Skip to content

Kultura po prleško v Vrtcu Križevci

V mesecu kulture so malčkom približali kulturo in ljudsko izročilo

Že lani, ko so v tem času izvedli „mesec kulture“ za otroke starejših skupinah 2. starostnega obdobja, so se v Vrtcu Križevci odločili, da bodo tudi letos nadaljevali s to pozitivno prakso. Strokovne delavke namreč ugotavljajo, da otroci premalo poznajo naše ljudsko izročilo in kaj sploh to pomeni, da se je vso ljudsko izročilo; plesi, pesmi, rajalne igre, prstne igre, šaljivke in nagajivke, izštevanke, pravljice in pripovedke prenašale iz roda v rod preko ustnega izročila. Letos so predvsem spoznavali domače prleško narečje, saj so ugotovili, da otroci vedno manj pogovorno uporabljajo prleščino in je skoraj več ne razumejo. Že lani so spoznavali prleške besede preko prleškega pesnika Marka Kočarja, ki ga žal več ni med nami. Tako so se tudi letos spomnili nanj preko njegovih pesmi, predvsem preko svoje himne Vrtec Križofski, katere avtor je prav Marko Kočar.

„V vrtec pa smo povabili gospo Manco Sušec, našo domačinko, ki nam je predstavila njegovo pesem Ivajnšice, katero se bodo otroci naučili in jo uporabili za nastop. Gospa Manca nam je razložila nekaj neznanih prleških besed in se z nami pogovarjala v prleščini, kar je bilo zelo smešno in zanimivo. Predstavila nam je tudi oblačila, ki so jih nekoč naše babice in dedki nosili pri delu in svečanih priložnostih (delavska in svečana oblačila). Otroci so spoznavali slovensko in občinsko zastavo, izdelali zastave, risali so portret Franceta Prešerna in Marka Kočarja ter slikali Ivajnšice na različne načine. V garderobi smo naredili razstavo, katero smo si skupaj pogledali, pravi strokovna delavka vrtca Jasmina Belec.

Dodala je, da so mesec kulture namenili tudi spoznavanju kulturnega obnašanje (kaj to pomeni, kako se obnašamo, in da uporabljamo vljudnostne besede). „Po skupinah smo se z otroki veliko pogovarjali o lepem vedenju, kako se obnašamo v vrtcu, doma, na obisku, v trgovini… Na to temo smo prebrali več slikanic, izdelali slikovni prikaz pravilnega in nepravilnega obnašanja. Temo je bila otrokom zanimiva in jo bomo nadaljevali ter povezali tudi v naslednji mesec,“ je dodala Jasmina Belec.

Fotografije: Arhiv Vrtec Križevci

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: