Na bogato obloženi velikonočni mizi ne sme manjkati dišeča in okusna potica. Prav takšne izdelujejo
tudi v Žitu, ki je vodilni proizvajalec potic v Sloveniji. V njihovi ponudbi najdete več okusov, prav
posebna in najbolj prodajana pa je domača orehova potica. Izdelana je po domači recepturi, z oblico
orehov, kupci jo lahko naročijo v Žitovih prodajalnah in še toplo odnesejo domov. Bila je tudi zvezda
jutranjega druženja. Ob sveže pečeni Žitovi potici so se danes sladkali v Žitovi pekarni na Bavarskem
dvoru v Ljubljani.
Kot največje pekarsko podjetje v Sloveniji, so v Žitu ponosni, da že vrsto let po tradicionalnih
recepturah naših babic izdelujejo vrhunske potice. V njihovem širokem naboru potic najdete pravo
domačo orehovo, makovo, kokosovo in pehtranovo potico. Posebnost slednje je , da je »samo
slovenska« potica, saj drugod potice tega okusa ne poznajo. Za vse je značilno, da pri njihovi pripravi
ne skoparijo z nadevom, zato so sočne in bogatega okusa.
Za potico tri ure
Čas izdelave ene potice, od priprave surovin za testo in nadev ter do konca peke, v njihovi pekarni v
Lescah traja približno tri ure. Ko se potica ohladi, jo zapakirajo v folijo, da ohrani svežino. Nato jo
dostavijo v lastne prodajalne oz. na police trgovin vseh slovenskih trgovcev, tudi diskontnih.
Domača orehova najslajši kulinarični simbol Slovenije
Med Žitovimi poticami izstopa domača orehova potica, po kateri tudi potrošniki največkrat posežejo.
Njena posebnost je, da jo lahko sveže pečeno naročite oz. kupite v Žitovih trgovinah in pekarnah po
vsej Sloveniji ter tako še toplo odnesete domov. Je tudi odlična rešitev za velikonočne praznike, kadar
zmanjka časa za peko potice doma. Tako boste na velikonočno mizo prinesli svetovno znano potico, ki
jo je poskusil tudi super zvezdnik Keanu Reeves ob njegovem nedavnem obisku v Ljubljani. Prodajalke
Žitove pekarne in kavarne na Bavarskem dvoru so mu namreč podarile sveže pečeno Žitovo potico in
mu jo izročile kot najslajši kulinarični simbol Slovenije. Tako se je ob odhodu iz Slovenije poslovil z
Žitovo potico v roki.
Vsako leto nov okus
V Žitu poleg zaveze priprave kakovostnih izdelkov, sledijo željam kupcev in trendom, zato vsako leto,
poleg priprave tradicionalnih, lansirajo nov, inovativen okus potice, ki zadovolji še tako zahtevne
potrošnike. V preteklih letih sta odmevali inovativni Borovnica potica, ki jo odlikujejo prave, sveže
borovnice v kombinaciji s skutnim nadevom, ter Štrud’l potica z nadevom sočnih jabolk, domače skute
in cimeta.
Nov okus pred novim letom
Tudi v letošnjem letu pripravljajo čisto posebno potico, katere imena in sestave še ne izdajo,
obljubljajo pa, da bo pritegnila vašo pozornost. V trgovinah jo boste našli v prednovoletnem
prazničnem času. »Pri razvoju novega okusa potice najprej pripravimo več testnih različic novega
okusa. Ko izberemo najboljšega, se naredi prvi proizvodni poskus izdelave potice, pri katerem določimo
tudi težo končnega izdelka, razmerje med testom in nadevom ter tehnološke pogoje izdelave potice.
Nato sledi degustacija vzorcev, po potrebi prilagodimo recepturo in tehnološki postopek. Čas od ideje
Korporativne komunikacije do razvoja novega okusa potice je tako odvisen od številnih dejavnikov, vedno pa poskrbimo, da je pripravljen izdelek visoke kakovosti,« pojasnjuje Sonja Jemec, razvojna tehnologinja v Žitu.
Zaščitena receptura pri Evropski komisiji
V Žitu tako v spoštovanju do slovenske potice negujejo tradicijo in pripravljajo potice najvišje kakovosti.
Njihova zaveza slovenski potici se je pokazala tudi s sodelovanjem pri zapisu tehnološkega postopka in
recepture za zaščito slovenske potice kot zajamčene tradicionalne posebnost (ZTP) pri Evropski
komisiji. Postopek je trajal več let, potica pa je bila uspešno vpisana v register leta 2021.