Skip to content

Pomurci so kolesarili

Pomurski kolesarji so “prispevali” 3031 kilometrov

Veliko Prekmurcev in Prlekov na »Kilometrih za življenje 2019«

   V okviru mednarodne akcije »Prekolesarimo svet« so tudi v Pomurju organizirali dobrodelni kolesarski dogodek »Kilometri za življenje«. Organizatorji in soorganizatorji dogodka: Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Murska Sobota, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, Mestna občina Murska Sobota, Razvojni center Murska Sobota, Zdravstveni dom Murska Sobota, Zdravstveni dom Gornja Radgona, Zdravstveni dom Lendava, Zdravstveni dom Ljutomer, Občina Dobrovnik, Zavod za okolje in turizem Dobrovnik,

Zavod za turizem in razvoj Lendava, Ocean Orchids cycling team, Kolesarski klub Kicker, Avto-moto društvo Štefana Kovača Murska Sobota, Policija PU Murska Sobota, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, regijska pisarna Moravske Toplice, Občinska športna zveza Moravske Toplice, Športna zveza Ljutomer, MTB Prlekija, MTB Pomurje, ŠD Radenci, Občina Cankova, so uspeli pritegniti veliko rekreativcev, ljubiteljev kolesarjenja, rekreacije in zdravja.

   Na cilj, ki je bil na Drevoredu Martina Luthra v središču Murske Sobote je prikolesarilo več kot 100 kolesarjev iz Cankove, Dobrovnika, Ljutomera, Radencev, Gornje Radgone, Murske Sobote in okolice ter drugih krajev. Na zbirališču je vse kolesarje nagovoril dr. Aleksander Jevšek, župan MO Murska Sobota, nato pa so vsi skupaj odkolesarili do “vrat v Pomurje”, Expana, kjer je potekal zaključni dogodek z zanimivim programom, kot so: Predstavitev soorganizatorjev in podpornikov dogodka, aktivnosti pomurskih zdravstvenih domov, štetje prekolesarjenih km prispevanih v mednarodno akcijo “Prekolesarimo svet”, različne oblike vadb, meritve dejavnikov tveganja, in konec koncev druženje.

   S pomočjo kolesarskih klubov iz Pomurja in posameznikov so v mednarodno akcijo »Prekolesarimo svet« prispevali 3.031 prevoženih km. To predstavlja več kot dvakrat prevoženo mejo celotne Slovenije. Namen dogodka je bil ozaveščanje o duševnem zdravju s ciljem preprečevanja samomorov v Pomurju. Hkrati pa so organizatorji želeli prebivalce regije spodbuditi k večji telesni dejavnosti, gibanju in druženju, ki pozitivno vplivajo na duševno in splošno zdravje. Pobudnik akcije Prekolesarimo svet je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Ker je bila akcija v preteklih letih zelo uspešna tudi v Sloveniji, so se ji v Pomurju pridružili že šesto leto zapored. Na nacionalnem nivoju so soorganizatorji akcije UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija.

   “Zahvaljujemo se sponzorjem – Radenska d.o.o., Mlinopek d.d., Murska Sobota, Komunala, javno podjetje d.o.o. Murska Sobota, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica. Soorganizatorji pa se zahvaljujemo vsem kolesarskim klubom in posameznikom, ki so nam pomagali pri uspešni izvedbi dogodka in zbiranju kilometrov, ter na ta način pripomogli k promociji duševnega zdravja”, je povedala Gordana Toth iz NIJZ OE Murska Sobota.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: