Skip to content

Kulturniki navdušili ob letošnjem nekoliko drugačnem kulturnem prazniku

“Kultura zajema celoten spekter človeškega doživljanja in ravnanja” je zapisal akademik dr. Anton Trstenjak.

Posebne okoliščine, ki jih je ustvarila epidemija, zahtevajo krepko mero fleksibilnosti v našem doživljanju in nenehno prilagajanje našega ravnanja, kar nas navaja k odkrivanju novih načinov in osvajanju sodobnih veščin za doseganje rešitev. Tako je radgonski Zavod Kultprotur sredi januarja povabil vse domače ustvarjalce in poustvarjalce na področju kulture, da sodelujejo pri pripravi spletne obeležitve slovenskega kulturnega praznika 2021 v občini Gornja Radgona. Odziv je potrdil dejstvo, da kultura za zaprtimi vrati vsekakor ne spi, temveč je še kako dejavna in povezovalna. Zbrane posnetke in slikovni material so sestavili in oblikovali v ta poseben praznični kolaž, posvečen kulturi. V spletnem video kolažu za počastitev Prešernovega dne se s svojimi prispevki predstavile najrazličnejše organizacije, društva in posamezniki. Društvo Art klub 7 je poleg slikarske razstave v galeriji Doma kulture z likovnimi elementi poskrbelo tudi za praznično oblikovanje odra v dvorani Doma kulture, iz katere je občinstvo prek spleta nagovoril župan Stanislav Rojko.

Prav posebno obeležitev slovenskega kulturnega praznika v občini Gornja Radgona so si občani in drugi zainteresirani lahko, na predvečer Prešernovega dneva, ogledali na povezavi Kultproturov dogodek. Po himni, v spletni izvedbi Pomurskega tamburaškega orkestra v nadaljevanju smo lahko spremljali bogato paleto lokalne kulture v vsej njeni raznolikosti in pestrosti vsebin: Aneja Šoštarič, ki obiskuje 2. letnik Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru nam je zapela Schubertovo Smeh in jok. Glasbena zasedba Darkmen, ki jo sestavljata Darko in Karmen Horvat, v svoji najnovejši pesmi Prazno mesto lovi odmeve aktualnega družbenega stanja. Umetniški par Dominique in Milena Marija Reščič sta predstavila dialog poezije in kiparstva. Svoja literarna dela so prispevale tudi članice društva Tenzin Mojca Muhič (pesem Utopični socialist), Irena Čarnjev (kratki utrinek Kultura) in Jožica Borovič (pesmi Prešeren in Pride čas), njihov član Jože Grabar iz doma starejših občanov pa je dodal aktualni likovni kolaž. Učenec Glasbene šole Gornja Radgona, Žiga Lah po mentorstvom Gorana Ribića v video posnetku na kitari izvaja skladbo Emilia Pujola z naslovom El Abejorro. Nadobudni filmski ustvarjalec Jakob Vogrinec predstavlja filmček Izidor čofota. Zaposlene v JZ Knjižnica Gornja Radgona nam berejo Prešernove Magistrale.

Spomin je naslov skladbe, ki jo izvajajo člani ponarodele tamburaške skupine pri KD Peter Dajnko Črešnjevci. Uveljavljena glasbena umetnica madagaskarskih korenin, Malala Tina Rakoto Serban, sodeluje z uspavanko Tsy ho very. Iz prazne gledališke dvorane slišimo tudi pesem Iskalka avtorice Marije Šedivy. Mlada radgonska pesnica Nika Škof je prebrala svoji izvrstni pesmi z naslovom Skorja starega kruha in Reka. Učenki OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova odlično interpretirata Prešernovo pesem Čevljar, učitelji iste šole pa moderno različico Povodnega moža izpod hudomušnega peresa Rozmana Roze. V praznični kolaž so se vključili tudi učenci podružnične šole dr. Janka Šlebingerja, ki z BUM palicami izvajajo pesem Abraham ma sedem sinov. Poznan mlad radgonski literarni ustvarjalec Rok Kodba predstavi svoj Kokošji pantum. Pisateljica Samanta Hadžić Žavski iz Celja prebere svojo kratko zgodbo z naslovom Reinkarnacija. Tjan Šoštarič, ki študira kontrabas na MUK – Glasbeni in umetniški zasebni univerzi na Dunaju, s sestro Anejo izvaja priredbo slovenske popevke Dan ljubezni. Varovanci in zaposleni v VDC Gornja Radgona prijetno presenetijo s prepletom besedila in podob z naslovom Moja duša živi v ustvarjalnosti. Iz Zasebne glasbene šole Maestro v kolažu sodeluje kar pet glasbenikov v treh video posnetkih: učenka Jana Urbanič z učiteljico Doris Šegula zaigrata slovensko ljudsko Mrzel veter tebe žene. Učenka petja Kiara Katalinič iz 2. razreda pod mentorstvom prof. Nine Dominko krasno zapoje slovensko popevko Moja dežela. Jan Kolar pa nam na klavirju zaigra še 1. stavek Haydnove Sonatine v G-duru. Ravelovo skladbo Piece en forme de Habanera odigrata mladi profesorici glasbe Aleksandra Škrilec (flavta) in Danaja Habjanič (kitara)… Škoda je samo, da si dogodka že premierno ni ogledalo več ljudi, kajti bilo je nekaj posebnega, nekaj novega, skratka čudovitega. K sreči možnosti za ogled je še veliko.
Sicer pa, v video kolažu vabijo občinstvo, da si ogleda tudi spletno predstavitev likovne razstave z naslovom Normalni ljudje, v kateri 9 članov društva Art klub 7 (Petra Bajić, Eva Črepnjak, Aleksandra Fekonja, Urška Fridau, Emil Holc, Jan Majstorović, Metka Tropenauer, Marina Vuk in Ivica Vukan) razstavlja 61 portretov različnih velikosti. Sama razstava bo odprta virtualno, bo pa v galeriji Doma kulture Gornja Radgona za individualne obiskovalce na ogled še ves februar. Iz Kultprotura sporočajo, da je zopet odprt tudi muzej Špital. Odprli ga bodo tudi jutri, na sam kulturni praznik, ko bo med 12. in 16. uro, v skladu z veljavnimi navodili NIJZ, potekal tudi brezplačni ogled muzejskih razstav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: