Skip to content

Zaradi posledic lakote letno umre več kot pet milijona otrok, mlajših od pet let…

Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje

Svetovni dan hrane poteka pod okriljem Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO). V več kot 150 državah sveta bodo potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Rdečo nit letošnjega 41. Svetovnega dneva hrane predstavlja slogan »Boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje«, ki želi opomniti na odgovoren odnos do hrane ter na različne vidike pridelave in predelave hrane. Evropski center za mir in razvoj – ECPD, Evropska mreža za živilsko tehnologijo – EFTN in GRM Novo mesto – Center za biotehniko in turizem sta organizirala dvodnevno konferenco v sklopu dogodkov letnih konferenc y naslovom »Hrana, prehrana, zdravje« v Sloveniji.

Na konferenci se je zvrstilo več kot 30 predavanj s področja kmetijstva, živilstva in prehrane ter okrogla miza s tematiko Koliko, kako in kje pridelovati zelenjavo in sadje za samooskrbo Slovenije? Hkrati so pripravili tudi Semenj prehranskih pridelkov in izdelkov »Grmčanov« s pokušino pri stojnicah lokalnih pridelkov, izdelkov, kulinarike in ponudbe dijakov, študentov ter soustvarjalcev Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma.

Ob svetovnem dnevu hrane ne smemo pozabiti tudi na obvladovanje količine zavržene hrane. Trenutni podatki o odpadni hrani so namreč zaskrbljujoči, saj kar 33 % proizvedene hrane v svetu zavržemo. V EU se letno zavrže 89 mio ton živil, od tega v Sloveniji kar 140.000 ton živil, kar pomeni 68 kg na prebivalca na leto. S tega vidika je pomembno, da se vsi členi v prehrambni verigi zavedamo problematike ter poskrbimo za zmanjšanje količin odpadne hrane. Ob svetovnem dnevu hrane, ki poteka pod okriljem Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO), bodo v več kot 150 državah sveta potekali različni dogodki, namenjeni poudarjanju ključnih sporočil ob svetovnem dnevu hrane. Ob letošnjem obeleževanju svetovnega dne hrane bo organizacija FAO praznovala tudi svojo 75. obletnico delovanja. Tri ključna sporočila, združena v sloganu »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj. Naša dejanja so naša prihodnost.« Torej, letošnja ključna sporočila so “Gojimo”, ki naslavlja pomembnost prispevanja k proizvodnji raznolike hrane, “Hranimo”, ki spodbuja zavezo k temu, da nahranimo svetovno prebivalstvo, ter “Ohranjajmo”, ki nakazuje na pomembnost, da pri tem ohranjamo naravne vire in planet. Za vse to pa je potrebno skupno delovanje in vsak od nas lahko k temu po svojih močeh pripomore z odgovorim ravnanjem.

Prizadevanja za izkoreninjenje lakote v svetu – Slovenija in ostale države članice EU tesno sodelujejo z organizacijo FAO ter pomagajo pri njenih prizadevanjih za izkoreninjenje lakote v svetu. Kot kaže letošnji indeks svetovne lakote, je ta še vedno velik problem v več kot 50 državah, med katerimi je 36 afriških. Po svetu je podhranjenih skoraj 690 milijonov ljudi. Leta 2018 je zaradi posledic lakote umrlo 5,3 milijona otrok, mlajših od pet let…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja