Skip to content

V nedeljo 4. junija bo v Sveti Trojici v Slovenskih goricah, žegnanje

Sveta Trojica (tudi Nedelja Svete Trojice) je premakljiv krščanski praznik, ki se ga praznuje v Rimskokatoliški cerkvi prvo nedeljo po binkoštih. Letos bo ta praznik v nedeljo 4. junija. Ob tem prazniku se kristjani spominjamo skrivnosti Svete Trojice – troedinega Boga. S praznikom Svete trojice se končuje velikonočna doba in začenja liturgični čas med letom (čas navadnih nedelj), ki traja do začetka adventa. Letos bo začetek adventa 3. decembra. Na praznik Svete Trojice velja še bela, v času med letom pa zelena liturgična barva. Praznik Svete Trojice slavijo kristjani v Rimsko katoliški pa tudi v številnih drugih krščanskih Cerkvah (npr. v Evangeličanski Cerkvi). V pravoslavju praznik Svete Trojice praznujejo na nedeljo 50. dan po veliki noči (torej na dan, ki ustreza katoliškemu prazniku binkošti). Praznik Svetega Duha (oziroma binkošti) pa praznujejo en dan pozneje – v ponedeljek.

V nedeljo 4. junija bo tako v Sveti Trojici v Slovenskih goricah slovesno. Ob tem bo na ploščadi pod vznožjem cerkve tradicionalni kramarski sejem. Slovesno bo tudi v tukajšnji cerkvi. Maše bodo ob 6,45 uri, 8. in 10. uri. Osrednja praznična maša bo ob 10. uri, daroval jo bo radgonski rojak dr. Edvard (Edo) Kovač. Gre za duhovnika, ki je bil rojen 7. novembra 1950 v Gornji Radgoni. Nekaj rosnih otroških let je skupaj s svojimi starši preživel v objektu Drava Mura ob Muri. Oče je bil inšpektor. Pokojni župnik Franc Puncer mi je nekajkrat povedal, da so starši prinesli malega Edija k krstu izven rednega časa župnikovega dela. Spomnil se je, da je bila noč svetla, saj je sijala luna. Tudi sam pater rad reče, da je Radgončan. Rad pa poudarja, da ima dr. Anton Trstenjak veliko zaslug, da je postal duhovnik. Spomnimo še na to, da je kraj Sveta Trojica v Slovenskih gorica nosil med leti 1952 in 1992 Gradišče v Slovenskih goricah.

Tačas živi po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije v Sveti Trojici v Slovenskih goricah 793 ljudi. Od leta 2008 je število prebivalcev v kraju narastlo za 283. V Sveti Trojici je postavljen tudi kip Ivana Cankarje, ki je nekaj časa živel v kraju. (F.K.)

Foto: Franci Klemenčič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: