Skip to content

„Pristanišče vesolja“ v mariborski galeriji Hiša druženja

Predstavljajo so likovniki Hrvaškega društva »Moslavački štrk«

Zahvaljujoč dobremu sodelovanju z Glasbenim društvom IVO –AS iz Sladkega Vrha, je v Mariboru potekala slavnostna otvoritev skupinske razstave slik članov Puls “Moslavački štrk”, v Sloveniji. Razstava »Pristanišče veselja« je postavljena v galerijskem prostoru Hiše druženja v Mariboru. Predsednica Društva Ivo As – Marinka As je ob odprtju izrekla dobrodošlico avtorjem razstave ter številnim prisotnim ljubiteljem likovnega ustvarjanja in udeležencem predstavila delovanje likovnega društva Moslavački štrk. Dobrodošlico hrvaškim slikarjem je izrekla tudi podžupanja občine Šentilj Lidija Šarić, ki je poudarila zadovoljstvo nad hrvaško-slovenskim sodelovanjem med umetniki.

Besede hvaležnosti za gostoljuben sprejem Društvu IVO -AS je v imenu avtorja razstave podala predsednica Puls “Moslavački štrk” Marija Pukec Žigić in poudarila, da so umetniki ljudje, ki gradijo prijateljstva med narodi, saj umetnost ne pozna meja. »Pristanišče radosti« je razstava združenja umetnikov, ki umetnost doživljajo drugače, a to drugačnost sprejemajo, ker jih povezujejo domišljija, njihove sanje in vizije, njihove umetniške sposobnosti ali z eno besedo umetnost: Dajana Budovac, Danijela Makoš Repaja, Marija Milošević, Josipa Benac, Zlata Benčev, Hajrudin Osmanagić, Dobra Vein, Valerija Jelčić, Branka Vrbanić, Jadranka Del Ponte, Jelena Sredoselec, Kiara Makoš in Marija Pukec Žigić.

Moslavački umetniki s svojo ustvarjalnostjo sicer skozi različne stile in tehnike dela gradijo prikaz posebnega ritma, kjer se čuti igra barv, ki osrečuje harmonijo življenja. Odprtje razstave “Pristanišče veselja” je z glasbenimi nastopi popestril podpredsednik Društva IVO AS – Ivo As in z verzi slovenska umetnica Marija Pavlič. Slike bodo v razstavnem prostoru Hiše druženja v Mariboru razstavljene naslednja dva meseca v upanju, da bodo vsi, ki bodo želeli, imeli možnost uživati v umetninah hrvaških slikarjev, doživeli brezpogojno veselje. Puls “Moslavački štrk” je združenje navdušencev in ljubiteljev umetnosti, ki imajo naklonjenost do umetniške in kulturne ustvarjalnosti za doseganje skupnega interesa za ohranjanje kulturne dediščine Republike Hrvaške ter razvoj umetniškega izražanja in kulturnih vrednot hrvaške družbe. Puls “Moslavački Štrk” je s skupinskimi razstavami, revialnim pomenom ter organizacijo številnih likovnih kolonij in humanitarnih dogodkov po vsej Hrvaški aktivno prisoten v kulturno-umetniškem življenju SMŽ od njegove ustanovitve leta 2013. Poleg likovne umetnosti društvo neguje prijateljska srečanja, saj je v našem življenju ena barva, ki kaže smisel življenja in umetnosti – barva ljubezni. Pristanišče vesolja je razstava društva umetnikov, ki umetnost doživljajo drugače, a jo sprejemajo, ker jo povezujejo njihova domišljija, njihove sanje in vizije, njihova umetniška spretnost ali z eno besedo: umetnost. Velik del življenja se skrči, da bi našel eno stvar, občutek veselje in ljubezni, ki ga vzbujajo lepota, ljubezen, harmonija in notranje zadovoljstvo. Čeprav velikokrat iščemo veselje, je le nekaj misli daleč od naše realnosti … na nas je, da naredimo korak naprej in se odločimo za življenje v sožitju s svojo dušo, saj je v njej naše veselje. Slikarji dajejo svojim umetninam veselje, ki izvira iz nesebične, pozitivne in tople duše, saj je vsak človek, ki ga vodi njegova duša, veselje in ne samo veselje. Pravo veselje je brezpogojno veselje, veselje, ki ne izhaja iz doživljanja zunanjega sveta, temveč iz spoznanja veselja kot svoje človeške narave, kot prirojenih vrlin, kot odkrivanja preprostih življenjskih trenutkov, kot sprejemanja izziva slikanja.

Razstava je vsem na ogled v Hiši druženja, Meljska c. 37, 2000 Maribor, po predhodnem dogovoru na telefon 031 297 728-predsednica Društva Marinka As.

Slika1: Avtoriji razstavljenih fotografij (Fotografiji: Arhiv Društvo Ivo AS)

Slika2: Z leve, podpredsednik Društva IVO AS – Ivo As, predsednica društva Moslavački štrk – Marija Pukac Žigić, šentiljska podžupana – Lidija Šarič, predsednica društva Ivo As – Marinka As

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: