Skip to content

Zaznano povečano število salmoneloz v Sloveniji: Je krvi tatarski biftek?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji. V zvezi s tem poteka intenzivna preiskava, več informacij in druge podrobnosti bodo znane v prihodnjih dneh. Jutri je predvidena novinarska konferenca pristojnih služb, kjer bodo predstavljena do takrat znana dejstva in informacije ter nadaljnje aktivnosti.

Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v preteklih dneh epidemiološki službi NIJZ sporočeno povečano število prijavljenih salmoneloz, ki jih obravnavajo različne območne enot NIJZ (Ravne, Murska Sobota in Celje). Po dosedanjih podatkih je trenutno potrjenih 10 primerov. Epidemiološka preiskava je v teku. Vir okužbe v tem trenutku še ni znan. V Sloveniji smo sicer zaznali tudi druge, za ta čas značilne virusne črevesne okužbe, ki niso povezane z zgoraj omenjenim povečanim številom okužb s salmonelozo.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je na podlagi informacij, prejetih s strani epidemiološke službe, pričela s poizvedovanji in inšpekcijskim nadzorom. Podatki so še v postopku zbiranja in preverjanja. Na podlagi do sedaj zbranih podatkov so bili sprejeti prvi previdnostni ukrepi. Več bo znanega jutri, do takrat znana dejstva in informacije bodo predstavljene na novinarski konferenci – termin bo medijem sporočen jutri dopoldne.

Salmoneloza je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Podrobnejše informacije o salmonelozi najdete na naslednji povezavi.

Preprečevanje bolezni

  • Pomembna je dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa.
  • Potrebo je preprečiti t. i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato uporabljamo poseben pribor za obdelavo surovega mesa,.
  • Hitro pokvarljiva živila hranimo v hladilniku pri temperaturi nižji od 4 °C. Surova živila hranimo tako, da se v hladilniku ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje.
  • Skrbimo za dobro osebno higieno – umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino; oziroma pred in med pripravo hrane, pred jedjo itd.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: