Skip to content

Bakos.si

Začenja se državno ocenjevanje pijač iz samorodnic

Letošnje ocenjevanje fermentiranih pijač iz grozdja samorodnic bo potekalo v treh terminih

Potem, ko je znani pomurski humorist in podjetnik Geza Farkaš, v letu 2018, takoj po uradnem priznanju samorodnic kot amortiziranih fermentiranih pijač iz samorodnic, pripravil prvo ocenjevanje nekaj deset vzrocev omenjenih pijač, se je število slednjih že lani občutno povečalo. Tako so lani v dnevnem baru “Geza se zeza” v Beltincih pripravili Festival jurka, šmarnica, klinton, na katerem so ocenjevali omenjene pijače, in podelili priznanja za tovrstne pijače, ki so dolga leta pri nas bile prepovedane. Številni večinoma ljubiteljski “pridelovalci” samorodnic, predvsem s severovzhoda in jugovzhoda države, kakor tudi iz sosednjih Avstrije, Hrvaške in Madžarske, ter Romunije, je svoje pijače prineslo ali poslalo v Beltince. Tam je posebna komisija pod vodstvom Ernesta Novaka, specialista za vino in vinogradništvo pri KGZ Murska Sobota, nato ocenila. Natančno 210 vzorcev jurke, šmarnice, klintone, izabele…

In ker je odziv pridelovalcev, ne le iz Slovenije temveč tudi iz tujine, čedalje večji, sta Javna služba za kmetijsko svetovanje Slovenije-KGZ Murska Sobota, ter Geza Pub iz Beltincev, za letos pripravila še obsežnejše ocenjevanje. Kjer pričakujejo več sto vzorcev omenjenih pijač. Tako so organizatorji že pripravili razpis treh (predtekmovanj) ocenjevanj fermentiranih pijač iz grozdja samorodnic, ki ga pred komisijo lahko pošljejo društva, ki se ustanavljajo po državi, in posamezni pridelovalci. V letu 2020 bodo tako zbiranje vzorcev fermentiranih pijač iz samorodnic konec potekalo konec meseca februarja in v mesecu marcu. Zbiranja vzorcev bo v lokalu Geza PUB v Beltincih, in sicer v treh terminih; 24. februar – 6. marec, 9. – 18. marec, ter 24. – 31. marec. „Za prevzem vzorcev lahko zainteresirani pridelovalci pokličejo tudi 041 616 134 (Geza Farkaš). Vzorec fermentirane pijače, predstavlja eno originalno zaprto stekleno steklenico 0,75 ali 1,0 litra. Vzorec fermentirane pijače mora biti bister in brez usedlin (vinskega kamna, termolabilnih beljakovin). Ob prevzemu se vzorec šifrira, prinašalec pa izpolni ali priloži s sabo prineseno prijavnico, ki je priloga razpisa. Izpolnjeno prijavnico je možno že pred oddajo vzorca poslati na e-mail: gezasezeza@gmail.com Vse strokovne informacije pa lahko dobijo zainteresirani na telefon 031 703 607 ali e-mail Ernest.Novak@kgzs-ms.si. Vzorci se hranijo do ocenjevanja v primernih pogojih. Ocenjevanje bo, v terminu po zbiranju in obsega organoleptično oceno (do dvajset točk) ter opisni pismeni komentar vzorca fermentirane pijače“, nam je razložil strokovni vodja ocenjevanja Ernest Novak.

Najboljših 60 vzorcev iz treh (pred)ocenjevanj bo nato sodelovalo na prvem finalnem odprtem državnem ocenjevanju, ki bo v Beltincih 20. maja 2020. „ Na podlagi izkušenj in z željo, da zagotovimo enotni kriterij pri oceni barve fermentirane pijače predlagamo, da se poenoti kriterij sprejema in označitve vzorcev fermentiranih pijač glede na barvo, zato smo uvedli prijavnico ob oddaji vzorca. Ena prijavnica se lahko uporabi za več vzorcev“, je še dodal Ernest Novak.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: