Skip to content

Jorgić in soigralci v Južni Koreji za olimpijsko vozovnico

V petek se v južnokorejskem Busanu začenja ekipno svetovno prvenstvo v namiznem tenisu, ki šteje za kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Parizu 2024. Med štirideset najboljšimi državami bo nastopila tudi slovenska izbrana vrsta.

Slovensko izbrano vrsto vodi Andreja Ojsteršek Urh. Ekipo sestavljajo Darko Jorgić (15. na svetovni lestvici ITTF), Deni Kožul (145.), Peter Hribar (266.) in Brin Vovk Petrovski (425.), nastopili pa bodo v skupini 7. Prvo tekmo bodo odigrali že v soboto proti reprezentanci Singapurja, nato pa se bodo za olimpijsko vozovnico potegovali še v tekmah proti Braziliji, Kanadi in Maleziji

Naša reprezentanca je v Busan prispela že v torek, dni do začetka turnirja pa bo tako izkoristila za treninge. Turnir bo začela s tekmama proti dvema največjima konkurentoma – ekipi Brazilije, ki je nosilec skupine 7 in je v Južno Korejo pripotovala brez svojega najboljšega igralca Huga Calderana (7. na svetovni lestvici ITTF), in ekipi Singapurja. Prvo mesto v skupini prinaša neposredno uvrstitev v osmino finala in na olimpijske igre. 

Prvi iz vsake od osmih skupin se bo neposredno uvrstil med najboljših 16 držav na svetu, medtem ko se bosta drugo- in tretjeuvrščena iz posameznih skupin po naključnem žrebu 21. februarja pomerila v dodatnem dvoboju. Zmagovalec bo igral v osmini finala, vse do 25. februarja, ko bo veliki finale, pa bodo potekali dvoboji na izpadanje.

“Cilj je, da se uvrstimo v osmino finala, s čimer bi ohranili točke z zadnjega prvenstva in na svetovni lestvici. Tako bi ostali na mestih, ki vodijo na olimpijske igre. Če se uvrstimo v osmino finala, pa bomo naredili vse, da naredimo še korak naprej,” je pred začetkom SP dejala selektorica slovenske reprezentance.

Slovenija je na 12. mestu svetovne lestvice. Na njej je Brazilija osma, Singapur 22., Kanada 24. in Malezija 70.

“Forma je solidna, v ligi kažem dobre igre, vendar je pred nami SP, kjer bo vse popolnoma drugače. Če pokažemo igre, ki smo jih sposobni igrati, se lahko uvrstimo v osmino finala, če bo le malce zaškripalo, bo težko. Vendar sem pozitiven in prepričan sem, da lahko premagamo vsako ekipo v skupini. Glede na to, da je Brazilija brez Calderona, bosta največja konkurenta Singapur in Kanada, vendar to ne pomeni, da nam bo na preostalih dveh tekmah kaj lažje,” je dejal Jorgić.

Tudi Kožul je zadovoljen s trenutno pripravljenostjo. “Do sobote pa nas čaka še nekaj treningov, tako da verjamem, da bom še boljši. Že v prvi tekmi nas čaka morda odločilna tekma za prvo mesto v skupini. Upam, da bo takrat igra na visoki ravni. Vzdušje v ekipi je odlično, vsi smo naredili vse, da bi bili v kar najboljši formi.”

“Najtežje bo igrati s Singapurjem, toda z Darkom na čelu bi morali biti v vlogi favorita, ampak SP je specifično tekmovanje. Vsi se borijo za olimpijske vozovnice, tako da se bomo morali boriti od prve do zadnje točke, da se uvrstimo v osmino finala. Skratka, prvi cilj bo seveda prvo mesto v ekipi, nobena tekma ne bo lahka, v vsaki ekipi so odlični igralci, ampak verjamem, da smo jih sposobni premagati,” je še dodal Kožul.

Slovenija bo nastopila le v moški konkurenci.  naslova svetovnih prvakov pa bo v obeh konkurencah branila Kitajska.

Naslov svetovnih prvakov v obeh kategorijah – moški in ženski – bo branila izbrana vrsta Kitajske. Predlani v Chengduju je bila pri moških druga Nemčija, tretje mesto pa sta si delili reprezentanci Japonske in Južne Koreje, pri ženskah pa je bila druga Japonska, na tretjem mestu pa sta bila Tajvan in Nemčija. Slovenija je bila na Kitajskem v svoji skupini druga, za domačini, v osmini finala pa jih je zaustavila Portugalska.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: