Skip to content

Bakos.si

Bodo izkoristili predsedovanje Slovenije Svetu EU?

Zbornica industrije sejmov in srečanj z aktualnimi predlogi na 33. nujni seji Odbora DZ za gospodarstvu

Novoustanovljena Zbornica industrije sejmov in srečanj (ZISS) pod okriljem GZS se je v preteklih dneh intenzivno ukvarjala z ukrepi za preživetje te izredno pomembne dejavnosti. Negotov položaj, ki je nastal po odpovedi številnih sejmov in prireditev, je lahko za to dejavnost usodnega pomena. Brez izdatne pomoči države je namreč ogrožena večina podjetij iz te panoge. Še posebej zaskrbljujoče za organizatorje sejmov in srečanj pa je, da se nezadržno približuje čas predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki bi ga morali izkoristiti kot enkratno priložnost za predstavitve in promocije naše države, gospodarstva in kulture. Mag. Iztok Bricl, predsednik Upravnega odbora ZISS in direktor Gospodarskega razstavišča d.o.o., je namreč sodeloval na 33. nujni seji Odbora za gospodarstvo v Državnem zboru. Na seji je predstavil težave, v katerih so se znašla podjetja – člani novoustanovljene zbornice pri GZS. Omenjena podjetja so zaradi pandemije Covid-19 od 8. marca lani brez prihodkov in beležijo več kot 70-odstotni padec prometa iz omenjene dejavnosti. Zaradi 14-mesečne prepovedi delovanja in specifičnosti poslovanja industrije, ne bodo ustvarili prihodkov še v naslednjih dvetih mesecih iz svoje dejavnosti in živijo izključno od lastnega kapitala iz preteklosti, saj obstoječe državne pomoči zadoščajo le za kritje maksimalno 30 % stroškov, ki jih imajo. Kljub temu ta podjetja – v nasprotju s podjetji v večini drugih držav EU – do danes niso prejela nobenih specifičnih podpor.

Mag. Iztok Bricl je izpostavil, da načrtovani ukrepi, ki jih je na Odboru predstavil mag. Simon Zajc, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, nikakor ne zadoščajo za ohranitev podjetij, ki jih zastopa ZISS, ter navedel, da morajo biti ukrepi tako sanacijski kot zagonski. Dobrodošel pa je tudi garancijski ukrep ob morebitnih naknadnih prepovedih prireditev. Zato je podal predlog, da se predlagani ukrepi v interventnem zakonu Vlade RS spremenijo oz. dopolnijo s sanacijskimi ukrepi. Predlagan je namreč ukrep, ki določa, da se podjetjem izplača enkratna pomoč v višini 10 % od padca prihodkov z leta 2021 na 2019, naj se za podjetja, ki so od marca 2020 do marca 2021 v primerjavi z enakim obdobjem leto poprej beležila več kot 50-odstotni padec, poveča proporcionalno glede na zabeležen padec, in sicer za vsak dodatni odstotek padca prometa v navedenem obdobju se podpora iz obstoječih 10 % podpore poveča za dodatnih 0,5 %, vendar skupaj ne več kot na 25 %.

Delno vračilo fiksnih stroškov: Odstotek podpore naj se poveča (iz 1,25 na 2,5 % ter iz 0,6 na 1,25 %), pri ugotavljanju padca prihodkov naj se to ugotavlja glede na na celotno obdobje od začetka epidemije in ne na upravičeno obdobje, kajti njihova dejavnost ni enakomerno razporejena tekom leta in je krajše upravičeno obdobje za ugotavljanje padca prometa neustrezno. Podjetjem z najvišjim padcem naj država krije minimalni regres v celoti. Zagotovi naj se podpora: razstavljavcem za udeležbo na sejmih do 35 EUR/m2 razstavnega prostora; organizatorjem kongresov 25 EUR/udeleženca; organizatorjem koncertov do 10 EUR/udeleženca. Ob morebitni odpovedi prireditve zaradi naknadne prepovedi naj se nadomesti 100 % stroškov. Pri tem v ZISS izpostavljajo, da bi bilo potrebno ukrep podrobneje razdelati, zato da kasneje ne bi prišlo do nejasnosti oz. možnosti različnih interpretacij ukrepa. Hkrati so zahtevali, da se njihov dejavnost odpre, saj ni razlogov za to, da so trgovski centri odprti, za njihovo dejavnost pa ob upoštevanju vseh higienskih ukrepov in varnostne razdalje, ki jih zahteva NIJZ, pa prepoved delovanja še kar traja. Predsednik ZISS mag. Iztok Bricl je omenjene predloge, na seji UO Gospodarske zbornice Slovenije predstavil tudi ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: