Skip to content

Tudi letos izbirajmo čim več lokalne hrane

Najbolj kakovostna hrana je hrana lokalnega izvora, ki ne prepotuje dolgih razdalj in ima številne prednosti. Seznanite se, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu in kako izbrati najvišjo kakovost.

Slovenija ima raznovrstno in dobro ohranjeno naravno okolje, kjer je mogoče pridelati izjemno kakovostno lokalno hrano. Lokalna pridelava hrane pomeni manj pesticidov, dokazano manj antibiotikov, hormonov, konzervansov ipd. Zelo pomembno je tudi, da je transportna veriga z njive do našega krožnika zelo kratka, kar pomeni, da se v njej ohrani več hranil in vitaminov.

Bodimo zmernejši pri prehranjevanju

Cene prehranskih izdelkov se višajo, zato je lahko ena izmed naših zaobljub, da postanemo pri prehranjevanju zmernejši. Odločimo se raje za uživanje manj mesa, vendar naj bo tisto kakovostno in preverjenega porekla. Prav tako je zelo pomembno, da presežkov hrane ne mečemo v smeti, temveč jih predelamo v nove jedi ali pravilno shranimo, da jih lahko uporabimo kasneje.

Prepričajmo se o poreklu hrane

Zelo pomembno je, da smo ob nakupu živil pozorni na njihovo poreklo. Ob tem nam je lahko v pomoč oznaka izbrana kakovost – Slovenija, ki označuje živila višje kakovosti in vam s tem olajša nakup. Za preverjanje skladnosti z visokimi standardi kakovosti skrbijo certifikacijski organi, zato ste lahko prepričani, da z izbiro tako označenih izdelkov kupimo kakovostno, lokalno in dodatno preverjeno živilo.

Bodite osveščeni o goljufijah s hrano

Velik izziv svetu predstavljajo goljufije s hrano, ki zajemajo premišljeno in namerno zamenjavo, spreminjanje in dodajanje ali napačno predstavitev živila. Konjsko meso, označeno kot goveje, razredčen med, ponarejeno oljčno olje so le nekateri od primerov, zato je ključno, da ste kot potrošniki osveščeni in hrano nakupujete premišljeno. Oglejte si dokumentarni film Goljufije s hrano in organizirani kriminal, da boste znali prepoznati goljufije s hrano in jih s premišljenimi nakupi tudi preprečiti.

Prehranski izdelki na mizi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: