Skip to content

Bakos.si

Poseben poudarek pomenu medicinskih sester in babic

Letošnji svetovni dan zdravja v senci težav, ki jih po svetu povzroča koronavirus

Letošnji svetovni dan zdravja, ki obeležujemo 7. aprila že vse od leta 1948, ko je bila Svetovna zdrasvtvena organizacija (WHO) ustanovljena, je osredotočen na pomen dela medicinskih sester, tehnikov zdravstvene nege in babic. Še zlasti bodo izpostavili njihovo vlogo v boju proti pandemiji zaradi novega koronavirusa. Poklic medicinske sestre je v Sloveniji podcenjen, izpostavljajo v zbornici zdravstvene in babiške nege. V Sloveniji je bilo v zdravstvu leta 2018 zaposlenih več kot 21.000 medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, kažejo podatki državnega statističnega urada. „Medicinske sestre in babice smo temelj vsakega zdravstvenega sistema in predstavljamo najštevilčnejšo poklicno skupino v zdravstvu,“ je za STA poudarila predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege – zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Monika Ažman.

Po njenih besedah so odločilne pri krepitvi zdravstvenega sistema in ključne za doseganje cilja, po katerem mora biti zagotovljena univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev za vse. „V teh kriznih razmerah, s katerimi se soočamo, pa se medicinske sestre po celem svetu usmerjamo predvsem v zaščito najranljivejših skupin prebivalstva, za katere okužba s koronavirusom predstavlja resno grožnjo,“ je dodala Ažmanova. Da so medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci v prvih vrstah pri skrbi za nego vseh, ki so zboleli za covidom-19, je opomnila tudi WHO, kjer dodajajo, da bi brez njih ostali brez pravega odziva na pandemijo. Tudi zato, ob svetovnem dnevu želijo pregledati trenutni položaj medicinskih sester in njihovega dela po vsem svetu. S partnerji bodo pripravili vrsto priporočil za večjo moč medicinskih sester in babic.

To bo po prepričanju WHO nujno, če naj bi dosegli tako cilje na ravni posameznih držav kot tudi globalne cilje, ki se nanašajo denimo na dostopnost zdravstva, zdravje mamic in otrok, področje prenosljivih in neprenosljivih bolezni – vključno z duševnim zdravjem, nujno medicinsko pomočjo in varnostjo bolnikov. Zaposleni morajo imeti dovolj moči, da bodo lahko vsakomur in povsod nudili storitve, ki jih potrebuje, izpostavljajo v WHO, kjer pozivajo k vlaganju v izobraževanje in k prizadevanjem za varno delovno okolje Številne države morajo storiti več, da bodo medicinske sestre in babice lahko delale v varnem okolju, kjer bo njihovo delo povezano z delom drugih v zdravstvu, je ob prihajajočem dnevu še pozvala WHO. Nadalje je po njihovi oceni treba v izobraževanje medicinskih sester in babic vložiti več sredstev. Prav tako pa si je treba prizadevati tudi za to, da bodo imele dovolj znanj in spretnosti za zasedbo vodilnih položajev. Poleg tega je treba zaposliti več medicinskih sester, ki bodo specializirane za posamezna področja, meni WHO.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: