Skip to content

Olga in Katica skuhali najboljšo štajersko kislo župo

Ob občinskem prazniku je 13 ekip, trinajstič tekmovalo v kuhanju zanimive domače jedi

Čeprav so vremenarji napovedovali, da se nad Slovenskimi goricami minulo soboto zvečer, obeta močno deževje, če že ne neurje, nič ni moglo do živega organizatorjem in udeležencem tradicionalne prireditve – tekmovanje v kuhanju štajerske kisle župe v Sveti Ani. In po končani prireditvi je prevladalo splošno mnenje, da je vse bilo več kot odlično izpeljano. Tako se je potrdilo, da izmed številnih prireditev in dogodkov, ki potekajo v okviru obeleževanja občinskega praznika občine Sveta Ana v Slovenskih goricah – Aninega tedna 2024, vedno pripada eno častnih mest tudi dogodku, ki je letos drugič potekal na dvorišču BB Bara (Boštjan Bek) v Frolehu pri Sveti Ani. V organizaciji Kulinaričnega društva kisla juha Sveta Ana in omenjenega BB bara je namreč potekalo tradicionalno, 13. tekmovanje v kuhanju Štajerske kisle juhe. Po dokaj oblačnem, a prijetnem vremenu se je tekmovanja in predvsem druženja udeležilo 13 (lani: šest) ekip, kar je še dodaten razlog za zadovoljstvo organizatorjev. Enako so bili zadovoljni tudi obiskovalci, katerih je bilo zelo veliko in seveda tekmovalci. Glavna organizatorica celotnega dogajanja Lili Uroševič, ki je bila več kot zadovoljna, nam je povedala, da si niso mogli privoščiti, da bi odpovedali tradicionalno tekmovanje, zlasti ker je prišlo na stotine obiskovalcev, ki so lahko po kuhanju poskusili odlične jedi.

Tekmovalne ekipe so sicer sestavljali glavni kuhar in en ali dva pomočnika kuharja (ponekod je bilo pomočnikov še več), ki so v poltretji uri na plinskem gorilniku (kotliček ali lonec), morali skuhati kar se da okusnejšo domačo specialiteto, za kar je organizator priskrbel potrebne osnovne sestavine (svinjske nogice, meso, želodce, jušno zelenjavo – čebulo, česen, korenček, krompir, peteršilj, začimbe-sol, poper, vegeto, majaron, lovorjev list, moka, kisla smetana in kis), seveda pa so so iznajdljivi tekmovalci lahko dodali še kaj po lastni domišljiji. Strokovna komisija, katero so letos sestavljali predsednica Milena Benko, ter članici Špela Močnik in Viktorija Mohorič, je na izenačenem in zanimivem tekmovanju imela kar težavno delo. Ocenjevali so po določenih kriterijih: organizacija dela, obdelava živil (0- 5 točk), čistoča, red delovnega mesta, urejenost in higiena tekmovalcev (0-5 točk), iznajdljivost, zanimivost, pogrinjek (0-5točk), okus jedi (0-10 točk), videz oz. izgled jedi (0-5 točk). Na koncu pa se je komisija soglasno odločila, da so kljub lastnim hvalam moških o kuhanju kisle juhe, znova slavila ženska ekipa. Naj juho sta namreč, po lanski zmagi članic ekipe Društvo kmečkih žena in deklet Sv. Ana, tokrat skuhali članici ekipe O.K (Olga in Katica). Kot je povedala nekdanja naj mlada kmetica Slovenije, predsednica komisije Milena Benko, vse jedi so bile odlične, odločale pa so malenkosti. Poleg kisle juhe, ki so jo skuhale tekmovalne ekipe, pa so tudi organizatorji v velikem kotlu skuhali veliko litrov okusne „župe“, tako da nihče ni ostal brez nje.

Končni vrstni red: 1. Ekipa O.K. (Olga Grabušnik, Katica Bračič) iz Zgornjega Gasteraja, 2. Okrepčevalnica Bicikl (Jožek Cipot, Damjan Bek) iz Črncev, 3. Družina Kocbek (Alen Kocbek, Tina Kocbek in Miloš Kocbek) s Svete Ane. Vse ostale ekipe so zasedle 4. mesto, in sicer: OO RK Sveta Ana, Vikendaši, Nova Slovenija – N.Si Sveta Ana, ŠKTD Lutverci, SM Perko Bar, Nas pet, Brajde, Avtoservis Bauman, Domačija, TD Klopotec Zgornja Velka.

Prve tri ekipe so dobile pokale, vse udeležene ekipa pa tudi priznanja za sodelovanje ter lepe praktične nagrade, in prav vseh šest sodelujočih ekip je obljubilo, da bodo prišli tudi prihodnje leto, ko bo ob „Aninem tednu 2025“ v Sveti Ani, 14. tekmovanje v kuhanju kisle župe. Omeniti tudi kaže, da so na letošnji izmeno uspešni prireditvi, za kar gre posebna pohvala organizatorici Lili in njeni ekipi, dodatno izžrebali še nagrado za najlepšo dekoracijo, oz. najlepše urejen delovni prostor, ki ga je prejela ekipa Okrepčevalnica Bicikl. Prav tako so podelili tudi nagrado za najboljšega kuharja na tem dogodku, in to nagrado si je z žrebom prislužil Marjan Gorjup iz ekipe TD Klopotec Zg. Velka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja