Skip to content

Največja čebela na svetu iz Dubaja »priletela« v Prlekijo

Čebelarji ČD Sveti Jurij ob Ščavnici obeležili častitljivo 110 letnico

Ob visokem jubileju, 110-letnici obstoja in uspešnega delovanja, je Čebelarsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici pripravilo dvodnevno praznovanje, ki se je odvijalo v Kulturno upravnem središču v Sv. Juriju ob Ščavnici. Najprej potekal Dan odprtih vrat, in s posaditvijo medovitega drevesa pri šolskem učnem čebelnjaku, naslednji dan pa še osrednji del praznovanja, ki se je začel z odprtjem čebelarske razstave v avli KUS, čemur je v Kocbekovi dvorani sledila svečana akademija posvečena 110 letnici delovanja društva. Slednje se je udeležilo številno občinstvo, ki je napolnilo dvorano, med njimi so bili številni gostje, čebelarji iz sosednjih in prijateljskih čebelarskih društev, ter gostje: Alojz Peterle, predsednik prve slovenske vlade, poslanka v DZ RS Vera Granfol, podpredsednik ČZS Janez Vencelj, predsednik ČZ Društev Pomurja Štefan Šemen, predsednik ČZ Društev Maribor Vlado Vogrinec, medena kraljica Slovenije Valentina Marinič, župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Antona Slana in predsednik ČD Sveti Jurij ob Ščavnici, Vlado Žinkovič.

Svečana akademija, ki jo je tekoče, v veselem in duhovitem slogu, vodila neumorna voditeljica Breda Žunič, je potekala ob bogatem kulturnem programu, ki se je začel z zapeto slovensko himno Zdravljico, katero je zapel Moški vokalni kvartet Aeternum, ki je v nadaljevanju s svojim nastopom bogatil kulturni utrip akademije. Dalje so v kulturnem programu nastopali: otroci vrtca Sonček Sv. Jurij ob Ščavnici, učenci OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, Folklorno društva Sv. Jurij ob Ščavnici in Bratje Kurbos, ki so ob zaključku proslave zapeli Slakovo pesem, čebelarsko himno, Čebelar, kateri je pritegnilo občinstvo v dvorani. Na orglice pa je zaigral tudi slavnostni gost Lojze Peterle. Občinstvo je najprej pozdravil in nagovoril predsednik društva Vlado Žinkovič, ki je ob tem podal zgodovino društva in potek njenega delovanja v sedanjosti.

Svoj nagovor je začel z besedami: »Danes smo se tukaj zbrali, na praznovanju 110. obletnice obstoja ČD Sveti Jurij ob Ščavnici. Ob tako visokem jubileju mi je v posebno čast, da vas lahko nagovorim iz tega mesta kot predsednik društva. Medonosna čebela je žuželka, ki ji ljudje namenjamo največ pozornosti in spoštovanja, to je zato, ker nam daje dragocena in zdrava živila in ker nas vedno znova preseneča s svojim načinom življenja in prilagoditvami na okolico.« Nadalje je Žinkovič v svojem izčrpnem nagovoru, predstavil pomen in razvoj čebelarstva skozi zgodovino, pa tako tudi od cesarice Marije Terezije, ki je leta 1775 sprejela zakon, v katerem so čebelarji oproščeni vseh davkov, ter priporočila, da bi naj vsaka kmetija imela kak roj čebel, da bi bile oprašitve rastlin učinkovite, ter bi dajale več pridelka. Dalje se je v nagovoru posvetil zgodovini društva, katerega začetki segajo v leto 1912. Društvo je skozi zgodovino menjalo imena, a je vendar obstalo. Danes društvo šteje 120 članov, med katerimi je veliko mladih, ter sodi med najbolj delavna društva v občini. Izrazil je posebno zadovoljstvo, da ima društvo podporo v občini kakor tudi pri županu. Vesel pa je, da se je njihovega praznovanja udeležil predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle.

Čebelarje je pozdravil in nagovoril tudi župan Anton Slana, ki je pohvalil delo društva in njegovega predsednika, ter njihov prispevek pri številnih prireditvah v občini, kjer se predstavljajo svojim čebelarskim kioskom Jurček in čebeljimi pridelki. Društvu so čestitali tudi številni gostje ter jim zaželeli nadaljnje dobro delovanje društva. Prireditev so zaključili s podelitvijo društvenih priznaj in priznaj ČZD Pomurja in ČZ Slovenije. Za vse udeležence proslave pa so pripravili bogato pogostitev, ki je predstavlja veselo druženje med obiskovalci prireditve. O tem so si lahko v Avli KUS, ogledali bogato čebelarsko razstavo, katero je polepšala tudi največja čebela na svetu, 170 cm dolg model slovenske čebele delavke. Javnosti je bila predstavljena 27. avgusta 2021 kot prispevek ČZS ob predsedovanju Slovenije Svetu EU. V času svojega »življenja« je obletela kar precejšen del sveta, med drugim je bila na svetovni razstavi EXPO v Dubaju, kjer si jo je ogledalo več kot milijon ljudi in na konferenci Združenih narodov na Dunaju.

Namen čebele velikanke oziroma 3D kranjice, kot se uradno imenuje, katero so zaradi njene teže in velikosti s kar precej truda namestili v avli KUS v Sv. Juriju, je promocijski in izobraževalni. Velikanska 3D kranjica je izdelana s pomočjo CD slikanja in 3D tiskanja, ima več kot 90 % morfološko podobnost z resnično čebelo delavko in je v razmerju 1:100 tudi njen povečan fizični model. V dolžino meri kar 170 cm. Sestavni deli telesa čebele so gibljivi, model pa sestavlja tudi devet poučnih animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

error: