Skip to content

Bakos.si

Jubilejno leto 2022 bodo dočakali v prenovljenem domu in dobro opremljeni

Radgonski gasilci uradno prevzeli štiri nova vozila, med njimi tudi avtolestev; Skupaj so vložili okoli 1.350.000,00 €

V Gasilskem domu Gornja Radgona so se pred dnevi končala največja obnovitvena dela od njegove izgradnje v letu 1982. Obnova se je izvedla v okviru projekta meddržavnega projekta »Co_Operation«, gradbena dela na objektu pa so začeli izvajati v mesecu avgustu, in sicer z zamenjavo strešne kritine. Ker bo gasilski dom v prihodnje sodoben izobraževalni center, ki bo omogočal izobraževanja in usposabljanja tako za člane PGD Gornja Radgona kot tudi za zunanje uporabnike, celo iz sosednje Avstrije, so obnovili tudi vse dvorane v domu ter nabavili potrebno avdio-video opremo in pohištvo. In ob zaključku sanacije doma, ter ob obeleževanju 26. občinskega praznika domače občine, so člani PGD Gornja Radgona pripravili posebno slovesnost, na kateri so hkrati svečano prevzeli kar štiri nova vozil, med katerimi je v ospredju nova gasilska avtolestev vredna 700.000 evrov. Tako je več kot jasno, da bodo radgonski gasilci v leto 2022, ko praznujejo častitljivih 140 let obstoja, vstopili s sodobno prenovljenim domom ter z okrepljenim voznim parkom. Za vse skupaj so vližili okoli 1,35 milijona evrov.

Na slovesnosti, katere so se poleg gasilcev in občanov, udeležili tudi številni gosti, je o pridobitvah spregovoril predsednik PGD Gornja Radgona Tomaž Munda. Najprej je pozdravil prisotne, predvsem gasilce in goste, med katerimi so bili: Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje; Milan Antolin, podpredsednik GZS in predsednik gasilske regije za Pomurje; Peter Cvetkovič, predsednik Gasilske zveze Gornja Radgona, Stanko Bratuša, poveljnik GZ Gornja Radgona; Boris Ivanič, poveljnik GZ Radenci; Bogdan Šajnovič, častni predsednik PGD Gornja Radgona; Stanko Rojko, župan občine Gornja RadgonaM Franc Hozjan, radgonski župnik; Marjan Cvikl, direktor podjetja Rosenbauer, Boris Erjavec, izvršni direktor družbe Pomurski sejem… „Prišel je dan, kateri bo za vedno v kroniki našega društva zapisan z velikimi črkami. To je dan, ko bomo v našem društvu prevzeli največjo investicijo v zgodovini društva, to je naša avtolestev ter še tri ostala vozila“, je uvodoma dejal Munda, ki je priznal, da sta dve izmed vozil (GVL in TRV-2D) že nekaj časa pri njih, a se jim je vedno, tudi zaradi korona virusa, izmaknila svečana predaja. Sedaj pa so združili vse skupaj in je bilo še bolj veselo.

Predsednik radgonski gasilcev je tudi predstavil vozila, ki jim veliko pomenijo. GVL so morali nabaviti, kjer se je po prometni nesreči njihovega reševalnega vozila, ki je bilo na nujni vožnji, bilo hudo poškodovano, k sreči pa se je kljub poškodbam nekaterih gasilcev, ki so bilo na nihjni vožnji, vse dobro izteklo. „Ob izgubi nam zelo pomembnega vozila za posredovanje v nesrečah v cestnem prometu in z nevarnimi snovmi, smo naenkrat obstali ob dejstvu, da rabimo vozilo. Naključje je hotelo, da smo se ravno takrat prijavili na razpis za nakup oz. odkup rabljenega TVR-2D, ki so ga prodajali kranjski poklicni gasilci. Na samem razpisu in nato na pogojanjih smo imeli malo sreče in smo vozilo dobili prav mi. Vozilo smo kupili iz zavarovalnine uničenega vozila in ta razliko nam je na pomoč priskočila občina Gornja Radgona. Vozilo smo nato dali na predelavo iz. Obnovo v podjetju Rosenbauer v Gornji Radgoni“, je razložil Munda, ki je dodal in dodal, da so morali nabaviti še prikolico za dodatno opremo za nevarne snovi. Avto je stal okoli 130.000 €, tokrat je ključe zanj prevzel Saša Serec. Drugo vozilo za reševanje v primeru nesreč z nevarnimi snovmi „Iveko“, so financirali samo, tudi celotno predelavo so uredili sami gasilci, ki so v to vložili ogromno prostovoljnih ur dela. Investicija je znašala okoli 35.000 €, vozilo pa je prevzel Damir Ploj.

Sledila je nabava poveljniškega vozila, ki je sodobno opremljeno za vodenje večjih intervencij, opremljeno pa je tudi kot hitro posredovalno vozilo za reševanje v cestnem prometu. Vozilo so vzeli na leasing, radgonska občina pa jim je preko požarnega sklada priskočila na pomoč pri nadgradnji, URSZR pa pri nabavi opreme preko koncesijskih pogodb. Celotna investicija je znašala okoli 100.000 €, vozilo pa je na svečanosti prevzel prav predsednik Tomaž Munda, ki je predstavil tudi največjo investicijo društva, nabavo gasilske avtolestve. Sprva so že razmišljanja o takšnem vozilu, za vse radgonske gasilce bile „mokre sanje“, toda izkazalo se je, da temu ni tako. Uspeli so se pogovoriti in dogovoriti. Najprej jim je župan Stanislav Rojko ponudil sofinanciranje v znesku 350.000 €. „Vodstvo društva se je udeležilo seje občinskega sveta, kjer smo potrebovali sklep o financiranju. Ko sem jim razložil, da takšno vozilo nujno potrebujemo , so nam soglasno pritrdili. Zato se moram še enkrat zahvaliti vsem, županu in celotnem občinskem svetu. Šli smo naprej in se prijavili za nepovratna sredstva URSZR, a ker smo tukaj potrebovali vsaj še eno občino partnerico smo takoj, brez oklevanja dobili potrditev župana občine Radenci, Romana Leljaka, ki je pristopil našemu skupnemu projektu. Tako je občina Radenci sofinancirala investicijo v znesku 85.000 €. Hvala tudi županu in občinskem svetu radenske občine,“ je dejal Munda, ki je še posebej hvaležen, da so od URSZR dobili 225.000 € nepovratnih sredstev. Seveda je svoje dodalo tudi podjetje Rosenbauer, od katerega so na koncu kupili novo avtolestev vredno dobrih 698.000 €. Vozilo je tokrat prevzel Borut Kolarič.

Domačim gasilcem je čestital tudi župan Stanislav Rojko, ki je pojasnil, da v lokalni skupnosti razumejo potrebe gasilcev, brez katerih je dandanes zelo težko, saj pomagajo vedno in povsod, kjer je pomoč potrebna. Nekaj pozdravnih besed sta prisotnim namenila tudi Darko But, generalni direktor URSZR, ter Marjan Cvikl, direktor mednarodnega podjetja Rosenbauer, domači župnik Franc Hozjan pa je blagoslovil vozila, prenovljen dom in predvsem gasilce. Po predaji ključev, kar je bilo v domeni župana Rojka in poveljnika PGD Gornja Radgona Rajka Lipiča, so seveda nazdravili z „domačo“ radgonsko penino. Zraven pa so prisluhnili tudi poteku mednarodnega Interreg projekta Co_Operation, preko katerega so dobili sredstva za popolno sanacijo gasilskega doma. Projekt je potekal skupaj z gasilci iz avstrijske Radgone/Bad Radkersburga, naložba je bila vredna 380.000 €, tudi tukaj pa je 140.000 € prispevala občina Gornja Radgona. Ob koncu je Munda vseeno dal vedeti, da s tem niso končane naložbe v opremo radgonskih gasilcev, saj si ob proslavi 140. letnice društva, želijo nabaviti še „prepotrebno gasilsko avto cisterno“ in šele potem naj bi za nekaj časa bili mirni…

Fotografije: Dušan Zagorc in Boštjan Senčar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

error: