Skip to content

Bakos.si

Praznujemo ko je več kot 815 milijonov ljudi lačnih

V soboto 16. oktobra je Svetovni dan hrane

Svetovni dan hrane, ki ga letos obeležujemo že 41. leto zapovrstjo, praznujemo vsako leto 16. oktobra. Ta »praznik« je v letu 1979 uvedla ga  Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Omenjeni datum je bil izbran, ker je bila FAO ustanovljena na isti dan leta 1945. Glavni namen svetovnega dneva hrane je opozarjanje, da v svetu živi veliko število ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane. Lani je denimo vsak prebivalec Slovenije pojedel v povprečju 119 kg zelenjave, 88 kg mesa, 64 kg krompirja… Stopnja samooskrbe v Sloveniji se je lani v primerjavi z letom 2019 povečala pri vseh kmetijskih proizvodih, najbolj pri medu in žitu. Med v 2020 v Slovenijo uvoženimi živilskimi izdelki je bilo vrednostno največ zelenjave in sadja (za 488 milijonov EUR), med v 2020 iz Slovenije izvoženimi pa mlečnih izdelkov in jajc (za 250 milijonov EUR).

Geslo letošnjega svetovnega dneva hrane je Naša dejanja so naša prihodnost – boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje. Sicer pa ob več kot 815 milijonih lačnih ljudi po svetu, samo v Evropi vsako leto zavržemo 88 milijonov ton hrane, je zapisano na internetni strani FAO v opozorilo ob letošnjem prazniku… (F.K.)

Škatle s svežo surovo zelenjavo na mizi v kuhinji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: