenil pri belgijskem Lokerenu, se je podal v trenerske vode. Nekajkrat je vodil člansko ekipo Hajduka, dvakrat Šibenik, reprezentanco Gabona, tunizijski Bizertin in japonsko Cerezo, pečat pa je pustil tudi v Sloveniji. V sezoni 1994/95 se je slovenski javnosti predstavil na klopi Beltinčanov, s katerimi je v omenjeni sezono osvojil peto mesto, športni časnik Ekipa pa je Dalmatinca tedaj proglasil za najboljšega trenerja leta 1995. Od Beltincev se je poslovil še pred koncem leta 1995, a se je kmalu zatem preselil v Ljubljano in bil z Olimpijo spomladi leta 1996 pokalni prvak. V sezoni 1996/97 je vodil še soboško Mure, ki je prvenstvo končala na sedmem mestu lestvice.

Pero, hvala ti za vse prijetne intervjuje v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja, ki sva jih imela b beltinski „šumi“ in soboški „Fazaneriji“, a tudi nekdanji pivnici „Kompas“ v Gornji Radgoni. Počivaj v miru in naj ti bo lahka dalmatinska zemljica!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: