Skip to content

Naslova branita Maribor in Arrigoni

Namizni tenis: Jutri se začenja ligaško državno prvensto

Nekoliko v senci odličnih iger Darka Jorgiča na na WTT Middle East Hub – WTT Star Contender v Dohi, se bo jutri, v soboto, 13. marca, začelo letošnje ekipno državno prvenstvo v 1. Slovenski namiznoteniški ligi za člane in članice. Zaradi dosedanje prepovedi domačih namiznoteniških tekmovanj zaradi epidemije virusa covid-19 (ki je trenutno za prvoligaške članske lige odpravljena) in posledično pomanjkanja igralnih terminov, se bo po sklepu Liga odbora in Izvršnega odbora NTZS odigrala le spomladanska polovica rednega dela tekmovanja (brez jesenskega dela), od vključno prvotno predvidenega 10. kroga naprej in nato še končnica, v kateri bodo nastopile najboljše štiri ekipe iz rednega dela.

Trije kandidati za naslov prvaka

V minuli, prav tako skrajšani sezoni, so se po osmih sušnih letih naslova državnih prvakov spet veselili v Mariboru. Do naslova, svojega desetega, so prišli brez izgubljenega dvoboja, v finalu končnice pa so bili boljši od ravenskega Fužinar Interdiskonta. Tudi v letošnji sezoni sta obe ekipi med največjimi kandidati za prvo mesto, s prihodom Jureta Slatinška v ŠD SU, ne gre odpisati niti Novomeščanov, svojo računico pa imajo zagotovo tudi v Krki, Kemi iz Puconcev in morda še v kakšnem klubu. V primerjavi z lansko sezono v prvoligaški konkurenci ni več le druge ekipe Mengša, vanjo pa se je po letu dni vrnil Kajuh Slovan.

»Negotovost začetka tekmovanja v 1. SNTL je trajala resnično dolgo. Drugi športi kot rokomet, košarka in odbojka so svoja tekmovanja začela veliko prej. Ker smo individualni šport, ne vidimo logike, da so nas pustili tako dolgo čakati. Prepričani smo, da bi bilo potrebno na določen način prepričati NIJZ in ostale akterje, da nam enakovredno dajo možnost za tekmovanje, seveda v primernih zdravstvenih možnostih, saj je zdravje ljudi na prvem mestu. Glede na nastalo situacijo se je naša ekipa pripravljala v okviru svojih možnosti. Grega Komac in Matevž Črepnjak sta brez večjih težav opravila priprave v naši dvorani Tabor, medtem ko je imel Tomaž Roudi manj možnosti, saj je iz druge občine in je imel težave. Na pripravah smo imeli soliden sparing, kot sta Tilen Cvetko in Gregor Zafoštnik, ki sta občasno prihajala v našo dvorano. Kandidatov za osvojitev naslova je po našem mnenju več, Krka in SU iz Novega mesta, Kema iz Puconcev in Fužinar Interdiskont so resni kandidati. Seveda bo vse odvisno od njihovega igralnega stanja in dnevne forme na posameznih tekmah, vsekakor pa bo naš cilj ubraniti naslov državnega prvaka iz minule sezone,« je pred začetkom državnega prvenstva dejal Mirko Milovančević, trener mariborske ekipe, ki je tudi predsednik kluba.

V boj za prvo mesto se bo podal tudi Fužinar Interdiskont, ki je lani prišel do finala, v devetih tekmah rednega dela prvenstva so izgubili eno tekmo, v končnici so bili brez boja boljši od Xiom Mute, v finalu pa jih je s 5:3 premagal Maribor. »Na začetek državnega prvenstva smo se glede na okoliščine lahko kar dobro pripravili, tako da izgovorov ne bi smelo biti, saj je bila situacija za vse podobna. Tudi v letošnji sezoni bomo nastopili z isto ekipo kot lani, se pravi izkušeni Mitja Horvat, mladinca Aljaž Godec in Kristijan Žiga Žigon ter Breznik Luka. Glede na lansko odlično sezono in osvojeno drugo mesto, je nekako logično
in športno, da letos ciljamo še više, se pravi na osvojitev naslova. Bo pa konkurenca zelo izenačena, še zlasti zato, ker se igra samo spomladanski del,« je o pričakovanjih Ravenčanov povedal njihov trener Darko Jamšek, ki bo, če bo to potrebno, tudi sam prijel za loparček.

Več sprememb bo v ekipi Xiom Mute, ki je redni del prvenstva končala na tretjem mestu, vendar v končnici nato ni igrala. V ekipi tako ni več izkušenih Bojana Paviča in Danila Piljaka, ki sta ob Maticu Slodeju nosila glavno breme. Slodej bo tudi v letošnji sezoni eno najmočnejših orožij Mute, do čim boljših rezultatov pa jo bodo skušali popeljati še Boštjan Kraser, Andrej Godec, Blaž Lapajne in Jure Kaker. Trener je Matej Petar.

»Tudi v letošnji sezoni bomo nastopili z doma vzgojenimi igralci. Prvi cilj bo uvrstitev nekje na sredino lestvice, seveda pa bo veliko bolj odvisno tudi od drugih dejavnikov, kot v preteklih letih (v prvi vrsti covid-19, karantene, poškodbe),« je o pričakovanjih NTK Keme iz Puconcev dejal trener Mirko Unger, ki bo lahko računal na Tomaža Pelcarja, Damjana Zelka in Luko Norčiča. Pucončani so bili zadnjič državni prvaki leta 2013.

Po šestih zaporednih naslovih državnih prvakov je Krka v minuli sezoni ostala celo brez uvrstitve na zaključni turnir. Zadovoljiti se je morala s končnim petim mestom. Njena zasedba bo nespremenjena, tako da bodo v ekipi Lorencio Lupulescu, Neven Karković, Tilen Novak, Aljaž Šmajcelj, Lorencio Lupulesku, Neven Karković in Tomaž Kralj.

Mengeš I je lansko sezono končal na šestem mestu. Nekaj podobnega ali pa korak višje si v klubu želijo tudi v letošnji sezoni. Trener ostaja Gregor Gostiša, od lanske ekipe ne bo več Davida Orešnika, ki se bo posvetil vodenju druge ekipe, ki bo igrala v drugi ligi, če se bo seveda igrala, ostala pa sta Klemen Jazbič in Andraž Avbelj, ki sta se jima pridružila nadarjena Rok Trtnik in Aljaž Frelih. »Na začetek prvenstva smo se dobro pripravili, je pa tako, da nam manjka tekem in vprašanje je, v kakšni formi so igralci,« je bil kratek v napovedi Žiga Zupan, predsednik NTK Mengeš.

Savinja je v primerjavi z lansko sezono oslabljena za Jureta Slatinška, ki je odšel v ŠD SU, zato pa so prvi ekipi pridružili dva svoja mlada igralca, Brina Vovka Petrovskega in Matica Čoparja. Od lani so ostali Jaka Golavšek, ki je tudi trener ekipe, Patrik Rosc in Oskar Rosc. Prvi cilj je obstanek v ligi in uveljavitev mladih igralcev.

Z večjimi ambicijami v novo sezono vstopa novomeški ŠD SU, lanskoletni novinec med najboljšimi slovenskimi klubi. »Trenažni proces smo vseskozi vzdrževali na različne načine. Vsem nam pa manjkajo tekme, ki se jih že veselimo. Močnejši bomo za Jureta Slatinška in temu primerni bodo cilji. Prvi cilj je uvrstitev v končnico državnega prvenstva, verjamem pa, da smo sposobni tudi več. Ker se bo odigrala liga po prilagojenem in skrajšanem programu, bo vsak spodrsljaj imel večjo težo in bo vsaka tekma toliko bolj pomembna. Sam bom poskušal ohraniti lanski pridobljeni naziv najboljšega igralca SNTL, me pa veseli, da na treningih tu in tam izgubim tudi kakšen niz, kar pomeni, da naši mlajši igralci napredujejo,« se nove sezone veseli izkušeni Uroš Slatinšek, igralec in trener novomeškega drugega prvoligaša. Ob bratih Slatinšek bodo za ŠD SU igrali še brata Jožko in Mitja Omerzel ter Domen Zupančič. Ker vsaj za zdaj gledalci ne bodo mogli spremljati tekem slovenske lige, so se v ŠD SU odločili za neposredne prenose v živo. Vsekakor pohvalna poteza, ki bi ji lahko sledili tudi drugi slovenski klubi.

Za Arrigoni, ki je bil lani deveti, v novi sezoni ne bo več igral Taj Lavrič, ki se je vrnil v Vesno, že od lanske sezone pa ima težave z zdravjem obetavni Matija Novel, tako da je vprašanje, kdaj se bo lahko pridružil soigralcem. »Iz lanske sestave ostaja le Erik Paulin, poleg njega pa bosta igrala še izkušenejši Simon Frank ter mlajši Uroš Žavbi. Cilj ekipe je obstati v prvi namiznoteniški ligi,« je želja predsednika kluba Igorja Novela.

Po letu dni se je med najboljše slovenske klube vrnil Kajuh Slovan, ki ga vodi Miloš Živkovič Peperko. Ekipa v postavi Andraž Novak, Denis Pintar, Domen Peperko, Mihael Kocjančič in Anže Zrimšek Žiger si po zasluženi zmagi drugi ligi želi predvsem obstanka v ligi.

Pari 10. kroga v 1. SNTL moški, sobota, 13. marec: Mengeš – Maribor, Xiom Muta – Savinja I, Kajuh Slovan – Arrigoni, Krka – Kema Puconci, Fužinar Inter Diskont – ŠD SU.

 Klubi v 1. SNTL moški

ŽNTK Maribor: Gregor Komac, Matevž Črepnjak, Tomaž Roudi, Mladen Kuntner, Redy Petrović – Mihelič. Trener: Mirko Milovančevič.

Fužinar Inter Diskont: Mitja Horvat, Aljaž Godec, Žiga Kristijan Žigon, Luka Breznik, Darko Jamšek. Trener: Darko Jamšek.

Xiom Muta: Matic Slodej, Boštjan Kraser, Andrej Godec, Blaž Lapajne, Jure Kaker. Trener: Matej Petar.

Kema Puconci I: Tomaž Pelcar, Damjan Zelko, Luka Norčič, Mirko Unger, Primož Gider Trener: Mirko Unger.

Krka: Tilen Novak, Aljaž Šmajcelj, Lorencio Lupulesku, Neven Karković, Tomaž Kralj. Trener: Danijel Šarlah.

Mengeš I: Klemen Jazbič, Andraž Avbelj, Rok Trtnik in Aljaž Frelih. Trener: Gregor Gostiša.

Savinja I: Jaka Golavšek, Patrik Rosc, Oskar Rosc, Brin Vovk Petrovski, Matic Čopar. Trener: Jaka Golavšek.

ŠD SU I: Uroš Slatinšek, Jure Slatinšek, Jožko Omerzel, Mitja Omerzel, Domen Zupančič. Trener: Uroš Slatinšek.

Arrigoni: Erik Paulin, Matija Novel, Simon Frank, Uroš Žavbi, Tomi Pugliese Štuva. Trener: Zdenko Švab.

Kajuh Slovan: Andraž Novak, Denis Pintar, Domen Peperko, Mihael Kocjančič, Anže Zrimšek Žiger. Trener: Milošem Peperko Živkovič.

Vesna in Kajuh Slovan v vlogi prvih favoritov

Izolski Arrigoni bo po štirih zaporednih naslovih težko ubranil naslov državnih prvakinj v 1. SNTL za ženske. »Od lanske zmagovalne ekipe je iz prve v ekipe ostala le Jana Ludvik, saj se je Lea Paulin odločila za avstrijsko ligo, Urška Čokelj pa je sklenila svojo športno pot. Jani bosta k doseganju zmag pomagali še še mlada Manca Paljk in Katrina Sterchi ter Kim Fink. Glede na spremembo ekipe je cilj ekipe da se uvrsti v končnico lige,« je cilj kluba predstavil njegov predsednik Igor Novel.

»Zamik prvenstva bo zagotovo imel svoje posledice, kajti to vendarle ni bil normalni proces treninga. Ker je Tamara Pavčnik, naša nova igralka, študentka in je imela šolanje na daljavo, ni hodila na treninge v Ljubljano, prav tako je bila nekaj več odsotna tudi Špela Trelec, ki se je zaposlila kot montažerka. Druge so lahko trenirali bolj ali manj normalno, vsem, ne samo nam, pa seveda manjka tekem, tako da pred prvimi tekmami nihče ne ve, v kakšni formi je,« je o poznejšem začetku prvenstva dejal Bojan Pavič, trener zaloške Vesne, ki je bila lani četrta, v letošnji sezoni pa bo imela v prvi ligi dve ekipi.

»Ker je bilo nekaj odpovedi, se je pojavila možnost, da bi lahko igrali tudi z našo drugo ekipo in smo jo tudi izkoristili. Ob izkušeni Kristini Rahotin Pavič bodo zanjo igrale še Katarina Lešnjak, Adrijana Mrazič, Zala Kontelj in Katja Markeljc. Kakšnih posebnih ciljev s to ekipo nimamo, v prvi vrsti bo šlo za nabiranje izkušenj, predvsem pa bodo lahko igrale, saj za to že osem mesecev niso imele nobene priložnosti. S prihodom Pavčnikove pa s prvo ekipo ne bežimo od tega, da si želimo naslova državnih prvakinj. Pred tremi leti smo bili blizu njega, zdaj bi ga končno radi osvojili,« pa je o ciljih dejal Pavič. Omenimo še, da bodo ob Pavčnikovi, ki je zadnji dve sezoni igrala za Ljubljano, igrale še Ivana Zera, Tjaša Supanič, Špela Trelec in Anina Selak.

Resne konkurentke Založankam bodo igralke Kajuh Slovana, ki so leto dni starejše in s tem tudi bolj izkušene. »Nekaj našim igralkam in tudi igralcem zaradi covid omejitev in bolezni ni uspelo redno trenirati, zato je toliko težje napovedati, kako smo pripravljeni na začetek prvenstva. Tudi zato, ker osem mesecev nismo igrali. Vseeno pa je imelo to obdobje tudi eno dobro lastnost, in sicer, da smo po dolgem času lahko bolj sproščeno trenirali brez tega, da bi vsak konec tedna sledilo tekmovanje. V prvenstvu največ pričakujemo od Lare Opeka in Tjaše Novak, seveda pa ne smemo pozabiti na našo najmlajšo, Enyo Moltara, ki je že v prejšnjem letu pokazala odlične nastope. Dodatno se je ekipa okrepila z igralko Nušo Bolte, ki je prišla na študij v Ljubljano, računamo pa še na Aljo Benčina. Po lanski odlični sezoni, ko so dekleta zasedle drugo mesto. so seveda apetiti tudi malo zrasli. Letošnja liga bo pri dekletih bolj izenačena, ker je v njej od pet do šest zelo enakovrednih ekip z mladimi perspektivnimi igralkami. Želimo si, da dobro začnemo prve štiri kroge prvenstva, še posebej pa 1. krog, ko igramo proti lanskim prvakinjam,« je o pričakovanjih v novi sezoni spregovorila Špela Polončič, trenerka ekipe s Kodeljevega.

Po lanskem četrtem mestu si v Logatcu želijo vsaj ponovitve uspeha. »Realni cilj je med prvih pet ekip. Tudi v letošnji sezoni bo naša prva igralka Nina Zupančič, žal pa zaradi službenih obveznosti ne bomo več mogli računati na nekdanjo mladinsko reprezentantko Katjo Gutnik. Tako bosta ob Zupančičevi v ekipi še Katja Okorn in Hana Rožmanec, novinka pa je Tereza Kavčič,« je v nekaj stavkih letošnjo zasedbo Logatčank predstavil njihov trener Darko Malič.

Med ekipami, ki se odkrito spogledujejo s končnico državnega prvenstva, je zagotovo tudi Kema Puconci. Podobno kot pri moških, bo tudi ženska ekipa Keme igrala samo z doma vzgojenimi igralkami, Stašo Matis, Ano Kovačec in Blažko Harkai. V ekipi ni več Nuše Vogrinčič, ekipo pa bo vodil Mirko Unger. »Časa za pripravo na začetek prvenstva je bilo dovolj, nekaj težav pa je bilo zaradi študijskih obveznosti naših igralk. Prvi cilj je uvrstitev v sredini lestvice,« je dejal Unger.

Podobno razmišljajo tudi v Letriki, ki jo vodi Miroslav Tokič. Ekipa iz Vrtojbe bo igrala v zasedbi Tina Mozetič, Gaja Mavri, Sara Tokić, Eva Cerkvenič, Valentina Mišigoj in Petra Pia Fornazarič, v kateri je igrala že lani, ko je bila na koncu šesta. »Ker ni nobenih sprememb v ekipi, igralke pa so leto dni starejše in tudi bolj izkušene, si želimo najmanj ponovite lanske uvrstitve,« napoveduje Tokič.

Mlado, nadarjeno zasedbo imajo tudi v Fužinar Interdiskontu, ki je v preteklosti kraljeval v ženski konkurenci. Trenutno njihova mlada ekipa še ni na tej ravni, zato načrtujejo uvrstitev v sredino lestvice, tiha želja pa je uvrstitev na zaključni turnir. »To bi bil za našo ekipo odličen rezultat, ki ga bo težko doseči, ne bo nemogoče. Tudi v letošnji sezoni bomo igrali v isti zasedbi, se pravi s članicama Leo Kadiš in Uršo Večko ter mladinkami Nušo Kadiš, Polono Horvat, Niko Pandev in Rosano Pajer,« je povedal trener Jure Dretnik.

Ob drugi ekipi Vesne bodo v prvi ligi novinke še igralke NTK Cirkovce in PPK Rakek. Cirkovčanke so lani v drugi ligi osvojile prvo mesto, veliko težje delo pa jih seveda čaka v prvoligaški konkurenci. Pod vodstvom trenerja Danila Piljaka bodo za Cirkovce igrale Katja Kranjc, Ina Unger, Daniela Butkovska Tomanič, Zoja Žolek in Lana Erhatič. Obstanek v ligi je prvi cilj tudi ekipe z Rakeka, ki jo vodi Danijel Vizjak. V ekipi so Simona Soldat, Lina Kovšca, Kaja Zadravec, Sanaj Mihajlovska in Valentina Vizjak.

Pari 1. kroga v 10. kroga v SNTL ženske: Cirkovce – Vesna I, Vesna II – Letrika, Kajuh Slovan – Arrigoni, Rakek – Kema Puconci, Fužinar Interdiskont – Logatec.

Klubi v 1. SNTL ženske:

Arrigoni: Jana Ludvik, Urša Čokelj, Minea Ljuca, Manca Paljk, Katrina Sterchi. Trener: Zdenko Švab.

Kajuh Slovan: Lara Opeka, Tjaša Novak, Enya Moltara, Nuša Bolte in Alja Benčina. Trenerka: Špela Polončič.

Logatec: Nina Zupancic. Katja Okorn, Hana Rožmanc, Tereza Kavčič. Trener: Darko Malič.

Vesna I: Ivana Zera, Tamara Pavčnik, Tjaša Supanič, Špela Trelec, Anina Selak.Trener: Bojan Pavič.

Kema Puconci: Staša Matis, Ana Kovačec, Blažka Harkai, Živa Dogar, Ema Crnkovič. Trener: Mirko Unger.

Letrika: Tina Mozetič, Gaja Mavri, Sara Tokić, Eva Cerkvenič, Valentina Mišigoj in Petra Pia Fornazarič. Trener: Miroslav Tokič.

Inter Diskont Fužinar: Nuša Kadiš, Lea Kadiš, Polona Horvat, Nika Pandev, Urša Večko. Trener: Jure Dretnik.

Cirkovce: Katja Kranjc, Ina Unger, Daniela Butkovska Tomanič, Zoja Žolek, Lana Erhatič. Trener: Danilo Piljak.

PPK Rakek: Simona Soldat, Lina Kovšca, Kaja Zadravec, Sanaj Mihajlovska, Valentina Vizjak. Trener: Darijan Vizjak.

Vesna II: Kristina Rahotin, Pavič, Katarina Lešnjak, Adrijana Mrazič, Zala Kontelj, Katja Markeljc. Trener: Bojan Pavič.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: