Skip to content

Bakos.si

V Pomurju je ime Jožef na 1. mestu

V Sloveniji je 32 cerkva posvečenih svetemu Jožefu

Ta petek, 19. marca, rimskokataloška cerkev praznuje god svetega Jožefa, ki ga je leta 1870 papež Pij IX. (1846–1878) uradno razglasil za zavetnika vesoljne Cerkve, s čimer je izpostavil njegovo vlogo podpornika, zaščitnika in vodnika svete družine, ki se je razširila na celotno Cerkev. Ob tej priložnosti je 19. marec določil za njegov godovni dan. Sicer pa je sveti Jožef tudi zavetnik Slovenije. Temu je namenjen ta krajši zapis o svetem Jožefu, ki je bil po Svetem pismu mož device Marije, ki je rodila Jezusa. Ob tem ugotavljamo, da o Jožefovem rojstvu in smrti ni kaj veliko zapisanega. Sveti Jožef je domnevno umrl preden je bil Jezus star 18 let, saj v poznejših poglavjih Svetega pisma, ni nič posebnega zapisanega. Sveti Jožef je bil verjetno tesar, nekateri pa menijo, da je bil kamnosek. Do napake o rokodelski obrti, ki jo je opravlja sveti Jožef, naj bi prišlo pri prevajanju imena poklica. Svetega Jožefa se imenuje tudi Jožef Delavec. God tega je 1. maja. Sicer pa velja sveti Jožef za zaščitnika vseh ročnih delavcev in obrtnikov.

Katoliški verniki častijo svetega Jožefa kot priprošnika za lahko smrt. Pravoslavna cerkev praznuje pa praznuje svetega Jožefa na prvo nedeljo po Božiču. Takrat je v rimsko katoliški cerkvi nedelja Svete družine. V Sloveniji, je skupno 2.901 cerkva in kapelic, med vsemi slovenskimi cerkvami, je 32 posvečeno svetemu Jožefu. Najbliže nam je Jožefova cerkev na Cankovi. V ta namen je tu organiziran že več let posebni Jožefov pohod in kramarski sejem. Vse to letos odpade zaradi korone. Je pa na območju Slovenske Bistrice celo del kraja imenovan Jožef. Tu je tudi cerkev svetega Jožefa. Ob tem še posredujemo nekaj podatkov o imenih povezanih z Jožefom in izpeljankami tega imena v Sloveniji.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je ta čas v Sloveniji 14.127 Jožefov. To ime je med moškimi imeni na območju vse Slovenije na 7. mestu. Na območju Pomurja ima ime Jožef 2.587 moških. To ime je na prvem mestu med vsemi moškimi imeni. Ime Jože pa ima ta čas na območju vse Slovenije 13.632 moških. Na območju Pomurja ima ime Jože 1.301 moški. V vsej Sloveniji je ime Jože na 8. mestu, na območju Pomurja pa 27. mestu. Iz imena Jožef izhaja še nekaj izpeljank. Tako je denimo na območju vse Slovenije 14 moških z imenom Jožef Anton in 11 Jožef Franc. Tudi ime Pepi je iz imena Jožef. To ime ima ta čas na območju vse Slovenije 9 moških. Teh imen statistika v Pomurju ne beleži. Ženske izpeljanke iz imena Jožef pa so: Jožefa – teh imen je v Sloveniji kar 7.503. Ime je na 8. mestu med vsemi ženskimi imeni. Na območju Pomurja pa ima ime Jožefa 443 žensk. To ime je na 25. mestu med pomurskimi ženskimi imeni. Izpeljanki pa sta še Jožefa Marija – teh je v Sloveniji 51 in Jožefina, ki jih je v Sloveniji 47. Na območju Pomurja ni nobene ženske z imenom Jožefa Marija, oz. Jožefina. V vsej Sloveniji ima ime Pepca 82 žensk. Zaznavamo pa, da se starši vse manj odločajo, da dajejo svojim novorojenčkom ime Jožef in izpeljankam teh imen. Tako je deni bilo ime Jožef od leta 2011 do danes dano le 9 otrokom, Jože 29 otrokom. Ime Jožefa pa ni bilo dano nobenemu otroku. (F.K.)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: