Skip to content

Od Apač, čez Radgono in Kapelo, do Sv. Jurija ob Ščavnici

Na Območnem Maroltovem srečanju nastopile štiri odrasle folklorne skupine

Kocbekova dvorana KUS Sv. Jurij ob Ščavnici, je v organizaciji JSKD OI Gornja Radgona, gostila letošnje Območno Maroltovo srečanje odraslih folklornih skupin, pod naslovom „Zaplešimo v pomlad“. Pod vodstvom Simone Pirc Katalinič, vodja radgonske izpostave JSKD, in strokovno spremljavo, Klavdije Žabot, so v pomlad zaplesale štiri skupine, in sicer FS KD Janko Divjak Kapela, FS Gornja Radgona, Kulturno folklorno društvo Vrisk Apače, in FD Sveti Jurij ob Ščavnici. Že uvodoma je voditeljica Pirc Kataliničeva, ki je zahvalila domačemu županu Andreju Vrzelu za finančno pomoč občine Sv. Jurij ob Ščavnici, med drugim dejala, da so kulturna dediščina dobrine, podedovane iz preteklosti, ki jih skupnost opredeli kot odsev in izraz svojih vrednot, identitet, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij. „Dediščina niso le najdbe, zidovi in zaprašena umetnost, temveč njen vonj veje iz tradicionalnih veščin, obrti in druge nesnovne dediščine, iz zgodb, pesmi in plesov naših dedkov in babic,“ je med drugim dejal voditeljica, ji je prisotnim napovedala, da bodo videli del naše bogate kulturne dediščine.

In dejansko se je to uresničilo, ko so po pozdravnem nagovoru župana občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Andreja Vrzela, najprej nastopili člani Folklorne skupine KD Janko Divjak Kapela, ki deluje že 26. leto. Skupina, ki jo sestavljajo zelo mladi in pa tudi nekoliko starejši plesalci, pleše prekmurske, prleške in štajerske plese. Plesne nastope popestri tudi z domačo ljudsko pesmijo in predstavitvijo ljudskih šeg in običajev, ki so značilni za našo okolico. Društvo vsako leto pripravi dve samostojni prireditvi, ki sta dobro obiskani, ter se udeležuje različnih prireditev in nastopov na katere so povabljeni. V letih delovanja so nastopili tudi v tujini. Tokrat so zaplesali plesno koreografijo z naslovom Tak je pri nas bilo. Ženske zapojejo pesem Lani se možila sem in s tem zbodejo moške, ki nejevoljno poslušajo petje. Po petju pa moški zbodejo ženske z naročilom plesa Ti si baba nora. Ženske so seveda užaljene, a jih med plesom moški hitro osvojijo s spogledovanjem in nasmehom. Sledil je ples Gospod gospa in nato Šamarjanka, ko sta plesalca uživala v plesnem sodelovanju in igri. Na koncu so se plesalci “opravičili” plesalkam s pesmijo in plesom Ti si moja. Mentorica koreografije je vodja skupine Slavica Kovačič, skupaj s člani.

Folklorno društvo Gornja Radgona deluje že 38 let. Sestavljajo jo plesalke in plesalci poznih srednjih let, ki plešejo vzhodno-štajerske plese, nastopajo na revijah in različnih prireditvah v domači občini in po različnih krajih Slovenije. Folklorna oblačila, v katerih plešejo, so izdelana na osnovi terenske raziskave dr. Marije Makarovič, ki jo je opravila na podlagi fotografij ljudi iz Gornje Radgone in okolice. Člane folklorne skupine, ki so večinoma zakonski pari, združuje ljubezen do plesa in druženja. V letu, ko so praznovali 35 let delovanja, so se dvakrat uspešno predstavili v tujini – v Helmsheimu v Nemčiji in na festivalu Slovenija v Slavoniji v Vinkovcih.

Na tej reviji so se predstavili plesno koreografijo z naslovom Zaplešimo, katere mentorica je Tatjana Jakopec Kager. Plesalci v parih pritečejo na oder, nakar sledi preplet vzhodno-štajerskih plesov v različnih postavitvah in preko različnih variant. Koreografija zajema tako hitre, počasnejše in zabavne plese s pridihom tekmovanja. Vodji skupine sta sicer Tatjana Jakopec Kager in Silva Mauko.
Delovanje kulturnega folklornega društva “Vrisk” Apače sega v leto 1990. Skupina šteje 36 članov, katerih starost se razprostira med 14 in 60 let. Nastopajo tako na krajevni, občinski, državni, kot tudi na mednarodni ravni. Pohvalijo se lahko z nastopi v tujini, in sicer: BiH, Avstriji, Madžarski, Nemčiji, Turčiji in Češki. Ohranjajo ljudsko izročilo plesov Prekmurja, Štajerske, Koroške ter Bele krajine. V Sv. Juriju so se predstavili s spletom Vzhodnoštajerskih plesov, katerega avtor je Bojan Glaser. Plesno izročilo vzhodne Štajerske zavzema območje Slovenskih goric, Haloz, Dravskega, Ptujskega in Murskega polja. Je bogato in zanimivo. Pri nekaterih plesih pa opazimo posebnosti, ki jih drugod pri nas le redko zasledimo. Postavitev predstavlja plese iz konca 19. stoletja, ki so se plesali ob žegnanjih in večjih praznikih. Vodja skupine je Bojan Glaser.

Ples, ljudska glasba, ohranjanje ljudskih običajev, druženje…, vse to združuje člane Folklornega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, ki deluje od leta 2005 in šteje 34 članov – plesalcev in ljudskih godcev. Za seboj imajo številne nastope in prireditve tako doma kot v tujini. Sadove svojega truda jeseni radi pokažejo na celovečerni prireditvi. Prav vsako leto se potrudijo s čisto novim plesnim spletom in prikazom drugega običaja. Tako so že obudili in prikazali bratvo, štrjok, kožühaje. Kot domačini so tokrat prikazali koreografijo z naslovom: Še bolj ga bom ljubila. V življenju je pač tako – med moškimi in ženskami, da ženske rade potarnajo nad možmi. Nikoli nič krive, ljubeznive, zapeljive. Možje pa hudi kot koprive. Vse to pa je le tarnanje pred drugimi dekleti in ženami. Ker se pa, baje, moža stežka dobi, lahko samo jamramo in ga še bolj ljubimo… Avtor koreografije in vodja skupine je Sašo Ropoša.

Ob koncu nastopov, ki so navdušili prisotno publiko, sta predsednica Sveta območne izpostave KSKD Gornja Radgona, tudi dolgoletna folklornica, Slavica Kovačič in župan Andrej Vrzel nastopajočim podelila priznanja. Vse skupaj pa je zaključila voditeljica Simona z besedami: „Prepričana sem, da so danes tudi vas zasrbele pete. Predvsem tisti malo starejši ste se najbrž spomnili kakšnega plesa in običaja, tisti ta mlajši pa ste spoznali, kako se je plesalo in zabavalo nekoč. Vsi skupaj pa ne pozabite, da ples krepi telo in duha, zato poplesujte vsak dan, kjerkoli že ste… Preživite lep večer še naprej in na snidenje do prihodnjič.“

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: