Skip to content

Spanje je pomembno za varnost in zdravje pri delu

Danes pod sloganom Spanje je ključno za zdravje obeležujemo 16. svetovni dan spanja. Ministrstvo se pridružuje akciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki v skupni izjavi številnih institucij opozarja na pomen spanja za naše telesno, duševno in socialno blagostanje.

Kakovostno spanje pomeni, da zvečer potrebujemo čim krajši čas, da zaspimo, se ponoči čim manjkrat prebujamo in so prebujanja kratka, se zjutraj večinoma zbudimo sveži in spočiti ter čez dan normalno opravljamo vsakodnevne dejavnosti.  

Spanje je izjemnega pomena tudi z vidika varnosti in zdravja pri delu. Na številnih delovnih mestih, zlasti tam, kjer je potrebna visoka stopnja zbranosti (npr. delo s stroji, delo na višini, delo z nevarnimi kemičnimi ali eksplozivnimi snovmi, zdravstvena nega, medicina, promet ipd.), sta spočito telo in um ključna za varno opravljanje dela ter varovanje zdravja in življenja. Če smo na delovnem mestu neprespani, lahko ogrožamo svoje in zdravje ter življenje vseh, ki si si z nami delijo delovno okolje ali vstopajo vanj od zunaj. 
V Sloveniji spimo premalo – štirje od desetih odraslih spijo manj kot 7 ur na noč. To je manj od priporočljivih 7–9 ur. Poleg dolžine spanja so pomembni tudi kakovost, primerna časovna umeščenost in urnik spanja. Urejeno spanje ima številne koristi za naše zdravje in dobro počutje – med drugim krepi naš imunski sistem in je pomembno za normalno delovanje možganov. Neurejeno spanje pa lahko vpliva na razvoj kroničnih obolenj, debelost, upad miselnih spodobnosti ipd. 

Upoštevajmo priporočila za zdravo spanje:

  • Vedno hodimo spat in vstajajmo ob isti uri.
  • Če dremamo čez dan, naj bo počitek kratek (do 45 minut).
  • Izogibajmo se pitju alkoholnih pijač in ne kadimo.
  • Izogibajmo se kofeinu šest ur pred spanjem. 
  • Izogibajmo se mastni, pekoči ali sladki hrani – pred spanjem naj bo hrana lahka in lažje prebavljiva.
  • Redno se ukvarjajmo s telesno dejavnostjo, vendar ne tik pred spanjem.
  • Uporabljajmo primerno ležišče, vzglavnik in posteljnino.
  • Spimo v za nas prijetni temperaturi prostora ter spalnico vedno dobro prezračimo.
  • Ugasnimo moteče zvoke in zatemnimo prostor.
  • Elektronske naprave umaknimo iz spalnice – ne uporabljajmo jih vsaj uro pred spanjem.

Kultura varnosti in zdravja pri delu se začne pri nas samih – poskrbimo, da bo naše spanje urejeno in tako prispevajmo k svoji ter varnosti in zdravju vseh, ki so navzoči v delovnem procesu. 

Simbolična fotografija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: