Skip to content

Za študentko Tadejo je bila usodna priljubljena prekmurska gibanica

Jutri se starša, sestra in drugi svojci, prijatelji, znanci, sosedje… poslavljajo od 23 – letne študentke, ki je teoretično umrla že 4. decembra 2019

Tudi ko otroci pokapljejo starše je zelo hudo in žalostno, ko pa se morajo starši posloviti od svojih otrok, enostavno ostaneš brez besed. In prav to se že nekaj dni, zlasti jutri, ko bo ob 13. uri na domačem pokopališču pogreb, dogaja v lepi prekmurski vasi Lemerje, v občini Puconci, kjer živi okoli 300 pridnih in delovnih domačinov. Tam, kjer si nekako roko podajata gorički hribčki in ravnica proti reki Muri, se mama Suzana, oče Andrej in sestra Nina, poslavljajo od prehitro preminule študentke, 23-letne Tadeje Gregorec. Nesrečni družini se je čas ustavil že pred skoraj tremi leti, natanko 4.12.2019, ko se je Tadeja, ki je bila rojena 19.12.1998, udeležila tradicionalne študentske prireditve-zabave, katero vsako leto pripravlja Klub prekmurskih študentov (KPŠ), Prekmurska gibanica. Takrat je bila Tadeja pridna študentka 3. letnika Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru, kamor se je vpisala po končani OŠ Puconci in Gimnaziji Murska Sobota. Grenka usoda je že takrat pretrgala vse življenjske niti vihravega in veselega dekleta, ki je sedaj po skoraj treh letih nas tiho in dokončno zapustila svoje najdražje in vse, ki so jo poznali, a teh je bilo veliko, od Prekmurja do štajerske prestolnice in širše.

Splošna ocena je, da je pred tremi leti na tradicionalni študentski zabavi Prekmurska gibanica prišlo do hude nesreče, saj se je Tadeja med tekmovanjem, kdo najhitreje poje sladko prekmursko dobroto, zadušila prav s priljubljeno gibanico. Samo nesrečo je sicer preživela, a posledice so bile neizbrisljive in sedaj…veliko prezgodaj, se je življenje mladega dekleta dokončno ugasnilo.

Med prvimi so žalostno novico sporočili iz Ženskega odbojkarskega kluba Puconci, ki so na svoji Facebook strani objavil ganljivo slovo od cenjene soigralke. V spomin na Tadejo so objavili tudi njen zadnji zapis; ki ga je 15. novembra 2019 – nekaj dni pred njeno tragično nesrečo; naredila kot uradna klubska statističarka v Zeleni dvorani OŠ Puconci. „V spominu mnogih njenih odbojkarskih soigralk, trenerjev, kolegov statistikov in navijačev našega kluba bo Tadeja za vedno ostala v spominu kot izjemno veselo in prijazno dekle. Tadeja nas je danes po treh letih tiho in dokončno zapustila, resnično na žalost nas vseh v samem cvetu mladosti. Veliko prezgodaj, s preveliko vprašanj zakaj in z veliko praznino, ki jo je zapustila med nami. Tadeja počivaj v miru,“ so zapisali pri ŽOK Puconci, nekdo izmed prijateljev pa je dodal: „Lemerski sonček za vedno si nas zapustila. Vedno te bomo imeli v spominu, kot prijazno in nasmejano, vedno si bila za druženje… Nikoli ne bomo pozabili kolikokrat si nas povabila, da gremo odbojko špilati… Draga Tadeja, enkrat se spet srečamo tam nekje za mavrico, med angeli. Počivaj v miru.“

Spomnimo; V mariborskem Štuku je v torek, 4.12.2019, potekala omenjena tradicionalna prireditev Prekmurska gibanica, v sklopu katere je potekalo tudi nagradno tekmovanje, kdo hitreje poje prekmursko gibanico. Žal se je tekmovanje za Tadejo končalo tragično, saj se je med tekmovanjem začela dušiti, ker ni mogla do zraka, je padla v nezavest. Prisotni na prireditvi so ji nudili prvo pomoč in tudi poklicali reševalce, ki so mlado študentko oživljali več kot pol ure. Od tam so jo odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je ostala na zdravljenju, a je njeno zdravstveno stanje bilo resno, pravzaprav zelo kritično, saj je aspiracija tujkov življenjsko nevarna. Pri aspiraciji tujkov namreč gre večinoma za aspiracijo hrane, zlasti trdih delov, ki se ne morejo absorbirati. Zapora dihalne poti je lahko delna ali popolna oziroma življenjsko nevarna.

Zapora dihalne poti s tujkom je redek, vendar dramatičen zaplet, ki lahko ima brez takojšnjega ukrepanja zelo hude posledice. Zgodnje prepoznavanje zapore dihalne poti s tujkom je ključno za uspešno ukrepanje. V strokovni literaturi pa so opisani posamezni izjemni primeri, kot je recimo aspiracija svinčnika. Otroke najbolj ogrožajo zadušitve s hrano, zadušitve z drobnimi predmeti pa so pogostejše po prvem letu starosti, ko začne otrok intenzivneje raziskovati okolico…

Tragični dogodek v priljubljenem Štuku je obravnavala tudi policija, in kot je takrat potrdil Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor, so bili možje v modrem na kraju nesrečnega dogodka in so na prizorišču nesreče pri oživljanju celo priskočili na pomoč. Ob tem so policisti ugotovili, da je tuja krivda za tragičen dogodek izključena, o ugotovitvah pa so obvestili okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Kot nam je tokrat povedala Tadejina razumevajoča mama Suzana, je nesreča izpred skoraj treh let šokirala celo družino. Česa tako hudega ne želi nobeni mami in nikomur na svetu. S solznimi očmi nam je razlagala, kako težko so doma, z možem Andrejem, oba sta mimogrede takrat bila zaposlena v termah 3000 v Moravskih Toplicah, in leto dni starejšo hčerko oz. sestro Nino, sprejeli novico o nesreči v Mariboru. Približno tri mesece so se za Tadejino življenje borili v UKC Maribor, a so najbližjim morali povedati resnico, da ni možnosti za ozdravitev. Kljub temu so domači dekle vzeli domov. „Mož je zapustil dotedanjo službo in je postal njen asistent, ter je praktično 24 ur na dan bil ob njej. Vsi smo se ukvarjali s Tadejo, a smo se žal morali sprijazniti s kruto usodo.“ Ob vsej žalosti, saj je takoa izguba nenadomestljiva, je mama Suzana ponosna, da je hčerka in sestrica Tadeja bila tako pridna in priljubljena med širokim krogom ljudi, kar se potrjuje tudi sedaj ob njenim dokončnim slovesom. Mama Suzana nam je povedala tudi, da se je dekle ves čas odzivala, da je bolj kot ne razumela, kaj se dogaja okrog nje, a jim ničesar ni mogla povedati. „Z očmi, ali jezikom je potrjevala, da nas razume, a več kot to ni mogla,“ nam je med jokom povedala žalostna mama.

In da tudi „bog ni pravičen, saj jemlje tisto, kar je najboljše med nami“, kot je dejal nekdo izmed znancev pokojne Tadeje, se je potrdilo v njenem primeru. Bila je pridna, delovna, družabna in priljubljena povsod kjer se je pojavljala, ne le v šoli in pozneje fakulteti, temveč tudi v društvih, pri športu, študentskem delu ipd. „Ravno kakšen dan pred tragedijo v Mariboru, je Tadeja še pomagala pri nas v lokalu. In ne morem mimo dejstva, da je bila izjemno pridna in tudi priljubljena v lokalu. Nikoli nisem slišala, da bi s komurkoli prišlo do kakšnih težav. Zelo hudo mi je bilo, ko se je to zgodilo, in sedaj še ne moremo dojeti, da se je to moralo zgoditi takšni mladi osebi, kot je naša Tadeja. Zelo jo pogrešamo,“ nam je s solznimi očmi povedala Nada Poredoš, lastnica gostinskega lokala – Dnevni bar Kurilko v bližnjih Brezovcih, kjer je nesrečno dekle, kot študentka občasno pomagalo.

V KPŠ so bili globoko pretreseni in v šoku

Naslednji dan po tragičnem dogodku oz. po njihovi zabavi v mariborskem Štuku, so se odzvali tudi organizatorji tradicionalne prireditve Prekmurska gibanica, Kluba prekmurskih študentov, kjer so potrdili, da je „prišlo do nesreče med nagradno igro, kjer je ena udeleženka potrebovala nujno medicinsko pomoč. Prvo pomoč smo ji nudili nemudoma na kraju dogodka vse do prihoda reševalne ekipe. V Klubu Prekmurskih študentov smo globoko pretreseni in v šoku. Želimo si, da bi se njeno zdravstveno stanje čim prej izboljšalo. Toliko zaenkrat z naše strani in hvala za razumevanje,“ so takrat sporočili iz KPŠ. Žal se njihove želje, enako kot tudi želje vseh njenih najdražjih niso uresničile in vsi se bodo jutri ob 13. uri, na krajevnega pokopališču v Lemerju, poslovili od nesrečne Tadeje, ki se je s tem svetom poslovila dejansko v cvetu mladosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: