Skip to content

Pomurje bo vseeno imelo vsaj enega ministra

Po tem, ko je kazalo, da bo Pomurje in sploh skrajnji severovzhod države ostalo brez ministra v novi Golobovi vladi, se je dane zadeva spremenil. Župan Murske Sobote, dr. Aleksander Jevšek bo namreč postal minister za regionalni razvoj in kohezijo. Gre za novoustanovljeno ministrstvo za regionalni razvoj in kohezijo, katero bo vodil, kot kandidat iz kvote SD. Dr Aleksander Jevšek, dosedanji župan MO Murska Sobota, je za portal Bakos.si potrdil, da v stranki potekajo pogovori o tem, da bi postal minister, a ker bo odločitev padla jutri na predsedstvu SD, zadeve zaenkrat ne more podrobneje komentirati. Vlada Roberta Goloba bo sicer imela skupno kar 19 ministrstev in ministrstvo brez listnice za Slovence v zamejstvu in po svetu. Poleg Jevška naj bi se v vladi znašel tudi nekdanji predsednik, kmetijski minister in poslanec SD, mag. Dejan Židan, ki naj bi postal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, ki ga bo vodil Matjaž Han.

Kdo je dr. Aleksander Jevšek?

Rojen je v delavski družini 21.7.1961 v Slovenj Gradcu, svojo mladost pa je preživljal na Ravnah na Koroškem. Že kot otrok je spoznaval kako trd je kruh ravenskih železarjev. Srednjo policijsko šolo v Tacnu pri Ljubljani je končal z odličnim uspehom in tudi zaradi tega dobil priložnost, da svojo poklicno pot prične kot kriminalist za umore na policijski upravi v Ljubljani. Že v času šolanja v srednji šoli za policiste je spoznal svojo soprogo iz Prekmurja. Po sedmih letih življenja in dela v Ljubljani sta se z ženo preselila v Mursko Soboto, kjer z družino živi od leta 1986, kot »Sobočanec«, ki je hitro spoznal ljudi in pokrajino v kateri si je z ženo zgradil hišo je ugotovil, da so si Korošci in Prekmurci zelo podobni. „Oboji smo odprti ljudje, marljivi in iskreni. Tudi zaradi tega sem ponosen, da sem imel priložnost sodelovati v osamosvojitveni vojni za našo Slovenijo in naše Prekmurje. Za udeležbo v osamosvojitveni vojni sem bil odlikovan z srebrnim znakom zaslug za varnost in z medaljo za hrabro dejanje,“ poudarja Sandi, kot ga mnogi imenujejo.

Leta 1992 je v službi napredoval in bi premeščen v Maribor, kjer je delal pet let od tam pa v Celje, kjer je vodil tamkajšnjo kriminalistično policijo do leta 1999. Na delo v Maribor in Celje se je vsak dan vozil iz Murske Sobote, zaradi tega še kako pozna težave s takratnimi cestnimi povezavami. „Kot direktor Policijske uprave Murska Sobota sem delal sedem let do 2006, ko sem bil premeščen na delovno mesto direktorja Policijske uprave Ljubljana, leta 2007 pa na delovno mesto direktorja slovenske Kriminalistične policije. Januarja 2011 sem izpolnil pogoje za upokojitev, kar mi je omogočilo vrnitev k svoji družini v Mursko Soboto. A ne za dolgo, saj sem bil v maju 2012 s strani Evropske komisije povabljen k sodelovanju v projekt “EU support to law enforcement in BiH”, kjer sem delal dve leti, kot strokovnjak na področju pravosodja in notranjih zadev. Po končanem magisteriju na Pravni fakulteti v Ljubljani sem v aprilu 2014 uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo s področja kriminalistike in pridobil naziv doktorja znanosti,“ poudarja Jevšek, ki je mimogrede habilitiran predavatelj kriminalistike na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani in na Višji policijski šoli v Tacnu.

Do leta 2011 je bil glavni urednik revije »kriminalistika in kriminologija«. V času službovanja na delovnem mestu direktorja slovenske kriminalistične policije je bil član Upravnega odbora Europola in nacionalni delegat Interpola. Kot poseben uspeh pa si šteje ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada, katerega idejni pobudnik je, vodil pa je vladno medresorsko skupino za ustanovitev NPU. „Po naravi sem odprt in vesel človek, vključen v množico dejavnosti v Murski Soboti in okolici. Tako sem član dobrodelne organizacije Lions klub Murska Sobota, veteranskega združenja Sever za Pomurje, JEEP Kluba starodobnih vojaških vozil…“ še dodaja Jevšek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: