Skip to content

Prihodnost kmetijstva je v rokah mladih

Danes so sejem Agritech preplavili študentje, dijaki in osnovnošolci. Ti so se sejma v večini udeležili organizirano s strani matičnih šol, uživali pa so lahko tudi v bogatem spremljevalnem programu s promocijo kmetijskih ter gozdarskih poklicev. »Vsekakor je izobrazba pomembna, tako da upam da bodoči študentje in dijaki to vedo in se bodo vpisovali v prave smeri,« mlade nagovarja Klemen Bobnar, ambasador sejma Agritech.

Na informativnem dnevu so se predstavile 4 izobraževalne ustanove – srednje šole, šolski centri in fakultete. Šolski center Šentjur ima na sejmu tudi svoj razstavni prostor, kjer pri predstavljanju šole sodelujejo tudi dijaki in študentje. Na svojem razstavnem prostoru, pa so bodoče dijake nagovarjali tudi z Biotehniške šole v Mariboru. Jurij Gunzek, profesor na Višji strokovni šoli v Šentjurju meni, da je izobrazba pomembna, česar so se že pred več kot 100 leti zavedali ustanovitelji šole v Šentjurju. »Danes ni nič drugače, časi so zahtevni in v kmetijstvu imamo odgovornost pridelati zdravo, kvalitetno hrano, in tako je izobrazba vedno zelo pomembna,« izpostavlja. V zadnjih letih je opazen tudi porast zanimanja za programe na področju kmetijstva, to pripisuje povečanju pomembnosti domače pridelave in samooskrbe, ki sta izjemno pomembni za prihodnost. »Na tem področju omogočamo vsem zainteresiranim pridobitev kvalitetnih strokovnih znanj,« še dodaja.

Pomembnost izobrazbe izpostavlja tudi Renato Volk, učitelj strokovno teoretičnih predmetov in praktičnega pouka na Srednji lesarski in gozdarski šoli Maribor, ki meni, da je pri gozdarskih predmetih zelo pomembna praksa, kjer dijaki dobijo dobro in kvalitetno znanje o varnem delu v gozdu. Pri izobrazbi poudarja tudi pomembnost dobre in moderne opreme. »Imamo dobre opremljevalce, ki želijo, da dijaki vedno delajo na najnovejših strojih in gozdarski mehanizaciji, ker so to bodoči prevzemniki kmetij in delovodje, ki bodo v nadaljevanju svoje kariere s to opremo delali,« pravi.

Gregor Češarek, učitelj strokovno teoretičnih predmetov gozdarstva na Srednji gozdarski in lesarski šoli Postojna prav tako izpostavlja pomembnost izobrazbe kadra o varnosti pri delu, predvsem z motorno žago. »Brez ustrezne izobrazbe je delo nevarno, ob ustrezni izobrazbi pa je ta nevarnost zmanjšana,« opozarja. Ob tem izpostavlja tudi pomembno vlogo sejmov, kjer lahko vidimo določene novosti in inovacije. Te pomagajo tako pri izboljšanju opreme, kot pri varnosti in konkurenčnosti pri delu. Z vpisom na študijska programa gozdar in gozdarski tehnik, ki jih ponujajo, so zadovoljni, prav tako pa z zaposlitvenimi možnostmi njihovih dijakov. »Večina gozdarjev je po končanju šole zaposlenih, ogromno jih odpira svoje firme, nekateri pa se zaposlijo pri izvajalcih,« pravi.

Kot zadnji se je na informativnem dnevu predstavil še Biotehniški center Naklo, ki ponuja večino kmetijskih in s kmetijstvom povezanih programov. Majda Kolenc Artiček, učiteljica strokovnih modulov komunikacije in podjetništva je izpostavila praktični pouk, ki tako na 3-, kot na 4-letnih programih poteka vsaj en krat na teden. Pohvalila, pa se je tudi s pozitivnim odzivom svojih dijakov in njihovo zaposljivostjo.

Zaradi široke palete izobraževalnih ustanov so se lahko mladi seznanili z različnimi srednješolskimi in višješolskimi programi. Srednja lesarska in gozdarska šola Maribor je predstavila smeri gozdar in gozdarski tehnik. Šolski center Šentjur je predstavil vrsto programov, med drugimi: mehanik kmetijskih in delovnih strojev, kmetijsko podjetniški tehnik ter upravljanje podeželja in krajine. Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna je predstavila programa gozdar in gozdarski tehnik. Biotehniški center Naklo pa mladim ponuja širok nabor različnih programov kot so: gospodar na podeželju, mehanik kmetijskih in delovnih strojev in kmetijsko podjetniški tehnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: