Skip to content

Od generala Maistra, čez NOB, do osamosvojitve in častnih občanov

Radgončani so se s svečami in cvetjem ob dnevu mrtvih spomnili vseh

Čeprav letos, zaradi znanih razlog, v Gornji Radgoni ni bili komemoracije ob dnevu mrtvih, ki je prej vsako leto, v organizaciji občine Gornja Radgona in Združenje borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, potekala pred spomenikom žrtev vojne NOB na Partizanski ulici v središču mesta, so se Radgončani tudi letos spomnili vseh pomembnih domačinov in umrlih v prometnih nesrečah. Skromno in dostojanstveno so se, v skladu z navodili NIJZ, s prižigom sveč ter polaganjem cvetja in lovorovih vencev, so se spomnili vseh umrlih, tako v borbah za Severno mejo, v času I. in II. svetovne vojne, po vojni in tudi v vojni za Slovenijo leta 1991.

Delegacije udeležencev, predstavnikov vseh veteranskih združenj ter drugih organizacij (Mira Skok Korošec, Vikica Sluga, Majda Ferenc, Boris Edšidt, Feliks Kurbus, Karlek Klobasa, Milan Kuzmič, Matjaž Perša, Stanko Sakovič, Dušan Zagorc in Zdravko Stolnik), pa so hkrati položili vence in prižgali sveče na mnogih spominskih obeležjih in grobovih v mestu in okolici, in sicer na: spomeniku žrtev vojne NOB na Partizanski ulici, spominski plošči na zgradbi Trate 17 (Murska regulacija), spominski plošči na zgradbi Partizanska 26 (stara pošta), spominski plošči na zgradbi Maistrov trg 2 (bivša OŠ dr. Janka Šlebingerja), spominski plošči na zgradbi na Partizanski cesti (»Admond«), spominski plošči Janezu Svetini na Partizanski cesti (zgradba bivše »Sloge«), na pokopališču paso ikebane položili na: nagrobni spomenik Maistrovim borcem, nagrobni spomenik jugoslovanskim in bolgarskim vojakom, nagrobni spomenik župnika Martina Gaberca (umrl 6.4.1941), nagrobni spomenik Alojza Gaubeta (umrl 3.7.1991), nagrobni spomenik častnega občana dr. Antona Trstenjaka (umrl 29.9.1996), grobnica v kapelici častnega občana, msgr. Franca Puncerja (umrl 11.2.2008), nagrobni spomenik častne občanke Cilke Dimec Žerdin (umrla 19.5.2017).

Žalna slovesnost-komemoracija, v posebnih razmerah, je potekal tudi v Radencih. Delegacija predsedstva Območnega združenja vojnih veteranov Slovenije Gornja Radgona, predsednik Nikolaj Brus, podpredsednik Milan Kuzmič, član Dani Mauko, praporščak Matjaž Perša, se je zbrala v Spominskem parku osamosvojitvene vojne 1991 v Radencih kjer je tudi spomenik posvečen Alojzu Gaubetu, civilni žrtvi osamosvojitve. S skupnimi močmi, v sodelovanju s pokojnikov sestro Marijo Gaube in njenim vnukom, osnovnošolcem Jeyom, so pri spomeniku prižgali sveči, ter položil žalni šopek. Predsednik Brus je ob tej priložnosti spomnil, da je Alojz Gaube z Janževega Vrha, bil 28. junija v Radencih, ob prodoru tankovske agresorske oklepne enote polkovnika Berislava Popova težko ranjen. Odpeljan je bil v bolnišnico v Rakičan kjer je 3. julija podlegel poškodbam.

Tudi murskosoboški župan, dr. Aleksander Jevšek je na soboškem pokopališču položil vence ob spomenikih partizanov in vojakov Rdeče armade padlih v drugi svetovni vojni. Tudi tam je žalna slovesnost, ki jo je občina tradicionalno pripravljala v sodelovanju z mestno organizacijo Združenja borcev za vrednote NOB, letos zaradi epidemije odpadla. Sicer pa se s položitvijo vencev spominjamo tudi vseh tistih, ki so izgubili življenja na frontah, vseh interniranih mladih mož, ki jim je bila vojna kruto vsiljena, pa tudi vseh otrok, žensk in mož, ki so morali umreti v ognjenih zubljih bombardiranih mest, v zakloniščih in koncentracijskih taboriščih. Z mestne občine MS so še sporočili, da se je župan Jevšek poklonil tudi vsem, ki počivajo na židovskem pokopališču in žrtvam holokavsta. Cvetje pa je položil tudi ob spomeniku sestreljenim zavezniškim pilotom na Kopališki ulici.

Fotografije: Dani Mauko, Dušan Zagorc in O.B.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: