Skip to content

Bakos.si

Z zlatim sprejem nad radgonska velikana Simoniča in Šlebingerja

Čeprav gre za neslano šalo, je tukaj prisoten tudi vandalizem in celo skrunitev spomenikov

Danes, nNa dan 6. aprila, ko so Nemci pred osmimi desetletji napadli Kraljevino Jugoslavije, s čem se je tudi v Sloveniji začela 2. svetovna vojna, bi v Aleji velikih v Gornji Radgoni, tik ob tamkajšnji cerkvi in v bližini meje z Avstrijo, morali odpreti doprsni kip Martinu Gabercu. Možakar je bil radgonski duhovnik in je 6.4.1041 bil ubit ob prihodu Nemcev v Jugoslavijo, tako da je za mnoge prva žrtev 2. svetovne vojne v Sloveniji sploh. Zato so mu domačini iz Gornje Radgone želeli ob 80.obletnici odkriti doprsni kip v družbi še desetih velikanov z radgonskega območja. Žal je pandemija korona virusa povzročila, da je svečanost preložena na nedoločen čas. Žal pa to ne velja za objestneže oz. vandale, ki so se že drugič v nekaj tednih spravili prav na omenjene radgonske velikane. V Aleji velikih, kjer so kipi desetih bolj ali manj znanih Radgončanov, je neznanec že januarja, trem izmed njih (Trstenjaku, Kremplu in Maistru), čez nos in usta, nataknil zaščitno masko. Kot, da bi oni bili krivi, da mi, tudi zaradi lastnih napak, moramo uporabljati maske.

Tokrat, najverjetneje v noči na 6. april, pa se je neznanec spravil na svetovno znana bibliotekarja iz Gornje Radgone, dr. Janka Šlebingerja in dr. Franca Simoniča. Neznanec jima je namreč obraze posprejal z zlatim sprejem, ki se domnevno težko odstrani z materiala iz katerega so kipi. Res je sicer, da v dveh primerih radgonskega vandalizma ni šlo za uničevanje, in bolj kot ne gre za neslano šalo, toda radgonska dogodka gotovo nekoliko dišita po vandalizmu in celo skrunitvi spomenikov. „Kot vsak dan sem tudi tokrat bil na sprehod ob Muri in nato standardno mimo Aleje velikih proti domu. Tako sem naletel na to nečedno početje. Ne vem, kakšno sporočilo je hotel povedati neznani storilec? Nazadnje sem zaščitne maske sam odstranil s treh doprsnih kipov, tokrat pa zlati sprej ni šel dol. Žal, ne vem kaj si nekateri mislijo, da pogosto uničujejo vse okrog sebe“, nam je povedal Dušan Zagorc, mimogrede tudi idejno oče omenjene aleje velikih. Zato niti ne preseneča, da je poklical policiste, ki so naredili zapisnik in bodo skušali odkriti neznanega storilca ali storilce.

Tudi sploh, žalostno je v teh pomladnih in minulih zimskih dneh spremljati kako pogosto se nepridipravi, večinoma objestneži in vandali, spravljajo na tujo, večinoma družbeno lastnino, in uničujejo razne dobrine. In potem, ko so v pomurski regiji v minulih tednih in dneh, poleg uničevanja grobov na beltinskem pokopališču, različni „umetniki“ uničevali skate park v Turnišču, ter Zdravstveni center na Tišini, se je neznani „heroj“ v dveh primerih spravil na velikane z območja Gornje Radgone.

Kakorkoli že, območje Gornje Radgone je Sloveniji in svetu dalo veliko številno znanih in priznanih ljudi različnih generacij in profilov, ki so s seboj v svet odnesli tudi ime Gornje Radgone. In v želji, da bi se jim vsaj malo oddolžili že od leta 2006 v Aleji velikih na Maistrovem trgu v Gornji Radgoni, pri cerkvi Svetega Petra in spominskem obeležju „Nikoli več“ postavljajo doprsne kipe zaslužnim ljudem, in sicer po so vrsti spomenike dobili: akademik dr. Anton Trstenjak, filozofski antropolog, psiholog in teolog – avtor kipar Mirko Bratuša, odkrit 29.9.2006. Drugi in tretji kip sta bila sočasno odkrita dne 16.12.2007. Drugi kip: Peter Dajnko, jezikoslovec in nabožni pisatelj – kipar: Lujo Vodopivec. Tretji kip: Anton Krempl, narodni buditelj, cerkveni pisec in zgodovinar – kipar: Mirsad Begić. Četrti kip: Manko Golar, pesnik, pisatelj – kipar: Drago Tršar – odkritje 17.10.2008. Peti kip: Jože Veršič, izdelovalec protetičnih pripomočkov – kipar: Matjaž Počivavšek, odkritje 16.6.2009. Šesti kip: Franc Simonič, bibliograf – kipar: Mirsad Begić, odkritje 2.10.2009. Sedmi kip: Janko Šlebinger, bibliograf in literarni zgodovinar – kipar: Metod Ferlinc, odkritje 21.6.2010. Osmi kip: Franc Veber, filozof – kipar: Jakov Brdar, odkritje 30.10.2010. Deveti kip: Johannes a Quila Derakespurga, slikar – kipar: Mirko Bratuša, odkritje: 1.10.2012. Deseti kip: general Rudolf Maister (rojen 1874, umrl 1924), borec za severno mejo, poveljnika Maribora, ob 100 – letnici bojev za severno mejo – kipar: Mirko Bratuša, kip odkrit: 23.11.2018.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: