Kako je strojnik in voznik Dušan Benčina postal vrhunski vinogradnik, eden najboljših v Sloveniji, sedaj pa še slovenski „Vinar leta 2023“; Hčerka Maja je bila Slovenska vinska kraljica, hčerka Darja je odlična „prodajalka vina“
Slovenija, kot turistična, kulinarična in vinska destinacija, kakršne se ne bi nihče sramoval, ima na tisoče velikih, srednje velikih ter manjših vinogradnikov in vinarjev, med katerimi so mnogi takšni, na katere smo lahko ponosni. In med slednje gotovo sodi tudi Dušan Benčina iz Lože v Vipavski dolini, pa ne le zaradi tega, da je na najprestižnejšem slovenskem tekmovanju Vino Slovenije oz. „Slovenski vinski olimpijadi“ – ocenjevanju več kot 650 vinskih vzorcev v okviru sejma Agra v Gornji Radgoni, postal „Vinar leta 2023“, temveč zaradi mnogih drugih dosežkov na področju vinogradništva in vinarstva. Čeprav Dušan Benčina ni agronom ali vinolog, je namreč v minulih letih in desetletjih, ustvaril edinstvene vinske zgodbe, ki navdihujejo mnoge. Vinograde je prevzel kot mlad, 12-letni fant, po očetovi smrti. Že pri trinajstih je na majhni kmetiji zasadil prve (svoje) trte, začel je tudi širiti in posodabljati kleti, kjer imajo prostor za 200.000 litrov vina. Postal je voznik in strojnik, a kljub temu, ob delu še vrhunski vinogradnik in vinar, ki je lahko ponosen na svoje minulo delo na tem področju, za kar danes žanje uspehe.
Kljub temu, da je za svoja vina prejel veliko priznanj in nagrad, mu naslov Vinar leta 2023 pomeni največ, saj med drugim pričakuje, da mu bo ta naslov vsaj za 30 odstotkov povečal prodajo. Zadnjo nagrado v Gornji Radgoni mu je podelila komisija sestavljena iz najbolj uglednih slovenskih enologov, vitezov vina in vinskih sommelierjev. Dušan Benčina je priznanje prejel na podlagi najvišjih ocen v treh kategorijah v ocenjevanju, ki ga vodi glavni enolog kleti Vinakoper Boštjan Zidar.
Klet Benčina je letos za svoja vina prejela dva šampionska naslova, med belimi suhimi mirnimi vini nearomatičnih sort za chardonnay barrique 2019 in za penino ren iz sauvignona letnik 2018. Skupno so Benčinovi za vina, ki so jih posredovali v ocenjevanje, prejeli kar 32 priznanj, med drugim 20 zlatih, dva šampionska naslova, Dušan Benčina pa je postal tudi prvak Vipavske vinske ceste… „Ponosen sem na vse letošnje dosežke iz Gornje Radgone,” je bil po podelitvi kratek in zadovoljen Dušan Benčina, ki z družino, na 12,5 hektarja vinogradov okrog Lož in Erzelja obdeluje 55.000 trt in v klet doda okoli 90.000 litrov vina. Dve tretjini je belih sort vinske trte med katerimi je največ sauvignona, sledijo rumeni muškat, chardonnay, zelen, laški rizling in rebula, med rdečimi pa so modri pinot, barbera, refošk, cabernet sauvignon in merlot. Vsaka sorta je vinificirana posebej, tudi glede na njihove lege. Paradna konja rdečih vin sta modri pinot in Opus bonum.
„V 35 letih, kolikor sem vinogradnik in vinar, se nisem učil na napakah, temveč od velikih strokovnjakov, med njimi že pokojnih Slavice Šikovec in Dušana Terčelja, pa tudi od Julija Nemaniča, Mirana Vodopivca, Antona Vodovnika, s katerimi se še slišim,” nam je povedal Dušan Benčina, ki preprosto prizna, da je požiral besede in nasvete omenjenih najboljših slovenskih strokovnjakov in zato je pristal na vrhu. V družini so se posebej ponosni na eno vrsto vina. „Ponosni smo na chardonnay, pri nas daje res dobre rezultate, seveda pa znamo tudi mi z njim,” dodaja naš sogovornik o vinu, ki je prejelo šampionski naslov. Benčina izpostavi, da zaupa slovenski vinski stroki in njeni analitiki, zato devet desetin vin prijavi za klasificiranje kot vrhunsko vino, kar terja tako obisk nadzornika v vinogradu kot ustrezno organoleptično oceno.
Dušan pričakuje, da se bo povpraševanje po njihovih vinih po naslovu Vinar leta 2023, občutno povečalo, vključno z obiskom na vinogradniški domačiji, kjer se obisk začne na dvorišču s penino pri vinski fontani, nadaljujejo ga v kleti, v posebni sobi z bariki, sledi prikaz vretja v amforah, gran finale pa se sklene v degustacijski sobi ob narezku. „In očitno pri nas mora biti lepo, da se nam gostje vse bolj in pogosteje vračajo. Prihajajo iz vseh koncev Slovenije, od Prekmurja do Obale, od Svečine do Metlike, seveda tudi iz tujine,” je Dušan Benčina povabil slovenske in tuje vinoljube na degustacijo v Lože, katere mnogi uvrščajo med najboljše v Slovenije. Vrhunskih vin ne bo zmanjkalo, ne glede na osvojen prestižen naslov „Vinar leta 2023“, pa letošnja sezona Dušanu Benčini ne prinaša prav velikega veselja in pričakovanj: „Malo smo razočarani letos, ni najboljše. Glejte, mi imamo zrelo lepo obdelane vinograde in tudi precej listja potrganega dol, ampak žal je prišla toča in je tudi nam ne malo, kar precej oklestila. Lahko rečemo, da tudi več kot 50 odstotkov,“ pove gostitelj v lepi, majhni vasici Lože, z nekaj več kot 200 dušami, kjer se točita vino in med.
In tam je tudi praktično desetčlanska družina skromnega človeka z velikim umom, Dušana Benčina, ki je že kot mladostnik prevzel kmetijo ter se pričel ukvarjati z vinogradništvom. Njegova motivacija je bila pridelava vrhunskega vina v katerem človek ob vsakem požirku začuti pridne roke in s soncem obsijano vinsko trto. Ves tačas se je učil in izobraževal pri najboljših strokovnjakih, predvsem pa iskreno skrbi, da ima vinska trta idealne pogoje za zorenje grozdja. Z napredno tehnologijo in estetsko urejenostjo vinogradov ter kleti je razvidno, da je vino v družini Benčina velika vrednota. Zato niti ne preseneča, da njihova vina dosegajo odlične rezultate tako na tujih kot na domačih tleh. Ne le na ocenjevanju Vino Slovenija – Gornja Radgona, temveč tudi v London, Dunaju ipd.
Naš sogovornik 68-letni Dušan je poleg na vina upravičeno ponosen tudi na svojo družino, katero ob njem tvorijo žena Danica. Zraven so trije pridni in izobraženi otroci, hčerki Maja in Darja, ter sin Marko, s partnerji. Zraven sta še dva vnuka, na poti je menda še tretji. Nekdanja /2007) slovenska vinska kraljica Maja je že nekaj časa v Indiji, kjer je farmacevtka – svetovalka tovarne Krka, hčerka Darja se na kmetiji ukvarja s komercialo, pravzaprav so vsi v družini tako ali drugače povezani z vinogradništvom in vinarstvom. Letno pridelajo okoli 90.000 litrov vina, letos pa bo količina manjša, od 60.000 do 80.000 litrov, saj jim je ponagajalo vreme.




















