Skip to content

Pred 60 leti sta se poročila v Murski Soboti, sedaj že dvakrat v Lenartu

Diamantno poroko sta obhajala zakonca Vereš, ki sta se spoznala na vlaku

Pred dnevi sta svojih diamantnih 60 zakonskih let praznovala Jolanda in Štefan Vereš iz Lenarta. K oltarju sta, s prvotnima pričama, to sta pred 60 in pred desetimi leti na zlati poroki Štefanova brata Ludvik in Martin, pristopila v Cerkvi sv. Lenarta, kamor so ju skupaj s svati ponosno pospremili njuni trije otroci, hčerki Vida in Vesna ter sin Silvo s svoji družinami Civilni obred biserne poroke je opravil župan občine Lenart, mag. Janez Kramberger, cerkveni obred pa farni župnik Marjan Pučko. Diamantnoporočenca sta se spoznala na vlaku, ko je Štefan odhajal na služenje vojaškega roka v Zagreb, Jolanda pa v službo v Ljubljano. Poročila sta se 11. maja 1963 leta v Murski Soboti. Po poroki sta stanovala v Mariboru in v Lenartu zgradila hišo. Oba sta bila do upokojitve zaposlena v Mariboru, Štefan v tovarni TVT Boris Kidrič in Jolanda v tovarni Svila. Zakoncema Vereš je skupna ljubezen in spoštovanje do sočloveka, prijateljev, narave. Dokler jima je zdravje služilo sta rada gobarila in bila aktivna v družbi, zlasti v društvu upokojencev. S svojo naklonjenostjo in medsebojno ljubeznijo, ki jo negujeta že častitljivih 60 let sta v zgled vsem nam, mlajšim generacijam.

Tečejo, tečejo nitke življenja in v te nitke je vtkana zgodba, dolga polnih 50 let, zakoncev Jolande in Štefana Vereš. Zgodba, ki jo je stkala medsebojna ljubezen, veselje ob spletanju skupnega gnezda, neskončna radost in sreča ob rojstvu otrok, pa tudi neveseli in trpki dogodki. V pisan mozaik življenja, kjer se prepletajo čustva in spomini, sta dodala svoj kamenček. Naj bo trajen in trden, kot je vajina ljubezen, ki je zmogla premagati vse ovire in ostala čista in neminljiva. Jolanda in Štefan sta Prekmurca. Anton Trstenjak pravi, da lastna gruda pomeni prekmurskemu človeku silno mnogo, tako materialno kakor čustveno, zanj je značilna delavnost in skromnost.

Jolandina življenjska pot se je začela 18. oktobra 1942 v Radmožancih v občini Lendava, Štefan pa se je rodil 22. septembru 1940 v kraju Ivanci v občini Moravske Toplice. Skupno življenjsko pot pa sta začela 11. maja 1963. Delavnost zaznamuje njuno življenje. Jolanda je bila zaposlena v tovarni Žima v Ljubljani, po poroki pa v tekstilni tovarni Svila v Mariboru, vse do svoje upokojitve. Štefan je bil tehnolog v tovarni železniških vozil Boris Kidrič v Mariboru. V zakonu so se jima rodili trije otroci: Vida, Silvo in Vesna, ki so si ustvarili družine in staršema dodano polepšali življenje z vnuki in vnukinjami. V veliko veselje jima je, ko se zbere vsa družina, saj si imajo vedno veliko povedati. Uživata v naravi, v veselje jima je delo na njunem vrtu na Gregorčičevi ulici v Lenartu. Rada sta v družbi sorodnikov, znancev in prijateljev. Na tej poti sta korakala skupaj v lepih in včasih tudi slabih trenutkih, a želja je bila, da bi se ti koraki nadaljevali, saj življenje je lepo, če ga znaš ceniti in živeti.

Diamantno poroko sta obhajala Jolanda in Štefan (Fotografiji: Arhiv občine Lenart)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: