Skip to content

Kvalitetna rez trte prinaša obilnejši in boljši pridelek

Benediški vinogradniki obujali tradicijo, ko se na god sv. Vincenca, ko se po tradiciji vinogradniki prvič v novem letu odpravijo v vinograde in zarežejo v trs

Včeraj, v nedeljo, 22. januarja je godoval sv. Vincenc, zaščitnik vinogradov in vinogradnikov. In po običaju se na prvo nedeljo po njegovem godu, v vinogradih začne z rezjo vinske trte. Ta običaj izvira že iz 18. stoletja in je znan tudi zunaj Slovenije. Po „spanju“ trsov, od jesenske trgatve, do sv. Vincenca, se sedaj začenjajo prva resna opravila v vinogradu. Rez trte je opravilo, ki zahteve znanje, izkušnje in poznavanje svojega vinograda, njegovih specifik in okolja, ki je unikatno vsako zase. Rez trte pa je tudi načrtovanje in čas za razmislek, kako je bilo v preteklem letu, kakšen letnik se obeta v kleti in kakšno leto in letina bo pred nami… Prva rez v vinogradu povezana s sv. Vincencem je povezana tudi z različnimi prireditvami, ki jih organizirajo ob prvi rezi. Tako so tradicionalne Vincekove rezi trt minulo po kar nekaj letih „snežno“ nedeljo, med drugim organizirali tudi v Mali Nedelji, na Jeruzalemu, na Sovjaku (Društvo vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric), na lendavskem koncu ipd.

Seveda so svojo Vincekovo rez organizirali tudi člani in članice Turistično-vinogradniškega društva (TVD) Benedikt, kjer že od ustanovitve, to se je na pobudo domačega vinogradnika, kletarja in vinskega viteza Zlatka Boraka, zgodilo 11.1.2003, veliko pozornost namenjajo izobraževanju. S tem namenom za približno 70 članic in članov, pripravljajo strokovna, tako teoretična kot praktična usposabljanja o vseh opravilih v vinogradu in postopkih negovanja vina v kleteh. In kot je različno delo v vinogradu in kleti, tudi benediško društvo vseskozi pripravlja različne aktivnosti. Med najpomembnejša opravila pridelovalcev grozdja in vinarjev, je gotovo rez trte. In poleg vsakoletne slovesne rezi treh trt pri Čolniku, ob cerkvi sv. Treh Kraljev, so letos tretjič pripravili še prikaz rezi in tudi rez trte ob svojem najetem vinogradu, kjer imajo okoli 350 trsov, tokrat le okrog prireditvenega platoja. Kot pravi Marjan Farasin, predsednik TVD Benedikt, je rez vinske trte v letu prvo in zelo pomembno opravilo, od katerega je v mnogo čem odvisen pridelek tekočega leta in tudi še v naslednjih letih. Kot pri vseh vinogradniških opravilih, strokovnjaki, pa tudi vinogradniki sami, pri rezi prihajajo do vedno novih spoznanj, katera ‍želijo v društvu prenesti na svoje člane.

In letos so se tretjič srečali ob godu sv. Vincenca, ko je treba, kot to veleva dolgoletna tradicija, obrezati prve trte v vinogradu. Kako strokovno obrezati vinsko trto, je kakšnim dvajsetim vinogradnikom ter gostom, prikazal in razlo‍žil vinski vitez Zlatko Borka, delo in vinograd pa je blagoslovil benediški ‍župnik Marjan Rola. Še pred rezom so na trte, po starem običaju, obesili domače mesne dobrote, klobase, špeh (slanino) ipd., kar po rezi niso pustili pticam, temveč so sami pojedli. Po starem običaju namreč klobase na vinski trti oznanjajo, da naj bi za celo leto veljalo, da bi bilo dosti mesa in vina. Ko so pa končali rez, tudi če je trajala tri dni, so v vinu te klobase skuhali, tako da so imeli na koncu tudi vinogradniško malico. Tokrat klobas in drugih dobrot niso kuhali, temveč so jih že v vinogradu zaužili in zalili z odlično domačo kapljico, katero so minulo jesen dale tokrat obrezane trte. Že pred tem, v vinogradu, kjer sta prisotne pozdravila predsednik društva Marjan Farasin in benediški podžupan Igor Barton, je o sv. Vincencu spregovoril vinogradnik Milan Hlevnjak. Glavni rez jeopravil vinski vitez Borak, ki nam je o pomenu zimske rezi v vinogradu povedal, da treba biti posebno pozoren na zdravje trte, na rast trte, torej na njeno življenjsko kondicijo in seveda tudi na to, da dosežemo čim večjo kakovost in da ne gremo v preveliko rodnost. „Obrezati trto ni popolnoma preprosto, to je zahtevno opravilo, ki ga ni dobro prepustiti vsakemu, saj lahko s tem naredimo veliko škode, zato pravi vinogradniki to delo najraje opravimo kar sami. Vincencovo je nekaka prelomnica, ko je ta prvi del zime mimo in se seveda dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se gre lahko v vinograd. In seveda tudi trta kot taka je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, da nekako, kot mi rečemo, spustimo kri vinogradu“, je dejal Borak.

In če je verjeti starim pregovorom, se nam letos ne obeta obilna letina, saj rez ima rada sonce, tokrat pa je snežilo. Pregovori namreč med drugim pravijo: Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti; Če na sv. Vincenca dan sonce sije, dobro vino v čaše vlije; Če o sv. Vincencu sonce sije, se v jeseni kruha in vina užije; Če na sv. Vincenca sonce peče, dobro vino dozori, ki po grlu gladko teče, motne dela ti oči; Če sv. Vincenc ima sončno vreme, dobro je za žito in vinske
gore; Če sv. Vinka sonce peče, obilo vina v sode teče; Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti… „ A kljub temu bojazni ni, saj velja tudi rek: Če na dan svetega Vincenca sonce le toliko pokaže, da bi mogel kdo konja osedlati, bo isto leto dobro vino.“ Vsak pravi vinogradnik, ki kaj da na svoje delo in vinograd, se za Vincencovo odpravi v vinograd. To velja tudi za vikendaše, ki imajo mogoče samo brajde ali par trsov. Sv. Vinko je eden od petih zapovedanih vinogradniških praznikov ob katerem je točno določen obred katerega se priporoča. Tudi, če je globok sneg ali pa pravo blato se moramo podati do trsa. Lastnik odreže nekaj rozg, ponavadi tri rozge s tremi poganjki, katere potem postavi nekje na okno v hiši. Ko rozge poženejo se ugiba kakšna bo kaj letina v vinogradu tisto leto. Obrezani trs se obredno poškropi-krsti s starim vinom ter se obesijo klobasice, ki simbolizirajo željo po plodnosti in dobro letino“, je še povedal predsednik društva Marjan Farasin, ki se je zahvalil tudi župniku, da je njegov lanskoletni blagoslov “prinesel zelo dober letnik”.

Sveti Vincenc

Dva tedna in dva dni po Treh Kraljih, 22. januarja goduje sv. Vincenc, zaščitnik vinogradov in vinogradnikov. In po običaju, ki izvira že iz 18. stoletja, se na prvo nedeljo po njegovem godu v vinogradih začne z rezjo vinske trte. Praznik sv. Vincenca na skrajnem severovzhodu države povečini imenujejo Vincencovo, v vzhodnem predelu Slovenije in v sosednji Hrvaški pa Vincekovo, povsod pa pomeni začetek del v vinogradih. Vincencovo je nekaka prelomnica, ko je ta prvi del zime mimo in se seveda dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se gre lahko v vinograd. In seveda tudi trta kot taka je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, da nekako, kot nekateri rečejo, spustijo kri vinogradu. Zjutraj na Vincencovo oz. Vincekovo se uradno začne novi vegetativni ciklus vinske trte. Sokovi začno znova teči po trsu, s čimer mu vlijejo novo življenje. V kontinentalnem delu Hrvaške se recimo neguje stari običaj, da se vinogradniku zaželi srečno novo vinogradniško leto. Ne ozirajoč se na vremenske razmere se vinogradnik v spremstvu prijateljev odpravi v vinograd, kjer se odvija ceremonija odpiranja nove sezone del v vinogradu. Nobena kmetijska panoga namreč ni toliko odvisna od vremena ali božje volje kot ravno vinogradniška, velja rek že od nekdaj. Statistika pravi, da je od desetih trgatev le ena vrhunska. Zavoljo tega so vinogradniki na Vincencovo polni upanja, želja in molitev za nadpovprečno trgatev…

Praznik svetega Vincenca pri nas povečini imenujejo Vincencovo, v vzhodnem predelu Slovenije in v sosednji Hrvaški pa Vincekovo. “Vincencovo je nekaka prelomnica, ko je ta prvi del zime mimo in se seveda dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se gre lahko v vinograd. In seveda tudi trta kot taka je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, da nekako, kot mi rečemo, spustimo kri vinogradu,” je moč slišati od poznavalcev. V jutru na Vincencovo oz. Vincekovo se uradno začne novi vegetativni ciklus vinske trte. Sokovi začno znova teči po trsu, s čimer mu vlijejo novo življenje. V kontinentalnem delu Hrvaške se recimo neguje stari običaj, da se vinogradniku zaželi srečno novo vinogradniško leto. Ne ozirajoč se na vremenske razmere se vinogradnik v spremstvu prijateljev odpravi v vinograd, kjer se odvija ceremonija odpiranja nove sezone del v vinogradu. “Nobena kmetijska panoga namreč ni toliko odvisna od vremena ali božje volje kot ravno vinogradniška,” velja rek že od nekdaj. Statistika pravi, da je od desetih trgatev le ena vrhunska. Zavoljo tega so vinogradniki na Vincencovo polni upanja, želja in molitev za nadpovprečno trgatev.

Pomembna zimska rez

Na velikih vinogradniških površinah pa morajo začeti z rezjo prej, že novembra ali decembra, da z njo končajo dokler trta še miruje. Rastni cikel trte se namreč običajno prične ob koncu marca z napenjanjem brstov, kar je znak, da so se po trsu pričeli pretakati rastni sokovi. To je pomembno ob vse pogostejših milih zimah in zgodnjih pomladih, ko je tudi fenološki razvoj trte zgodnejši. Štiri do šest tednov kasneje trta začne odganjati mlade poganjke.

Rez mora biti dober in kakovosten

Splošno mnenje je, da je vinski letnik v največji meri odvisen od kakovostne rezi. Posebno je potrebno biti pozoren na zdravje trte, na rast trte, torej na njeno življenjsko kondicijo in seveda tudi na to, da dosežemo čim večjo kakovost in da ne gremo v preveliko rodnost. Obrezati trto ni popolnoma preprosto, to je zahtevno opravilo, ki ga ni dobro prepustiti vsakemu, saj lahko s tem naredimo veliko škode, zato pravi vinogradniki to delo najraje opravijo kar sami. Kot pri vseh vinogradniških opravilih, strokovnjaki, pa tudi vinogradniki sami, pri rezi prihajajo do vedno novih spoznanj.

Fotografije: Igor Barton

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: