Skip to content

Medicinska sestra z veliko empatije!

Razmišljanje doc. dr. Bojana Macuha, prof. soc. in slov.:

»Sestra Jožica pri telefonu. Kako vam lahko pomagam?« je bilo največkrat slišati, ko sem poklical v Zdravstveni dom Gornja Radgona. Tako se je začelo pred mnogimi leti, ko sem postal pacient te ustanove. Danes je seveda drugače: »Pozdravljeni, dobili ste Zdravstveni dom Gornja Radgona, počakajte trenutek.« Ponovno sestra Jožica na avtomatskem odzivniku. Ja, to je ta najmanjša vloga, ki jo je imela višja medicinska sestra Jožica Klajnščak na svoje dolgoletnem službovanju v omenjeni instituciji.

Je pa sestra Jožica mnogo več. Je Medicinska sestra z veliko začetnico. Ne zgolj zaradi njene prijaznosti, temveč zaradi njenega znanja, kompetenc in pomembnosti dela, ki ji je bilo v vseh teh letih zaupano. Povsod je je bilo polno, vedno so ji zaupali najpomembnejše dela na njenem področju.

V zadnjem obdobju sva se srečevala v referenčni ambulanti. Včasih sem se vprašal, kako je mogoče, da pokriva vsa ta strokovna področja, ki veliko krat pritičejo poklicu zdravnika. To je en del njene strokovnosti.

Druga je njeno poznavanje in razumevanje pacienta. Zelo močna osebnost je na področju čustvene inteligence. Vzame si čas za posameznika, ki se oglasi pri njej, ga posluša, mu svetuje. Medicinska sestra z veliko empatije je Jožica Klajnščak. Tista medicinska sestra, katero ne bom pogrešal samo jaz kot pacient, temveč zagotovo še mnogi drugi.

Sestra Jožica ne odhaja, se le upokojuje. Prišel je čas, ko se bo lahko posvetila drugim, tudi zelo pomembnim področjem. Tukaj imam v mislih predvsem ob hčeri, Julijo in Tanjo, seveda pa tudi vnukom, ki so jo ob vseh njenih obveznosti v službi, predvsem dežurstva ob vikendih, zagotovo pogrešali. In prav je tako. Najbližji si zaslužijo največjo pozornost. Pri sestri Jožici se mi je veliko krat zdelo, da so zanjo najbližji vsi, tudi pacienti.

Pogrešal bom njeno zavzetost na delovnem mestu ob prihodu po zdravstveno pomoč v vaši ustanovi. Večkrat si rečem, da je vsak posameznik nadomestljiv. Tokrat se sprašujem: »Ali res?« (Bojan Macuh)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja