Skip to content

V občini Benedikt so upihnili 25 svečk in obeležili srebrni jubilej

Osrednja slovesnost s podelitvijo priznanj se je odvijala v Športni dvorani Benedikt

Občina Benedikt, ki se je razvila iz istoimenske krajevne skupnosti Benedikt, katera je delovala v okviru takratne občine Lenart, letos praznuje 25 letnico samostojne lokalne skupnosti. Praznovanje srebrnega jubileja poteka prav v teh vročih dneh, v času, od 29. junija do 13. julija, s kar dvaindvajsetimi športnimi, kulturnimi in drugimi dogodki ter prireditvami. Na osrednji proslavi, ki je tradicionalno potekala v Športni dvorani Benedikt, je domači župan, mag. Milan Repič, poleg občanov gostil tudi številne goste med katerimi so bili: slavnostni govornik minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek, poslanec DZ Franc Breznik, prvi župan občine Benedikt in častni občan Milan Gumzer, župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, domači župnik in dekan Marjan Rola, predsednik Slovenske ljudske stranke Marko Balažic, ravnatelj OŠ Benedikt Aljoša Bradač, predsednik urave Pomurskega sejma, Janez Erjavec, še nekateri župani, gospodarstveniki, kulturniki in številni drugi gostje.

Proslava, ki sta jo suvereno vodila mlada moderatorja Miša Repič in Valentin Bratina, je bila obogatena s pestrim kulturnim programom, v katerem so nastopali: Pihalni orkester MOL Lenart, mažoretke Mažoretnega in twirlig kluba Benedikt, Združeni-mešani pevski zbor Benedikt, katerega je vodila Majda Leva Fras, Folklorna skupina OŠ Benedikt, ki jo je spremljal harmonikar Jure Juršnik, pevska skupina Lipi Anandželi, pevska skupina Akapel, pevec Kristjan Šmigoc, ki je zapel dve pesmi, skupaj s Rokom Šijancem, Oliverja Dragojevića ter harmonikar Marko Leva s skupino glasbenikov, ki je ob koncu proslave spremljal petje Združenega – Mešanega pevskega zbora.

Vmes je govorniški oder „zasedel“ tudi župan benediške občine, mag. Milana Repiča, ki je v svojem pozdravnem nagovoru najprej pozdravil prisotne goste in občinstvo, Dalje je v svojem govoru nanizal podatke o nastanku občine, njenem delovanju in uspehih, ki so jih dosegli kot samostojna občina. Kot je dejal, se je občina, pa tako tudi sam kraj Benedikt, uspešno razvijal. V kraju so zrasla številna stanovanja, vrtec, šola, telovadnica, asfaltirane so bile številne ceste, urejena športna igrišča in še mnogo drugih stvari. V občini delujejo številna športna, kulturna in druga društva, ki ob sebi združujejo občane Benedikta. Ob tem je podal tudi zgodovino nastanka občine, kjer je poudaril, da imajo zaslugo tisti, ki so si prizadevali za nastanek samostojne občine. »Med njimi je bil tudi prvi župan Milan Gumzer, ki je občino uspešno vodil, vse do moje izvolitve za župana.«

Slavnostni govornik na proslavi, minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek, je v svojem nagovoru med drugim povedal: »Benedikt sem prvič spoznal že v letu 1980, ko sem se prvič peljal skozi ta kraj. Ko sem se več let vozil skozi pa sem občudoval, kako tako mali kraj raste in se razvija. Čeprav ste majhni, se dosegli veliko, tako na področju stanovanjske izgradnje, v izgradnji infrastrukture in na drugih področjih. Uspešni ste tudi pri črpanju kohezijskih sredstev EU. Za to se bom kot minister zavzemal tudi v prihodnje, saj imate ljudi, ki zanjo pripraviti projekte za izrabljanje kohezijskih sredstev, s katerimi rešujete številne težave v občini. Občini še naprej želim čim več uspehov. Benedikt je čudoviti kraj in ga tvorijo čudoviti ljudje«. Svoj nagovor je Jevšek zaključil za željo, da bi se občina še naprej razvijala v dobro vseh občanov.

Proslavo so zaključili s podeljevanjem priznanj, ki jih je prejemnikom izročil župan Repič, in sicer županovo priznanje za izredne dosežke so prejeli, na športnem področju: Enej Huber, predstavnice Mažoretnega in twirrlin kluba Benedikt – Nika Nikita Rokavec, Eva Kociper, Tia Katan in Ana Lorbek, Alex Potočnik in Lan Lebreht. Županove petice so jih prejeli: Sara Ladič, Enej Huber, Filip Ogrinec, Lana Gornik Koler, Patricija Šijanec. Aljaž Risek, Luka Tavželj, Lan Lebreht, Hana Muršak, Uroš Mitrovič in Tinkara Hajnc. Župan je podelil tudi priznanje Županovi desetici sta za uspešno študiranje prejeli Maša Repič in Mirjam Močnik. Kakor se za slavje spodobi, so praznovanje, ob zvokih Pihalne godbe MOL, skupaj z zbori in drugimi nastopajočimi zapeli zdravljico »Vse najboljše za te, Občina Benedikt«. Ob petju pa je Rok Šijanec pripeljal v dvorano veliko torto, katero je občini Benedikt za slavje občinskega praznika podarila Slaščičarna in kavarna Šijanec iz Benedikta. Torto so razrezali in so se lahko z njo posladkali udeleženci proslave, ki so bili deležni tudi prigrizka, vinske kapljice in drugih napitkov. (L.K.)

Praznovanje 25. občinskega praznika občine Benedikt je minilo v prijetnem vzdušju (Fotografije: Ludvik Kramberger)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja