Skip to content

Bakos.si

V PIŠK Murska Sobota nastaja judovska zbirka

Največja judovska zbirka med slovenskimi knjižnicami bo nared do novega šolskega leta

V Pokrajinski in študijski knjižnici (PiŠK) v Murski Soboti so nekje sredi aprila začeli katalogizacijo judovskih knjig, ki so jih hranili v depojih knjižnice. Molitveniki so v hebrejskem, madžarskem in nemškem jeziku, nekateri so tudi dvojezični. Knjige so dragocena zapuščina lokalne in regionalne judovske skupnosti pred drugo svetovno vojno. In kot pravi vodja projekta v soboški PiŠK Andrej Pavlič, ki skrbi za domoznansko zbirko in bo poskrbel za katalogizacijo judovskih knjig. Je najprej potrebna ustrezna zaščita gradiva. Da bi knjige primerno zaščitili, so jih podobno kot druge prekmurske raritete že ovili v brezkislinski karton. Sicer pa je večina judovskih knjig, ki so jih hranili v depojih knjižnice, bila izdanih v obdobju med leti 1836 in 1942, med njimi je tudi nekaj antikvarnih knjig, ki so izšle do leta 1835. Delo soboških knjižničarjev spremlja tudi Izraelska nacionalna knjižnica v Jeruzalemu, ekipa strokovnjakov za katalogizacijo po mednarodnih standardih in z ustreznim znanjem jezikov pa že viha rokave in jih bo sproti obveščala o morebitnih zanimivih odkritjih. Jezikovno bo zbirko knjig pregledala Maja Kutin, dobra poznavalka judovstva in hebrejščine, saj je kar nekaj časa živela v Izraelu.

„Zaključke projekta bomo predstavili javnosti in molitvenike razstavili na ogled predvidoma jeseni 2021, saj naj bi se projekt končal do začetka novega šolskega leta. Zahvaljujemo se Pomurskemu muzeju Murska Sobota, ki nam je za zbirko podaril 14 judovskih molitvenikov (nekatere je zbral pokojni mag. Franc Kuzmič). Naša judovska zbirka bo tako štela 98 knjig, večinoma judovskih molitvenikov in bo največja tovrstna zbirka v katerikoli slovenski knjižnici. V eno se je mimogrede podpisal zadnji soboški rabin Lazar Roth,“ poudarjajo v PiŠK Murska Sobota.

Ob tej priložnosti vsekakor ne gre prezreti, da kar nekaj zasebnikov v Prekmurju ima bogate zbirke knjig, molitvenikov in podobnega gradiva na temo Judovstva na Slovenskem. Med njimi gotovo tudi Franc Gomboc iz Murskih Črncev in Bojan Zadravec iz Beltincev.

Fotografije: Arhiv PiŠK Murska Sobota

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: