Skip to content

Strateški dialog o prihodnosti kmetijstva

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je konec januarja začela Strateški dialog o prihodnosti kmetijstva kot nov forum, ki bo oblikoval skupno vizijo za prihodnost kmetijstva in prehranskega sistema EU. Cilj dialoga je s povezovanjem različnih pogledov spodbuditi oblikovanje novih rešitev in do poletja 2024 oblikovati skupno vizijo za prihodnost kmetijskega in živilskega sektorja EU.

Strateški dialog, ki ga je predsednica napovedala v svojem govoru o stanju v Uniji leta 2023, bo obravnaval izzive in priložnosti, ki jih bodo izpostavili udeleženci dialoga, kot so pravičen življenjski standard za kmete in podeželske skupnosti, podpora kmetijstvu v okviru meja našega planeta in njegovih ekosistemov, priložnosti, ki jih ponujajo znanje in tehnološke inovacije, ter spodbujanje uspešnosti prehranskega sistema EU.

Za predsednika foruma je bil imenovan profesor Peter Strohschneider na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj, saj je bil med drugim predsednik komisije za prihodnost kmetijstva nemške zvezne vlade.

Strateški dialog združuje ključne zainteresirane strani iz celotne agroživilske verige, vključno s kmeti, zadrugami, agroživilskimi podjetji in podeželskimi skupnostmi ter nevladnimi organizacijami in predstavniki civilne družbe, finančnimi institucijami in akademskimi krogi. Po uvodnem srečanju bo organizirana vrsta tematskih srečanj, ki bodo potekala v prvi polovici leta 2024. Predsednik bo v sodelovanju z udeleženci dialoga določil natančno obliko sklepov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v nagovoru dejala, da je čas za oblikovanje novega soglasja o hrani in kmetijstvu med kmeti, podeželskimi skupnostmi in vsemi drugimi akterji v agroživilski verigi EU. »Kmetje in živilska industrija EU našim državljanom zagotavljajo zdravo in kakovostno hrano ter pomembno prispevajo h gospodarstvu, zlasti na podeželju. Prav tako si zelo prizadevajo za skupni zeleni prehod. Hkrati pa se soočajo s številnimi izzivi, od podnebnih sprememb, inflacije do nestabilnih vplivov na trgu. S tem strateškim dialogom zato ustvarjamo forum za oblikovanje jasne vizije za prihodnost v korist vseh.«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja