Skip to content

Negovčani že desetletja čakajo novo mrliško vežico…

Gradnja objekta, vrednega 272.000 evrov, v Negovi poteka po načrtih

V Negovi, kakor v večina krajev, kjer je stala cerkev, je bilo nekoč pokopališče okoli farne cerkve. Šele pred sto štiridesetimi leti (leta 1887) so pokopališče prestavili na Vranove njive, malenkost iz središča kraja, kjer so zgradili tudi mrtvašnico, ki nekajkrat vmes posodobljena še danes služi svojemu namenu. A ne bo dolgo, kajti ob vznožju pokopališča, ob cesti, ki iz Negove vodi v Trotkovo, Benedikt in Sveto Trojico, na Slanovi parceli, Občina Gornja Radgona, že nekaj časa gradi novo, sodobno mrliško vežico. V ta namen so najprej pripravili teren, saj so podrli drevje, ki je raslo na tej parcelo, nato vse po vrsti. Vežica je že zgrajena do te faze, da je pod streho, vgrajena pa so tudi okna. Ves čas gradnje smo vse skupaj spremljali s fotografskimi posnetki in tako beležili zgodovino gradnje. Naši zadnji posnetki, ki smo jih naredili soboto 21. januarja 2023, kažejo staro in novo mrtvašnico, ter tudi pogled na izkope na parceli za postavitev nove vežice.

Spomniti se kaže, da je že v začetku oktobra 2021 bil položen temeljni kamen in šele po kar nekaj ponovitvah razpisa, saj je občinsko vodstvo pričakovalo ugodnejšega ponudnika, se je marca lani, v prostorih Krajevne skupnosti Negova odvil pomemben in težko pričakovan dogodek za krajane Negove z okolico, kateri je pomenil dejanski pričetek izvajanja projekta izgradnje mrliške vežice na pokopališču Negova. Takrat so izbrali izvajalca za gradnjo nove mrliške vežice, in takratni radgonski župan Stanislav Rojko je podpisal Gradbeno pogodbo za izgradnjo mrliške vežice z izbranim izvajalcem Renato Kerec (Karbo storitve – Trgovina, gradbeništvo, krovstvo in kleparstvo Renata Kerec s.p., Lokavci 24) in Pogodbo o gradbenem nadzoru nad izvedbo mrliške vežice z izbranim izvajalcem Igorjem Pivcem (IPG, Inženiring, projektiranje, gradnja, Igor Pivec s.p., Partizanska cesta 42, Gornja Radgona), ki je tudi projektiral objekt. Vrednost investicijskih del po pogodbi znaša okoli 272.000 evrov z DDV, gradnja pa se izvaja v letih 2022 in 2023.

Tako so se izpolnile sanje mnogih Negovčanov, ki so vedno dovoljene. Že pred slabimi 40 leti jih je namreč imel tudi takratni duhovnik v Negovi Anton Petek. K napredku v kraju je želel, da se sezida nova mrliška vežica. Opeka je bila kupljena in pri tem je ostalo. K sreči so jo odkupili gasilci in postavili čudovit gasilski dom, ki je lahko krajanom v ponos. No pred približno sedmimi leti pa je občina Gornja Radgona, na dražbi odkupila zemljišče tik ob pokopališču. In s tem začela z vsem potrebnimi deli, da tudi Negova dobi vežico, v kateri se bodo lahko spodobno poslovili od svojcev. V okviru lanskega, 26. občinskega praznika občine Gornja Radgona, 1.10.2021, je prišel dan, ko je bil položen tudi temeljni kamen za izgradnjo nove vežice. Zemeljska dela in priprava terena so izvedena že tisto jesen, izvajali pa so jih prostovoljci, domačini iz negovskega okoliša…

Kronološki pregled gradnje nove mrliške vežice v Negovi (Fotografije: Ludvik Kramberger)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: