Skip to content

Bakos.si

Na konferenci Agrobiznis o razvoju slovenske gastronomije in izzivih na poti okrevanja turizma

Danes je potekala 3. konferenca Povezovanje kmetijstva in turizma, ki je v organizaciji Časnika Finance  

V sklopu okrogle mize z naslovom »Odkrivamo potenciale za preboj turizma na podeželju«, ki je tokrat potekala preko spleta, je poleg Gašperja Puhana, predsednika združenja JRE, Aleksa Simčiča, predsednika Združenja družinskih vinogradnikov in Matije Vimpolška, predsednika Združenja turističnih kmetij, sodelovala tudi direktorica STO, mag. Maja Pak, ki je na okrogli mizi izpostavila pomembnost kontinuitete udejanjanja vizije Slovenije kot zelene, butične in trajnostne turistične destinacije, ki je naš kapital na poti okrevanja in izgradnji odpornejšega turizma. Vizija, ki smo jo oblikovali že pred pandemijo nam omogoča usklajen razvoj in promocijo na nacionalnem, regionalnem in lokalnem nivoju ter skladnost pri oblikovanju in promociji turističnih produktov, med njimi tudi gastronomije oz. gastronomskega turizma. Načrt okrevanja in odpornosti temelji na petih stebrih, poleg ključnega, ki se nanaša na ukrepe in spodbude pomoči gospodarstvu, še na stebrih kreiranja varne in trajnostne turistične izkušnje, novi segmentaciji, prilagojenem trženju ter digitalni transformaciji. Slovenija se je s svojo gastronomsko ponudbo v preteklosti zelo uspešno pozicionirala na gastronomskem zemljevidu sveta, ob ponovnem zagonu turizma bodo skladno s trendi in preferencami turistov po pandemiji, gastronomija in doživetja povezana z naravo v ospredju promocijskih aktivnosti. Za izboljšanje naše konkurenčne prednosti poleg pet zvezdničinih doživetij potrebujemo zlasti naložbe v nastanitve višje kakovosti ter izboljšanje turistične in javne infrastrukture. 

Bogat konferenčni program je otvoril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek, ki je predstavil spodbude in ukrepe na področju povezovanja kmetijstva in turizma, doc. dr. Tanja Lešnik Štuhec, direktorica ProVITAL d.o.o. je govorila o strategijah in modelih za razvoj trajnostnih turističnih destinacij ter kolektivnih blagovnih znamkah, Siniša Topalović, Horwath Consulting, pa o digitalizaciji kot glavni razvojni priložnosti v procesu okrevanja in krepitve turizma.  

Konferenca se je  zaključila s pogovorom z bratoma Denk, Davidom in Gregorjem.

Podporniki konference so poleg STO in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano še Turizem Radovljica in Brda.

Povezovanje kmetijstva in turizma je ključnega pomena pri uresničevanju vizije Slovenije kot zelene in trajnostne gastronomske destinacije. Slovenija si je v zadnjem obdobju uspela ustvariti prepoznavnost kot destinacija z visokokakovostno, inovativno, avtentično ponudbo hrane in vina, ki jo ustvarjajo številni butični ponudniki nagrajeni s številnimi prestižnimi nagradami.

STO v luči razvojnih priložnosti, ki jih prinaša naziv Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021 in zaradi ključne vloge povezovanja turizma in kmetijstva za dosego ciljev iz Akcijskega načrta razvoja in trženja gastronomska turizma 2019 – 2023 od samega začetka aktivno sodeluje na vseh Agrobiznis konferencah.

Povezava na reportažo današnje 3. konference o povezovanju kmetijstva in turizma ter Publikacija Kmetijstvo in turizem bosta na voljo v naslednjem tednu na straneh Agrobiznis.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: